SomDocents

3 jocs per treballar l’empatia

3 jocs treballar empatia 1 - 3 jocs per treballar l’empatia

Article de la Luna Poncelas.

4 min.

A l’escola les persones ens desenvolupem en un medi social, hi ha interacció amb adults, amb infants, amb persones que ens són més afí i persones amb qui no congeniem tant, i és en aquest escenari on s’obre la porta a treballar i aprofundir el treball emocional, entre el qual s’hi troba l’empatia. Com a adultes de referència, mestres i professores, hem d’ajudar a nens i nenes a desenvolupar una bona intel·ligència emocional.

Les situacions quotidianes a l’aula i al pati ofereixen un munt d’oportunitats per desenvolupar la consciència emocional.

Un dels aspectes a treballar és l’empatia, és a dir, reconèixer i comprendre les emocions dels altres. A través de l’empatia podem connectar amb els altres, entendre el seu punt de vista, així com donar suport (resposta afectiva i efectiva) i a la vegada aprofundir en l’autoconeixement.

Per tal que una persona pugui ser empàtica necessita haver desenvolupat unes capacitats:

  • Haver madurat cognitivament i emocionalment
  • Tenir un llenguatge desenvolupat
  • Capacitat de pensament simbòlic
  • Coneixement de les emocions pròpies.
  • Escolta activa

Aquestes capacitats es van adquirint i enriquint al llarg de tota la vida, un nen o una nena petita potser no haurà desenvolupat totes aquestes capacitats, però pot tenir una resposta empàtica en un moment determinat.

 

Per exemple, al parc o a l’escola bressol, hi ha un nen que plora perquè s’ha fet mal i un company li dona una joguina per tal que es calmi. En aquest cas, podem parlar d’una resposta empàtica primerenca, no ha desenvolupat totes les capacitats abans descrites, però ja posa de manifest una base. Si vols conèixer les etapes del desenvolupament emocional de l’alumnat i millorar el desenvolupament de les habilitats socials, et recomanem aquesta formació.

Com hem dit abans, qualsevol situació quotidiana és bona per desenvolupar consciència emocional, però com a docents podem aprofitar l’espai escola/institut per fer un treball més intensiu i explícit. Quines activitats ens poden ajudar a desenvolupar l’empatia?

1. Qui serà?

Edat: A partir de cicle superior i educació secundària. En infants més petits, la descripció la pot fer directament la mestra.

Durada: Depèn del nombre d’alumnes

Material: –

Desenvolupament de l'activitat

Cada infant descriu a un company o companya sense dir qui és. Podem descriure la roba que porta, els seus gustos o les seves aficions. Es tracta de fer una descripció ben detallada per tal que la resta del grup pugui endevinar de qui es tracta. Durant la descripció, podríem afegir les virtuts de la persona de la qual estem parlant i, una vegada hagi acabat la descripció, preguntar a la persona descrita com s’ha sentit. 

2. El penya-segat

Edat: Transversal. Es pot fer amb alumnes de primària i secundària tot adaptant l’activitat a les necessitats de l’alumnat i el seu nivell de maduresa. 

Durada: 15-20min

Material: Cel·lo gruixut o guix

Desenvolupament de l'activitat

Es tracta d’un joc cooperatiu i de treball en equip. Per a aquest joc, el o la mestra haurà de pintar una línia al terra que travessi l’aula de punta a punta (amb cel·lo gruixut, per exemple) i els demanarem als nens/es que es posin a sobre en fila. A continuació, els explicarem que es troben a dalt de tot d’un penya-segat molt alt i que tenen un barranc amb aigua al fons a banda i banda, per tant, no els convé treure els peus de la línia o quedaran eliminats (si voleu fer-ho més interessant, podeu dir-los també que estan agafats tots amb una corda invisible i que si un cau pel barranc cauran tots…) i tenen un encanteri que els impedeix parlar! Per tant, en fila, lligats entre ells, muts i sense poder sortir de la línia.

Un cop posats en situació, el/la mestre/a demanarem als alumnes que s’ordenin de més alt a més baix seguint les instruccions que els ha donat prèviament. S’hauran d’ajudar entre ells per poder moure’s per la línia sense sortir-se’n i sense llençar a cap dels seus companys al buit.

També els podem demanar que s’ordenin de més gran a més petit (per data de naixement) o dels que viuen més a prop de l’escola als que hi viuen més lluny (aquest és per a experts), etc.

3. La pilota preguntaire

Edat: Recomanem aquesta activitat per infants de cicle inicial i cicle mitjà de primària. 

Durada: Depèn de la quantitat d’infants. 

Material: Pilota. És recomanable que l’activitat es faci al pati o al gimnàs. 

Desenvolupament de l'activitat

Per fer aquest joc cal que els nens/es es col·loquin formant una rotllana. Necessitarem una pilota i un reproductor de música. L’activitat consisteix a fer que els infants, en sentir la música, faran rodar la pilota cap a la dreta. Cal que la facin moure de pressa sense que els caigui a terra. Quan la música pari, la pilota s’hauran d’aturar. El nen/a que en aquell moment tingui la pilota haurà de respondre tres preguntes que li formulin els seus companys/es. El joc es farà tantes vegades com sigui necessari fins que els toqui la pilota a tots els nens i nenes del grup. 

Altres articles que et poden interessar

5 dinamiques cohesio grupal eso 1 - 3 jocs per treballar l’empatia

5 dinàmiques per potenciar la cohesió grupal a l’ESO

L’escola i l’institut són espais on els infants i adolescents passen la major part del dia i cal que ens assegurem que se sentin acollits i integrats en aquests espais.

SomDocents Tres cursos nous - 3 jocs per treballar l’empatia

Tres cursos nous per acabar l’any

S’acaba l’any, però a les escoles els reptes continuen i per superar-los us hem preparat tres cursos nous.