SomDocents

10 tips per impulsar la lectura

Article_10_tips_per_impulsar_la_lectura

Article de la Muyun Long.

5 min.

En aquest article trobaràs 10 idees per impulsar la lectura a l’escola. Aquests tips es poden adaptar segons l’edat i la maduresa dels infants. Comencem!

1. Tingues en compte el seu desenvolupament cognitiu

Sembla obvi pensar que segons l’edat de l’infant, preferirà una lectura o altra. Hem de tindre en compte el seu desenvolupament físic i mental. 

Per exemple, els bebès són més sensibles als sons que a les paraules, per això seria molt més adient un llibre de cançons infantils que no pas una enciclopèdia. Per tant, sembla bàsic pensar en material que satisfaci el seu desenvolupament cognitiu per tal que la lectura sigui el doble d’efectiva.

Si vols saber més sobre l’etapa de desenvolupament dels infants de la teva aula, pots consultar els següents enllaços:

2. Per impulsar la lectura hem de potenciar l'interès

Deixa que siguin els infants qui escullin. Si a l’aula o al centre teniu una biblioteca o feu una excursió a la biblioteca pública, ells i elles mateixes poden escollir la seva pròpia lectura i així t’adonaràs dels seus interessos particulars per la lectura. D’aquesta manera podràs seleccionar llibres de temàtiques similars per despertar el seu interès, tot i que també et pots ajudar amb aquest recurs per descarregar, i podràs incloure  tòpics en altres gèneres. 

3. Crea El racó de la lectura

Llums càlides, estanteries endreçades, catifa esponjosa… És important que organitzis un racó molt acollidor a l’aula. Es tracta de crear una atmosfera de lectura que convidi i tinguin facilitats a la vora, com per exemple, els seus llibres preferits.

4. Viatge a la biblioteca

La forma més fàcil de viatjar pel món és amb els llibres. Això ho sabem nosaltres, vosaltres, i ho han de saber els infants. Milers de llibres que els poden portar allà on vulguin. Val la pena destacar que algunes biblioteques també ofereixen esdeveniments educatius i pedagògics. Assabenta’t què fan a les biblioteques del barri de la teva escola!

5. Dona espai a la comunicació

La comunicació no només reforça la memòria dels infants, sinó també permet una major comprensió i pensament crític. Pregunta’ls com se senten després de la lectura i anima’ls a reflexionar i crear les seves pròpies opinions sobre la lectura. Aquest imprimible t’ajudarà a treballar la comprensió lectora i la comunicació entre el teu alumnat.

6. Connecta la lectura amb la vida real

Si amb el teu alumnat has llegit i treballat a l’aula un llibre il·lustrat sobre dinosaures o animals, els pots portar a un museu o exposició sobre la natura. D’aquesta manera els infants trobaran connexió entre allò que parleu amb un llibre a classe i la vida real.

7. Llegir el món, no només els llibres

La lectura és dins i fora dels llibres i les revistes. Anima’ls a llegir tot allò que els envolta: cartells, menús, indicacions… Per impulsar la lectura és important saber que tot pot convertir-se en material de lectura.

8. Si viure és compartir, llegir també

Pots crear dinàmiques o activitats entre ells i elles perquè intercanviïn les lectures que els agradin amb els seus companys i companyes. Així treballarem la comunicació entre l’alumnat i, alhora, promourem el seu desenvolupament emocional i social.

9. Els llibres també són per escoltar, jugar i interactuar!

Hi ha llibres electrònics i audiollibres que poden crear espais de lectura a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Et recomanem els audiocontes de la revista Namaka, ja que és una lectura sense tabús per la canalla d’entre 6 i 11 anys.

10. Acompanya'ls

Llegir no sempre és necessàriament emocionant. Si mostren signes de fatiga amb la lectura, és possible que hagin de reduir la velocitat so buscar lectures que els motivi més. En altres casos, si la lectura resulta molt complex, caldria parlar amb un especialista per mesurar si té a veure amb la vista o amb altres dificultats com per exemple la dislèxia.

Altres articles sobre lectura i biblioteca escolar

5_tips_per_aconseguir_que_els_infants_sinteressin_per_la_lectura

5 tips per aconseguir l'interès dels infants per la lectura

Fer que els infants, sobretots els i les més petites s’interessin per la lectura pot resultar complicat, encara més a l’escola. Per això hem preparat aquest article.

6_beneficis_de_llegir

6 beneficis de llegir

Llegir de forma regular és tan saludable com practicar exercici diari. A més de cuidar-nos per fora, Saps la quantitat de beneficis que ens aporta la lectura?