Article de la Cecília Hill
5 min.
Ja se’n parla dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (d’ara endavant, ODS) i encara se’n parlarà moltíssim. Segur que fins i tot us els trobeu a la sopa.
Els ODS són part del que s’anomena Agenda 2030. A través d’aquest document, una mena de full de ruta, es defineixen fins a cinc grans àrees d’actuació que es consideren fonamentals per a la consecució d’un món millor:
- Les persones
- El planeta
- La prosperitat
- La pau
- El partenariat
Els assolirem, aquests objectius, l’any 2030? Aquesta és la gran incògnita. A l’aula hi ha moltes coses que podem fer per entendre, fer entendre i treballar a fons els ODS. Ens hi posem?
Entendre els ODS: recursos per assolir-los
Rebem tants inputs cada dia que és ben normal que no en fem gaire cas, d’això dels ODS. Les sigles ens sonen reiteratives i fins i tot buides.
La primera font oficial que haurien de consultar primera és el web de les Nacions Unides dedicat només als ODS on s’ofereixen dades i recursos per a cada un dels 17 objectius.
Font: Naciones Unides
ambé ens hauríem de mirar el bon resum gràfic sobre els ODS que ens proporciona el Departament d’Educació. I, per anar una mica més enllà, la Generalitat de Catalunya té una agenda d’activitats ben completa que inclou xerrades sobre sostenibilitat, polítiques públiques i indicadors a Catalunya.
Us recomanem, a més, descarregar les fitxes sobre els ODS, que inclouen dades molt diverses sobre l’estat actual de la societat i del món en relació amb aquests objectius, així com els propòsits i idees sobre les accions que es poden posar en pràctica per treballar alineats amb els objectius.
Podem treballar els ODS a l’aula?
I tant com sí! De fet, a les aules tenim una gran oportunitat per reeducar-nos plegats. Per això us oferim tot un seguit de recursos extres:
World Largest Lesson
A World Largest Lesson hi trobareu tot un seguit d’activitats, recursos i claus per treballar amb els i les alumnes els ODS. Hi ha guies, unitats didàctiques, propostes de contes, pel·lícules i documentals per posar en marxa la maquinària de pensar en el futur que volem.
UNESCO
Jocs, contes, activitats… Des de la mateixa UNESCO ens proposen tot un seguit d’eines, amb iniciatives per transformar el món, conèixer altres realitats, comunicar, actuar i fer possible el canvi a través de la comunitat educativa i, per descomptat, amb la família.
Un exemple pràctic a l’aula
Ens ha cridat l’atenció el projecte d’aquesta petita escola extremenya que va posar en marxa una activitat perfectament alineada amb els ODS: crear jocs de taula amb materials naturals, per fer i compartir amb els avis i àvies d’una residència. Concretament amb els ODS 3 (Salut i Benestar) i 12 (Producció i Consum Responsable).
Començar la casa per la teulada no és factible. El nostre objectiu és guiar-te en l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, tant si has d’aplicar els ODS a secundària com els ODS en l’etapa d’infantil i primària. Tenim a sobre la urgència de fer petites accions per avançar en comunitat cap a un planeta més sostenible, saludable i en pau. Fem-ho possible!
Altres articles que et poden interessar
Què vol dir treballar amb situacions d’aprenentatge (LOMLOE)?
Lles situacions d’aprenentatge que promou la LOMLOE són un eix vertebral de la nova llei d’educació. Totes les preguntes i respostes que necessites les tens aquí!
3 activitats per treure profit de les xarxes socials (Instagram i TikTok)
Les xarxes socials esdevenen una peça clau a la nostra societat. És molt fàcil caure al tòpic i pensar que únicament tenen una finalitat, però realment serveixen per a moltes més coses.