Quan arriba l’hora d’escollir un llibre, no volem trobar un de qualsevol. Tothom vol trobar EL LLIBRE. Tots i totes les docents volem llegir bona literatura, bona lectura per nosaltres i també bona lectura per al nostre alumnat. Però com podem respondre aquestes preguntes: Què és un bon llibre? Què el fa bo?
Parlem en termes molt generals. De fet, cadascú tindrà la seva opinió. En aquest article analitzarem 3 característiques bàsiques que hauria de tenir un llibre per ser considerat «bo» al segle XXI.
1. Educatiu
Molt bé, però com expliquem aquesta característica?
Des dels inicis de la literatura infantil ha existit el debat sobre si els llibres per a infants cal que siguin didàctics o no ha de ser un atribut bàsic. La literatura com a tal fins fa poc només estava disponible per adults, mentre que per als infants se’ls proposava lectures sobre el comportament adequat, entre d’altres. Un bon exemple d’això és el llibre «The Water Babies», una novel·la curta escrita l’any 1863 per Charles Kingsley sobre la importància del cristianisme i la moral religiosa.
Si ens guiem pels estàndards actuals, aquest seria un llibre molt passat de moda, poc recomanable i difícil de llegir, però si mirem anys enrere fins no fa gaire trobem llibres plens de trets racistes i homòfobs.
Val a dir que amb el temps aquestes visions han canviat i a qualsevol biblioteca o llibreria podem trobar literatura infantil i juvenil molt interessant que tracta de forma sensible l’actualitat. Malgrat això, no tota lectura és vàlida ni educativa.
Posem un exemple: El llibre «Boy Overboard» per a infants del cicle mitjà de primària parla d’en Jamal a qui l’apassiona jugar a futbol i somia en convertir-se en futbolista professional. És una lectura interessant, divertida i emocionant, però a més explica des d’un punt de vista infantil com viuen la crisi dels refugiats els infants, ja que el Jamal i la seva família viuen a l’Afganistan i per motius de conflictes polítics han de fugir del seu país cap a Austràlia.
D’aquesta manera, alhora que aportem una lectura captivadora, també introduïm als infants temes difícils, tabús i actuals com la crisi dels refugiats, els conflictes bèl·lics internacionals com l’actual invasió d’Ucraïna o la diversitat de cossos com fa la revista infantil Namaka a la publicació númº 28.
2. Diversitat i més diversitat
El món canvia constantment i nosaltres també. Al segle XXI, i com a societat globalitzada i heterogènia en la qual ens trobem, hem de reconèixer la quantitat de persones diverses que viuen al planeta i que han de tenir l’oportunitat de ser representades també als llibres.
És per això que diem que als llibres han d’existir personatges diversos. No només ens referim a la diversitat racial, sinó també a la diversitat física i sexual. Òbviament, la mera existència d’aquesta diversitat no garanteix de cap manera que puguem considerar el llibre com a bo.
Per a infantil i primària:
Un altre exemple clar seria el llibre “Julian is a mermaid” de Jessica Love. Aquesta obra parla de com en Julian s’enamora de l’aparença de les sirenes i es vol vestir com aquestes criatures. En Julian es toparà amb els prejudicis i la falta de comprensió de la gent que l’envolta
Per a primària:
Un exemple d’aquesta característica ben portada a la pràctica seria el llibre «Wonder» de R. J. Palacio, el qual tracta la lluita d’un infant amb deformitat facial per encaixar a l’escola.
Per a secundària:
Finalment, us posem també l’exemple del llibre «The hate u give» de l’Angie Thomas que tracta com una noia negra va a una escola privada blanca i ha de crear dues identitats separades per encaixar. Un punt inflexible fort a la història, la mort d’una amiga seva assassinada per un agent de la policia, fa adonar-se que ha d’escollir un dels dos costats.
3. Proper
Aquesta categoria és força semblant a la de diversitat. Sembla un tòpic, però quan el personatge principal del llibre no és una persona blanca de «classe mitjana» occidental, d’alguna manera dona l’oportunitat que més infants se sentin representats als llibres. De fet, hem de començar a normalitzar en qualsevol mena d’històries personatges de tota manera, de totes les ètnies, orientacions sexuals, capacitats, etcètera.
Quan diem que el llibre ha de ser proper, ens referim al fet que els personatges passen per problemes similars que el lector o lectora. Per exemple, si el llibre va dirigit a joves i/o adolescents, potser pot parlar sobre la lluita per definir la seva identitat, com descobrir la seva sexualitat o fins i tot les complicacions que poden sorgir a la família durant l’adolescència.
Parlem-ne d’un en concret.
Per a secundària:
“Poeta X” de l’Elizabeth Acevebo tracta d’una adolescent, la Xiomara, amb dificultats per entendre com el seu cos està canviant, la preocupació per la seva imatge o l’atracció sexual que sent cap als nois. A tot això se li suma una mare religiosa i la falta de comunicació entre elles.
En aquest article només descrivim 3 característiques bàsiques que nosaltres considerem que tot bon llibre per a infants hauria de tenir. Tot i això, aquestes característiques poden canviar segons la finalitat del llibre i l’opinió personal de cada persona. Quins trets principals afegiries?