Article de l’Alba López (@rincondelacalma)
6 min.
Conceptes bàsics
Cada vegada som més conscients de la importància del desenvolupament integral. Un desenvolupament que implica atendre totes les dimensions de l’ésser humà i que podem resumir en tres: raó, emocions i acció. Des de petits, ens ensenyen a ser acadèmicament eficients i, malgrat els intents (al transmetre la importància dels valors, cures físiques, etc.) no ens ensenyen a ser feliços; a cuidar la nostra ment i els nostres pensaments, a consolar-nos, animar-nos a continuar, perdonar-nos, valorar i cuidar el que sí que som i tenim, etcètera.
Això es deu al fet que prioritzem la formació laboral sobre la personal. Segurament no es té en compte que si no som capaços i capaces de «surfejar» les crisis, gestionar els nostres desbordaments emocionals, o inclús, si no tenim eines i l’espai per conèixer-nos i saber què ens fa feliços, què ens omple, a què volem realment dedicar-nos i qui som realment, de què ens serveix estar acadèmicament preparats?
Estar qualificats no és suficient.
Per què ser astronauta o enginyer astrofísic, si no sabrem com bregar amb l’enyorança quan estem lluny, com enfrontar-nos als reptes o superar els obstacles que ens anem trobant pel camí, com tornar a l’equilibri quan el perdem o quins són els nostres valors; aquests que ens permetran mantenir-nos motivats durant tot el temps que treballem, perquè ens puguem recolzar en aquests quan necessitem recordar què ens va fer començar aquest camí i, a més, viure i actuar amb coherència.
Tant la nostra societat com el nostre sistema educatiu demana un canvi a crits. Però passar a una educació més conscient, amable i respectuosa, requereix una parada individual en el nostre pilot automàtic i una obertura davant noves formes de ser i de fer com a grup que, generalment, com necessiten temps i esforç, incomoden.
Si ja és difícil ser humans, a una era de deures, presses i frustracions; als i les docents la situació se’ns complica. Tenint la professió més maca del món, ens manquen eines suficients per deixar anar les nostres motxilles personals a la porta de l’aula.
Sumat a l’acceleració i a la burocràcia, són molts els estudis que demostren que la docència és una de les professions amb més alt percentatge de desgast professional.
Molts companys i companyes acaben transitant literalment «cremats», en un camí que va començar com a pura vocació i emoció. I no és perquè no siguin bons i bones docents, sinó perquè no van tenir suficients eines per evitar aquest desgast. No obstant i afortunadament, ens endinsem cada vegada més en un procés de transformació, en el que de manera general tota la societat i comunitat educativa, s’adona que és igualment important cuidar el cos, la ment i el cor. En el nostre cas, no únicament gaudir més i millor de la nostra vida i evitar desgastar-nos professionalment, sinó també per poder oferir aquestes eines preventives als que seran els adults del demà; la futura generació. Si et vols formar en el Mindfulness i aplicar-ho a la teva aula, tens aquesta formació disponible per desenvolupar totes les habilitats sobre el Mindfulness.
El canvi comença en un mateix, ja que no podem fer de guies en un lloc en el qual mai hem estat. En un procés de cerca constant d’estratègies per mantenir l’equilibri, la salut integral i el desenvolupament de la nostra intel·ligència emocional, per enfrontar-nos a la vida amb més consciència des d’una postura calmada, discernida i amb major perspectiva per actuar.
S’ha demostrat i així ho transmeten diversos estudis de Neurociència actuals, que un dels nostres majors aliats per a l’equilibri o la calma, i com a estratègia de prevenció i entreteniment en intel·ligència emocional i sortida del pilot automàtic, bucle mental o respostes d’estrès prolongades, és el Mindfulness.
Una pràctica meditativa davant la qual a vegades som escèptics, ja sigui per mites, per desconeixement, o bé perquè ens produeix confusió el terme. Mindfulness és un terme traduït de l’anglès que prové del Sanscrit i del Pali-Sati.
Definim el Mindfulness
Al tenir diferents definicions, la confusió pot augmentar, però en qualsevol cas, no ho podem desvincular de la meditació.
- Per un costat, és el cor de qualsevol pràctica meditativa, ja que per adonar-te de com estàs o familiaritzar-te amb allò que escullis, necessites posar atenció plena al moment present.
- Per altra part, tenint en compte els diferents tipus de meditació existents, els seus orígens i el “rebuig” que desafortunadament pateix a Occident el terme ‘meditació’, sorgeix un tipus de meditació anomenat Meditació Mindfulness de la mà de Jon Kadat-Zinn. Malgrat que deixa una mica de costat el context, ideologia i història que hi ha darrere de la meditació Vipassana, no deixar de tenir l’origen en aquesta.
Finalment, després d’un procés d’introspecció a través de la meditació, s’arriba a un estat de major consciència, a un estat “Mindful”.
Podríem dir que fas un pas més enllà, perquè no és el mateix que estar atent o atenta a alguna cosa que ser conscient d’allò i que passis a tenir més connexió amb tu i amb la resta. Depenent del lloc en el qual et trobis o de la pràctica/escola que segueixi, li diràs d’una manera diferent (Mindfulness / Consciència plena / Samadhi / Nirvana).
Aquesta pràctica, amb el temps, ens permet ser plenament conscients de qui som realment, com som, de tot allò que ens envolta i d’allò que de forma conscient o inconscientment fem. Si ens detenim a reflexionar sobre això, veiem que només així podem conèixer-nos de veritat, perdonar-nos i perdonar als altres, passar de la reacció a l’acció amb saviesa, temprança, empatia i amabilitat, connecta amb els nostres valors, ser el nostre propi refugi, estimar-nos i tenir una major connexió amb la resta.
Crearem en el dia a dia petita dosi de benestar i forjarem de forma conscient l’ésser humà que volem ser. Podem dir, per tant, que el Mindfulness és bo per tu, pel món i pel teu alumnat, permetent-nos caminar junts cap a una labor docent més conscient i feliç per a tots i totes.
Altres articles que et poden interessar
5 exercicis per practicar el Mindfulness
Aquests 5 exercicis molt fàcils d'aplicar a l'aula estan enfocats a treballar l’atenció plena al cos i al moviment amb l’alumnat.
5 beneficis del Mindfulness
Practicar el Mindfulness o cultivar l’atenció plena pot aportar-nos molts beneficis. Hi ha investigacions al respecte, de fet, que demostren que practicar Mindfulness cada dia ens ofereix molts avantatges, tant en el pla físic com mental.