SomDocents

10 maneres de desconnectar per evitar l’estrès i l’angoixa

sd maneres desconectar evitar estres angoixa copy - 10 maneres de desconnectar per evitar l’estrès i l’angoixa

Quan l’estrès i l’angoixa truquen a la porta, pot ser que ja sigui una mica tard. Però ja saps que mai és prou tard per revertir una situació que no ens agrada. L’estrès i l’angoixa són dos mecanismes que es posen en marxa quan el nostre cos i la nostra ment fa massa temps que es mullen sota una tempesta de tasques i estímuls negatius. 

Ja sabem que no hi ha una fórmula màgica per desactivar aquestes situacions desagradables. Però tenim alguns trucs que creiem que poden ajudar-te a desconnectar abans que es produeixi una crisi i t’enfonsis en el descontrol. 

1. Estableix uns bons horaris 

En algunes feines és més fàcil. Tanques la porta de l’oficina, te’n vas i ja no t’hi cal pensar fins a l’endemà. Hi ha, però, altres feines que se’ns carreguen a la motxilla sense demanar permís. També hi ha molts tipus de persones i a algunes els costa més deixar estar la feina, encara que no sigui hora de treballar. 

És molt i molt recomanable establir uns bons horaris. Seriosament t’ho diem. També és important deixar de procrastinar: treballa quan s’ha de treballar i deixa estar el mòbil. Perdre el temps genera l’estrès de saber que no estàs fent el que toca i que, un dia més, acabaràs la jornada sense haver fet tot el que tocava.  

2. Surt a caminar 

No cal que facis un esport súper intens, però sí que et belluguis una mica. Només cal que surtis una mica a caminar, si és en un entorn tranquil, millor que millor. Que cada pas sigui conscient, mirant cap a tu i els paisatges que t’agraden, si els tens a tocar. 

3. Practica la contemplació a la natura

Tens un trosset de natura al costat de casa o de la feina? Si és així, aprofita’l. Un passeig de 20 minuts és suficient per reduir l’estrès, combatre l’ansietat i protegir la teva salut, inclosa la vista, que sovint passa hores i més hores davant d’una pantalla.

4. Pren un te (o el que sigui que et relaxi)

Tria la teva infusió preferida i el moment del dia en què vols prendre-la. També pot ser un cafè, no t’amoïnis! L’escenari és important. Quan fa bon temps, potser al balcó o a la terrassa. A l’hivern, a la teva butaca, a l’escalf d’una melodia bonica. 

5. Ordena els teus espais 

L’estat d’ordre de la teva casa és una mica (o del tot) un reflex de què hi ha al teu cap. No t’ajudarà en absolut arribar i trobar-te una sala d’estar que sembla una lleonera. Practica l’ordre i pren consciència del gest de netejar i ordenar. Fes que el teu refugi ho sigui de veritat. 

6. Encén una espelma (o unes quantes)

Encendre una espelma és un gest purificador. Si les espelmes són naturals i t’ofereixen aromes agradables i relaxants, encara serà millor. Són ideals la lavanda, les roses, les flors de taronger o el gerani, però et recomanem triar la fragància que t’ofereixi més sensació de benestar. 

7. Fes una trucada o socialitza 

Potser no tens a prop el teu millor amic o persona estimada, però pots trucar per telèfon. Deixa tot el que estàs fent. Queda per fer un cafè. La socialització és allò què ens fa ser. Parla, explica’t, escolta i relativitza. Funciona. 

8. Atura les pantalles 

No ets l’excepció que confirma la regla. Tu també ho has intentat i has pres consciència que estàs massa enganxat al mòbil, però acabes fent el que fa tothom. Marca’t una hora per a la desconnexió: és tan fàcil com deixar el telèfon a casa o bé tancat en un calaix. 

9. Escolta la teva cançó 

Les teves cançons, els teus llibres, els teus poemes… aquells estímuls culturals que et fan sentir bé, també et fan sentir TU. Pren consciència i orgull de ser qui ets a través de la música. Tornaràs a la teva casa de veritat. 

10. Practica l’afecte físic 

Som primats humans que ens necessitem. Les abraçades, les carícies i els petons són fonamentals. Acostuma’t a l’afecte físic, perquè et salvarà. De l’estrès, l’angoixa. I de tot.