Article de la Paula Bonilla (@enticada2.0)
3 min.
Si bé en articles anteriors hem parlat dels beneficis que donen les TIC als nostres infants, cal remarcar que no tot és de color de roses. Internet és una gran font de coneixement, d’informació i, alhora, és una gran xarxa que permet les relacions socials. Però com diu la Rosa Liarte, «Utilitzar la tecnologia no és estar empantallats tot el dia, sinó saber gestionar bé aquest recurs”.
Plataformes com les xarxes socials han nascut per a quedar-s’hi i és que, cada vegada és més usual, veure com tant joves com adults les utilitzen. A l’escola (com segur que a molts de vosaltres us passa) cada dia em trobo més alumnes que a 2n de primària tenen o utilitzen plataformes com el TikTok. I no només l’utilitzen per veure vídeos, sinó també per a gravar-se a si mateixos. Alhora, és molt alta la quantitat d’alumnes que trobem avui dia que, en edats molt primerenques, disposen d’un telèfon mòbil o d’una tauleta.
En aquest article parlarem sobre l’exposició a les pantalles, sobre l’oversharing (una pràctica molt habitual en infants i joves) i sobre bones pràctiques educatives amb les TIC.
Les conseqüències de l’oversharing
Abans d’endinsar-nos en les bones pràctiques amb les TIC, parlarem d’un concepte bastant interessant: l’oversharing. La paraula oversharing prové de l’anglès “over” (sobre) i “sharing” (compartir). Per tant, podem dir que aquesta paraula fa referència a la sobreinformació que donem de nosaltres mateixos a Internet. Indicar la nostra ubicació en temps real, compartir els nostres plans immediats o de futur o difondre el nostre número de telèfon és una pràctica que es dona a diari entre els nostres infants. Però, com infants que són, no coneixen les perillositats d’aquesta pràctica i proporcionen aquesta informació a tort i a dret.
En aquesta campanya realitzada per l’empresa Orange podem veure com la Irene ha compartit pràcticament totes les dades sobre la seva vida a les xarxes socials i com, gent que ni tan sols la coneix, les sap. Vídeos com aquest ens poden servir per a treballar aquest concepte a les aules amb els nostres infants, perquè realment prenguin consciència de la magnitud dels seus actes a les xarxes.
5 pràctiques educatives TIC per a l'aula
És el nostre deure com a mestres fomentar un bon ús de les TIC. A continuació, us proposo 5 bones pràctiques educatives mitjançant per les TIC perquè les poseu en pràctica a l’aula:
- Decàleg d’Internet: Creem amb els alumnes un decàleg sobre com es fa un bon ús d’Internet i de les TIC. Mitjançant aquesta activitat, fomentem la reflexió conjunta i l’autoreflexió sobre l’ús de l’eina.
- Vídeo-qüestionaris: Fem entendre a l’alumnat també existeixen vídeos que ens ajuden a aprendre coses. A partir de plataformes destinades per a primària com Edpuzzle, podem crear petits qüestionaris durant el vídeo per tal que els alumnes responguin les preguntes formulades.
- Aprenentatge col·laboratiu: A partir d’eines col·laboratives, com les que trobem dins del Google Drive, intercanviem o generem de manera conjunta documents.
- Fòrums o blogs: Es presenten els fòrums o blogs com a espais d’intercanvi d’opinions i d’informacions de manera segura i filtrada. Els i les alumnes escriuen intervencions i el mestre les filtra, de manera que no qualsevol comentari pot estar inclòs en aquesta plataforma. Després, comparteix amb la classe quin tipus de comentaris estan permesos i quins no depenent de les seves característiques.
- Com a eina de cerca d’informació: Ensenyar a l’alumnat a cercar a Internet i a dissociar quina informació és verídica i fiable és imprescindible per fer una bona pràctica educativa.
Com a conclusió, les TIC poden ser les nostres aliades a l’aula sempre que entenguem que són una eina més i que, per tant, s’han d’utilitzar un temps limitat. Si encara no coneixes les diferents llicències d’ús del contingut de les xarxes o vol incentivar la col·laboració entre totes les parts que formen la comunitat educativa (docents, alumnat i famílies), et recomanem aquesta formació per desenvolupar la teva competència digital a l’aula. Finalment, sabem de bon tros que és imprescindible ajudar als i les alumnes a entendre què és realment Internet, com funciona i les perillositats que pot tenir fer-ne un mal ús.
Altres articles que et poden interessar
Com escollir un dispositiu electrònic per aprendre a programar?
Per treballar la programació bàsica a primària amb dispositius cal conèixer abans alguns dispositius que podem tenir a les escoles.
LOMLOE: Punts clau per dominar el nou decret
En aquest article volem mostrar-vos les principals diferències entre la LOMCE i l’actual LOMLOE i alguns consells per dominar el nou decret.