SomDocents

6 Beneficis de llegir

6_beneficis_de_llegir

7 min.

La lectura és una de les poques activitats que ens permeten evadir-nos del món real. Des que aprenem a llegir, no deixem de fer-ho mai. De fet, llegir de forma regular és tan saludable com practicar exercici diari. Ara bé, som conscients dels beneficis que té llegir per al nostre sistema cognitiu?

1. Estimula la ment

Mentre llegim adquirim coneixement en nous àmbits, alhora que estimulem la nostra activitat neuronal: establim noves connexions i enfortim el nostre cervell.

També millorem la nostra capacitat d’abstracció, imaginació i creativitat. Desenvolupem, a més, la nostra capacitat de comprensió i interpretació, dimensions que van gestant noves connexions neuronals en el nostre cervell.

2 . Millora les habilitats escrites

Sense adonar-nos, mentre llegim s’expandeix el nostre vocabulari, aprenem idees i paraules diferents que inconscientment van nodrint el nostre cervell. Aquest fet fa que resolguem dubtes ortogràfics i que se’ns faci més fàcil escriure, raonar i connectar frases.

3 . Disminueix l'estrès

Llegir ens ajuda a dormir bé. És la millor manera de desconnectar de les preocupacions del dia a dia, ja que ens sumeix en un estat de relaxació i calma tan absolut que quedem destensats i lliures d’estrès, en una calma idònia per agafar el son.

Llegir ens permet viure moments de descans en els quals experimentem sensacions similars a les que produeix la meditació. A més, posarem en pràctica la famosa dita de: no te acostarás sin saber una cosa más.

4 . Exercita la memòria

Com qualsevol múscul del cos, el nostre cervell necessita exercitar-se. És normal que amb el pas del temps i quan deixem d’estudiar, anem perdent el costum, per la qual cosa, activitats com llegir mantenen la nostra ment activa i atenta, capaç d’absorbir una quantitat enorme d’informació.

Quan llegim hem d’esforçar-nos a recordar els personatges, les seves personalitats, les seves metes, pors, la temporalitat i les trames i subtrames que ens anem trobant. Tot això, ajuda a prevenir malalties com l’Alzheimer o la demència.

5 . Millora la concentració

Avui dia existeixen una infinitat de factors de distracció. És molt difícil no estar fent mil coses alhora: cuinar, mirar el mòbil, contestar correus, escoltar música… Quan llegim, deixem tot de costat per a concentrar-nos en el llibre o lectura, d’aquesta manera entrenem al nostre cervell perquè s’enfoqui en una sola cosa i mantenir la nostra atenció completa en el que estem llegint.

6 . Ens fa ser més empàtics

La ficció potencia la nostra empatia i ens fa més receptius als estats emocionals dels altres. Això es deu al contacte amb personatges d’altres mons, on es desenvolupen complexes relacions humanes entre ells. Sentir-nos identificats amb els personatges i amb les seves històries ens fa entendre i abraçar els sentiments d’una forma oberta i empàtica.

S’ha demostrat que créixer en llars amb llibres estimula les habilitats d’adults més enllà dels beneficis generats de l’educació familiar, o de la seva pròpia educació o assoliment ocupacional.

Construir certa familiaritat amb els llibres des de la infància, fa que els infants aprenguin a investigar i buscar informació per si mateixos a mesura que creixen. Per últim, en aquest article trobaràs 10 tips per crear una biblioteca a l’aula. I si vols formar-te com a docent especialista en lectura i biblioteca escolar, et proposem aquests cursos

Altres articles sobre lectura i biblioteca escolar

5_tips_per_aconseguir_que_els_infants_sinteressin_per_la_lectura

5 tips per aconseguir que els infants s'interessin per la lectura

Fer que els infants s’interessin per la lectura pot resultar complicat, especialment a l’escola.

Com_crear_racons_de_lectura

Com crear racons de lectura?

Els racons de lectura són espais on l’infant pot submergir-se en el meravellós món de la ficció. Per crear-los hem de tenir en compte 3premisses bàsiques: l’espai de lectura ha de ser còmode, accessible i agradable.