SomDocents

6 Beneficis de llegir

blog sd 6 beneficios de leer - 6 Beneficis de llegir

La lectura és una de les poques activitats que ens permeten evadir-nos del món real i endinsar-nos en mons fantàstics, sense pensar en res més que la història en la qual ens trobem immersos.
Des que aprenem a llegir, no deixem de fer-ho mai. Cada dia estem envoltats de notícies, revistes, publicacions, correus, i un gran etcètera. Però… som conscients dels beneficis que té el fet de llegir per al nostre sistema cognitiu?

Ets d’aquests que quan estan acabant un llibre ja van pensant en quin serà el següent? Ens alegra dir-te que vas per bon camí, i avui t’expliquem per què.
Si per contra, encara no t’has convertit en un lector de cap a peus, t’animem que llegeixis aquest article i trobis uns bons motius per a començar una bona novel·la que vagi acord amb els teus gustos i entreteniments i que et permeti donar-li una oportunitat a aquest increïble món de la lectura.

Llegir de forma regular és tan saludable com practicar exercici diari. A més de cuidar-nos per fora, és imprescindible cuidar-nos per dins i nodrir-nos de valors i emocions. Preparats per a descobrir què ens aporta llegir?

1 . Estimula la ment

Mentre llegim adquirim coneixement en nous àmbits, alhora que estimulem la nostra activitat neuronal: establim noves connexions i enfortim el nostre cervell. Millorem la nostra capacitat d’abstracció, imaginació i creativitat. Desenvolupem, a més, la nostra capacitat de comprensió i interpretació, dimensions que van gestant noves connexions neuronals en el nostre cervell.

somdocents-beneficis-de-llegir

2 . Millora les habilitats escrites

Sense adonar-nos, mentre llegim s’expandeix el nostre vocabulari, aprenem idees i paraules diferents que inconscientment van nodrint el nostre cervell.
Aquest fet fa que resolguem dubtes ortogràfics i que se’ns faci més fàcil escriure, raonar i connectar frases.

somdocents-beneficis-de-llegir

3 . Disminueix l’estrès

Llegir ens ajuda a dormir bé. És la millor manera de desconnectar de les preocupacions del dia a dia, ja que ens sumeix en un estat de relaxació i calma tan absolut que quedem destensats i lliures d’estrès, en una calma idònia per agafar el son. Llegir ens permet viure moments de descans en els quals experimentem sensacions similars a les que produeix la meditació. A més, posarem en pràctica la famosa dita de: no te acostarás sin saber una cosa más.

somdocents-beneficis-de-llegir

4 . Exercita la memòria

Com qualsevol múscul del cos, el nostre cervell necessita exercitar-se. És normal que amb el pas del temps i quan deixem d’estudiar, anem perdent el costum, per la qual cosa, activitats com llegir mantenen la nostra ment activa i atenta, capaç d’absorbir una quantitat enorme d’informació. Quan llegim hem d’esforçar-nos a recordar els personatges, les seves personalitats, les seves metes, pors, la temporalitat i les trames i subtrames que ens anem trobant.
Tot això, ajuda a prevenir malalties com l’Alzheimer o la demència.

somdocents-beneficis-de-llegir

5 . Millora la concentració

Avui dia existeixen una infinitat de factors de distracció. És molt difícil no estar fent mil coses alhora: cuinar, mirar el mòbil, contestar correus, escoltar música… Quan llegim, deixem tot de costat per a concentrar-nos en la història que tenim entre mans. Entrenem al nostre cervell perquè s’enfoqui en una sola cosa i d’aquesta manera mantenir la nostra atenció completa en el que estem llegint.

somdocents-beneficis-de-llegir

6 . Ens fa ser més empàtics

La ficció potencia la nostra empatia i ens fa més receptius als estats emocionals dels altres. Això es deu al contacte amb personatges d’altres mons, on es desenvolupen complexes relacions humanes entre ells. Sentir-nos identificats amb els personatges i amb les seves històries ens fa entendre i abraçar els sentiments d’una forma oberta i empàtica.

somdocents-beneficis-de-llegir

Tens una petita biblioteca a casa? S’ha demostrat que créixer en llars amb llibres estimula les habilitats d’adults més enllà dels beneficis generats de l’educació dels pares, o de la seva pròpia educació o assoliment ocupacional. Construir certa familiaritat amb els llibres des de la infància, fa que els nens aprenguin a investigar i buscar informació per si mateixos a mesura que creixen.

Explica’ns quin llibre estàs llegint actualment als comentaris!

Comentaris: