SomDocents

Eines Google Workspace per a principiants

Imatge d'un ordinador amb que ensenya els loogotips de les eines Google Workspace for Education

Article de la Paula Bonilla (@enticada2.0)

7 min.

Si has arribat a aquest article és perquè t’intriga saber com utilitzar les eines Google Workspace for Education a la teva aula. Primer veurem què són i quines eines estan associades.

Google Workspace for Education és el que abans es coneixia com a G Suite for Education. Probablement, haureu sentit a parlar d’elles, però no coneixíeu el seu nom com a «pack».

És un conjunt d'eines creades per Google basades en l'ensenyança, l'aprenentatge i la col·laboració.

Depenent de l’ús que se li vulgui donar, hi ha una versió gratuïta i una de pagament. La gratuïta és la que coneixem tots i la que usem al nostre dia a dia. En canvi, la de pagament està pensada per escoles, ja que ens ofereixen correus associats al nostre domini d’escola per a cadascun dels nostres alumnes i la possibilitat d’administrar-los.

A continuació parlarem sobre cadascuna de les eines de Google Workspace for Education i sobre com fer-les servir a l’aula.

Eines per a comunicar-nos

Aquesta eina ens permet comunicar-nos amb els nostres alumnes. Podem enviar correus i documents adjunts des del nostre correu cap al seu correu. És immediat.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir Gmail cada dia, per enviar-nos correus i estar en contacte continu.

Ens permet fer videotrucades amb els nostres alumnes. Es pot enllaçar amb el Google Calendar per a programar les trucades per un dia en concret i enviar l’enllaç. A mi em va resultar molt útil a l’hora de fer les reunions inicials del curs amb algunes famílies que no van poder assistir presencialment a la reunió.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir el Meet a la biblioteca, quan han de preparar un treball en grup. 

Eines per crear classes virtuals

Aquesta eina té una potencialitat increïble. És molt més senzilla i intuïtiva d’utilitzar que el Moodle (que s’usa més a la secundària). Permet crear una classe virtual on penjar vídeos, tasques, proves, qüestionaris, penjar notes, etc. Aquesta es pot compartir amb els nostres alumnes, de manera que poden treballar amb la plataforma tant a l’escola com a casa. El que més m’agrada de la plataforma és que és compatible amb moltes altres i es poden inserir directament exercicis online del Liveworksheets, per exemple.

Eines per administrar les nostres classes virtuals

Conegut com el Word de tota la vida però en versió online. Ens permet col·laborar sincrònicament amb altres usuaris i editar el document tots alhora.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir els Documents quan hem de fer un escrit col·laboratiu, per exemple, quan han d’escriure un text en grup.

Conegut com el PowerPoint online. La versió normal és bastant bàsica, però amb pàgines web com Slidesgo podem trobar plantilles de totes les formes i colors. Moltes d’elles són gratuïtes i es poden obrir directament des de la pàgina, sense necessitat d’haver-les de descarregar.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir les Presentacions de Google quan han de fer una exposició oral davant de la classe, com a suport de la presentació.

Conegut com l’Excel en versió online. Ens permet tractar dades, fer gràfics de barres, lineals, de sectors, etc. Una molt bona eina per treballar les matemàtiques, els percentatges, les fraccions, els decimals, etc.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir els Fulls de càlcul quan fem enquestes a l’escola, per a analitzar les dades obtingudes.

Aquesta eina ens permet crear qüestionaris online. És tan intuïtiva que els alumnes la poden fer servir sense tenir gaires coneixements. Aquests qüestionaris es poden enviar perquè els responguin altres persones.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir els Formularis de Google quan fem enquestes a l’escola, per plantejar les preguntes i enviar-les perquè les responguin.

Aquesta eina ens permet fixar al calendari un esdeveniment o una data important i compartir-la amb els i les nostres alumnes. Per exemple, la data d’una sortida o d’una prova d’avaluació. Com hem comentat abans, ens permet enllaçar-ho amb el Google Meet per fer reunions.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir el Google Calendar per marcar dates importants, com els aniversaris de la classe o els dies de les sortides. Així les famílies també tenen constància d’aquests dies. 

Aquesta és l’eina que engloba totes les anteriors. Ens permet emmagatzemar al núvol tots els documents que hem creat (documents, presentacions, fulls de càlcul, formularis, etc.). És molt visual i senzilla d’utilitzar i ens permet tenir un ordre virtual. Es poden fer carpetes i ficar documents a dins, posar-les un color i un nom i compartir-les amb altres usuaris.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir el Google Drive per a tot, per organitzar les nostres feines i poder accedir-hi ràpidament des de qualsevol dispositiu.

Potser és l’eina menys coneguda de totes però una de les més útils. Google Jamboard és una pissarra online. Té bolígrafs, post-its, punter làser, es poden afegir imatges de l’ordinador o de Google, es pot canviar el fons de la pantalla i, el més important, una vegada has acabat, pots guardar la imatge com PNG o com PDF per compartir-la amb els teus alumnes.

Experiència pròpia amb l’alumnat: fem servir el Google Jamboard a la PDI, per fer explicacions sobre un tema o fer mapes conceptuals conjunts.

Si no t’acabes de familiaritzar del tot amb aquestes eines, et recomano el curs de Primer contacte amb les eines Google, per a principiants, i una vegada tinguis més fluidesa, és recomanable fer el curs Progressar en el treball amb les eines Google. Una bona preparació per part nostra farà que els nostres alumnes puguin ser competents en l’àmbit digital. 

Altres articles que et poden interessar

Claus per entendre i comencar a treballar els ODS 1 - Eines Google Workspace per a principiants

Claus per entendre i treballar els ODS

Ja se’n parla dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (d’ara endavant, ODS) i encara se’n parlarà moltíssim. Segur que fins i tot us els trobeu a la sopa.

Competencies basiques de primaria i secundaria a Catalunya

Preguntes freqüents sobre els cursos reconeguts de SomDocents

Repassem les preguntes més freqüents en relació amb els cursos reconeguts, els certificats, el portal ATRi, el compte XTEC i els perfils professionals, d’entre altres.