Article de la Cecília Hill.
3 min.
El curs escolar 2022-2023 va començar de manera precipitada. Amb només dos dies per poder fer preparatius, molts docents es van queixar de la falta de temps per poder gestionar un inici de curs com cal. Però ara, ben avançat el mes d’octubre, toca posar fil a l’agulla i no perdre el nord de l’organització.
Gestionar el temps d’inici a final de curs és una tasca complexa, per la qual es necessiten grans dosis d’eficàcia. Cal aplicar-nos per no arribar a final de curs sense haver fet els deures, amb la llengua fora, i amb la sensació de no haver tret tot el suc a les oportunitats d’aprenentatge que ens ofereix l’any escolar.
Hi ha, però, una sèrie de tasques o estratègies que podem aplicar per aconseguir gestionar bé el temps des d’ara i fins a final de curs. A través d’aquestes veureu que resulta més fàcil trobar la manera d’assolir les fites desitjades, per no acomiadar cada trimestre i el curs pensant que potser ho hauríem pogut fer millor.
1. Deixar clares les metes i els objectius d’aprenentatge
Cal explicar-les als alumnes i a les famílies, però també és important que les tinguem clares nosaltres. Només si sabem quines són les expectatives d’aprenentatge, serem capaços de configurar els projectes d’una manera eficient, de veure més clars els objectius i d’establir prioritats en el dia a dia, que habitualment és el que ens costa fer.
2. Fer que els projectes siguin compartits amb docents i alumnat
Una de les claus per fer als i les alumnes protagonistes dels aprenentatges és oferir-los responsabilitats. Treballar projectes on cadascun de nosaltres (docents, alumnes i fins i tot famílies) té responsabilitats assignades és una bona manera de fer, en primer lloc, que cada actor prengui una part activa dins del projecte; en segon, d’alleujar la càrrega que tot sovint ens autoimposem els i les docents perquè tot surti perfecte.
3. Observar els aprenentatges i escriure’ls sovint
El nou currículum canviarà per complet la manera que tenim d’avaluar als nostres alumnes, amb el propòsit de fer que aquests en prenguin consciència i obtinguin, en finalitzar cada etapa, certeses sobre els aprenentatges assolits, però també un full de ruta amb una direcció concreta i marge per millorar. Com a docent et pot ajudar a treure tot el partit a la tasca avaluadora ser un/a bon/a observador/a i escriure, sovint, sobre les evidències i fets que es produeixen en el dia a dia. Aquestes anotacions, breus i ben dirigides cap a un fi, us ajudaran a disposar de tot allò que necessiteu al final de l’avaluació.
4. Compartir amb l’alumnat els fruits dels projectes
Saben els teus alumnes com progressen i en quins àmbits tenen més dificultats? En la línia de fer protagonistes als nois i noies dels seus aprenentatges, també hi cap obrir-los la porta a fer-los una mica més responsables de l’avaluació. Prendre consciència de l’avenç dels projectes i dels fruits que recollim plegats, ens ajudarà a fer més fàcil l’avaluació i a guanyar temps per dedicar-lo a allò que és veritablement important: aprendre.
5. Tocar de peus a terra (quasi sempre)
Solem començar amb una ambició elevada, pensant que aquest any sí que tindrem temps i capacitat per arribar allà on pensem que cal arribar. Els imprevistos, el dia a dia i els obstacles que ens anem trobant pel camí són els encarregats de fer-nos aterrar a la realitat. Una realitat que sovint no ens agrada gaire, perquè ens impedeix assolir metes i complir objectius.
Gestionar el temps d’inici a final de curs i fer-ho bé exigeix un gran esforç per part de docents i alumnat. Això inclou tenir horitzons atractius i voler-hi arribar, per tal de posar-ho en pràctica, aquesta formació et pot ajudar a aconseguir-ho. També cal, però, tocar de peus a terra per posar el fre quan calgui, reduir, optimitzar i simplificar, que també són maneres de fer camí i obrir els ulls i l’ànima als aprenentatges, que és en realitat tot el que necessitem per continuar. I no cal que sigui ara, segur que hi haurà noves oportunitats més endavant.
Altres articles que et poden interessar
5 apps gratuïtes per a l’organització de les tasques docents
En un món on la informació va que vola, necessitem organitzar-nos i gestionar els fluxos de treball d’una manera àgil i eficient. Són molts els que no en tenen prou amb l’agenda física.
Entrevista a Rosa Liarte
“Utilitzar la tecnologia no és estar empantallats tot el dia, sinó saber gestionar bé aquest recurs”.