SomDocents

Canvis en educació a partir de gener 2023

Canvis en educacio a partir de gener 2022 2 - Canvis en educació a partir de gener 2023

Article de la Cecília Hill.

Nous horaris i reducció d’una hora lectiva

A canvi de desconvocar les vagues que s’havien previst per al mes de setembre, els sindicats van aconseguir que el Departament d’Educació apliqués la reducció d’una hora lectiva setmanal a tots els docents. Havia estat una demanda llarga i feixuga, que finalment s’ha assolit, però que obligarà als equips directius dels centres públics a refer els horaris dels docents a partir de l’1 de gener de 2023

Pot semblar fàcil, però és una gestió realment complexa, que exigirà esforços i canvis importants, tant per al Departament com per als equips directius, que ara es trobaran a mig curs amb una nova tasca organitzativa per resoldre. Cosa que no havia passat mai. Però vejam, en què consisteixen els canvis i quines afectacions representaran per a la comunitat docent? 

En què consisteix la reducció d’una hora lectiva setmanal?

A partir del gener, el personal docent veurà reduïda en una hora la seva setmana laboral. Serà una hora menys de classe que no repercutirà en l’alumnat. Per tant, s’hauran de contractar nous docents per garantir l’aplicació d’aquesta millora laboral i, a la vegada, respectar les hores lectives dels infants

El Departament d’Educació té previst contractar un total de 3.566 nous docents. Aquests passaran a formar part del que s’anomena plantilla estructural. Així doncs, quantes hores treballaran a partir de l’1 de gener els docents? 

  • Els mestres de primària faran 23 hores en lloc de 24 
  • Els professors de secundària faran 18 hores en lloc de 19 

Què ha previst el Departament perquè la mesura funcioni correctament?

El Departament va donar cert marge (durant el mes d’octubre es van fer trobades amb els/les directors/es) perquè l’organització del centre amb la reducció d’aquesta hora lectiva no tingui grans afectacions. Algunes d’aquestes mesures són: 

  • No substituir els tutors ni mestres especialistes 
  • Poder superar el límit del 10 % dels docents amb mitja jornada al centre
  • Permetre que els docents sense el màster continuïn fent classes, especialment en places de difícil cobertura
  • Prioritzar l’atenció de l’alumnat amb especials necessitats d’atenció educativa
  • Prioritzar que el professorat que fins ara treballava a mitja jornada ho pugui fer a jornada sencera

A finals d’octubre, el Departament va enviar un document amb instruccions i orientacions sobre les incorporacions de docents que inclou aquestes directrius.

Com afectarà aquesta mesura en un any ple de canvis?

L’ideal d’aquesta mesura, que no és res més que un retorn a l’horari lectiu d’abans de les retallades, hauria estat aplicar-la al setembre i no pas a mig curs. Sigui com sigui, es tracta d’una millora que retorna drets laborals escapçats a la professió. I aquesta és la sensació general que transmeten els col·lectius docents que han estat preguntats sobre aquesta qüestió. 

Caldrà veure de quina manera acompanya el Departament a les direccions per dur a terme el canvi i aconseguir que la mesura no afecti els infants, en un any especialment complicat per la gran quantitat de novetats que s’han començat a aplicar en aquest curs 2022/2023. No hem de perdre de vista que la mesura s’afegeix a l’avançament del començament del curs escolar, a les jornades intensives de setembre i juny i, per descomptat, a l’aplicació del nou currículum

Altres articles que et poden interessar

SomDocents_LOMLOE_aplicacio_aula

LOMLOE: Punts clau per dominar el nou decret

En aquest article volem mostrar-vos les principals diferències entre la LOMCE i l’actual LOMLOE i alguns consells per dominar el nou decret.

com_funciona_borsa_docent

Com funciona la borsa docent?

Qualsevol persona que sigui candidata a cobrir un lloc de treball vacant en els centres públics del Departament d’Educació, cal que s’inscrigui a la borsa docent. Però, com funciona la borsa? Què cal fer per inscriure-s’hi?