SomDocents

3 consells per crear una biblioteca a l’aula

3 preguntes i 3 consells per crear una biblioteca a l aula

Article de la Muyun Long.

4 min.

La biblioteca de l’escola o de l’aula no pot ser un magatzem avorrit ple de llibres. Ha de ser un espai que inspiri i animi a la lectura. Això ho podem aconseguir amb una combinació d’elements: l’espai escollit, els mobles i les eines que s’ofereixen per donar suport a l’aprenentatge actiu, a l’aprenentatge autònom i col·laboratiu. Per això volem traslladar 3 consells que nosaltres ens han resultat molt útils per crear-ne una.

Abans, però, ens hauríem de fer aquestes 3 preguntes:

  1. Hi ha espai per atendre les necessitats i varietat d’estils d’aprenentatge dels i les estudiants?
  2. Recolza diferents ritmes d’aprenentatge? (Aprenentatge en grup, suport i recolzament de 1 en 1, etc.)

     

  3. L’entorn d’aquest espai és tranquil i ajuda a crear i inspirar?

     

Tenint en compte aquestes preguntes, us volem donar 3 consells que a nosaltres ens han servit per crear una biblioteca a l’aula:

1r consell: Mantenir actualitzat el contingut de la biblioteca és fonamental

La biblioteca escolar o la que tingueu a l’aula s’ha de mantenir activa per tal de treballar el currículum escolar. No només parlem de llibres, sinó també revistes i formats audiovisuals. Per exemple, Namaka és una revista infantil que el seu contingut es basa en les competències bàsiques del currículum de primària i tracten temes considerats tabús com l’educació sexual i la mort.

2n consell: Si no s'animen a utilitzar la biblioteca de forma autònoma, crea dinàmiques per llegir tots i totes juntes.

A més d’un espai d’aprenentatge i lectura dirigida a l’alumnat quan aquest vulgui, també es poden fer activitats i dinàmiques en grup o crear clubs de lectura.

3r consell: Adapta't a les condicions locals

Tal com arriba i marxa la informació, no pateixis si no ets capaç de respondre ràpidament o estar al dia dels canvis de la societat de la informació.

Altres articles sobre lectura i biblioteca escolar

10_tips_para_crear_una_biblioteca_en_el_aula

10 tips per crear una biblioteca a l'aula

Es fa imprescindible apropar els llibres a tot l’alumnat, sobretot a aquells i aquelles que no tenen aquesta oportunitat a casa.

Article_10_tips_per_impulsar_la_lectura

10 tips per impulsar la lectura

Hi ha consells bàsics, com tindre en compte el seu desenvolupament cognitiu. També n'hi ha d'altres més complexes com connectar la lectura amb la vida real.