El passat mes de juny, la Conferència Sectorial d’Educació va arribar a l’acord que totes les administracions educatives del país utilitzaran el mateix marc de referència, els mateixos instruments i reconeixeran mútuament les certificacions de competències digitals, tal com han indicat fonts del Ministeri d’Educació i Formació.
A la trobada entre la ministra d’educació, Pilar Alegría, i els consellers autonòmics, es va tancar el pacte pel qual les comunitats autònomes tindran un any per elaborar una nova normativa perquè els docents puguin acreditar les competències digitals. Per tant, d’aquí a 2024 (aquest és el termini que s’han marcat), el 80% dels docents no universitaris, uns 700.000, les hauran d’haver certificat oficialment.
Com afecta aquest canvi per als docents que no siguin universitaris?
A partir d’ara, s’establiran diferents categories per a les competències digitals. Seran molt semblants a les que s’empren per a avaluar els idiomes:
- A1 i A2 per al nivell inicial
- B1 i B2 per al nivell mitjà
- C1 i C2 per al nivell avançat
Hi haurà plans subvencionats per aconseguir les competències digitals?
A través del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia impulsat pel govern espanyol, es distribuiran fins a 284,7 milions d’euros a les comunitats autònomes perquè els docents puguin acreditar les competències digitals. S’espera que aquests fons puguin servir per impulsar projectes digitals als centres.
Com poden ajudar els cursos reconeguts sobre competència digital docent?
Durant la pandèmia es van fer més evidents que mai les grans necessitats i mancances que encara tenim, malgrat els grans avenços que vam aconseguir plegats durant aquells mesos. Això no vol dir que ens hàgim aturat. Mitjançant aquests cursos reconeguts pots preparar-te i començar a formar-te en competències digitals. D’aquesta manera no partiràs de zero i estaràs més preparat/da per quan calgui certificar-les a través del nou sistema homologat acordat pel govern central i les comunitats. Actualment, pots aprendre i perfeccionar els teus coneixements i habilitats en Google Workspace for Education, l’ús competent de tecnologia digital a l’aula o bé robòtica i programació en educació infantil i primària.
Què implica el perfil actual de competència digital docent?
Ara mateix ja pots acreditar el perfil de competència digital docent. A més de formar part del cos de catedràtics, professors tècnics, professors i mestres, cal que el personal funcionari de carrera sigui el titular de l’especialitat docent del lloc de treball i, el personal interí, tenir reconeguda l’especialitat docent a la borsa de treball.
A més, un dels requisits addicionals és haver fet un mínim de 90 hores de formació relacionada amb les tecnologies per a l’aprenentatge, que pots aconseguir o bé complementar amb els cursos que et proposem. Tot i que n’hi ha molts altres, com ara haver cursat una Enginyeria informàtica o en telecomunicacions, tenir un postgrau relacionat amb l’aplicació de les tecnologies a l’aula o una acreditació ACTIC (de qualsevol nivell), entre altres que pots consultar aquí.
L’acreditació pot fer-se a través d’aquesta pàgina, tant pel perfil actual de competència digital docent com per la resta, fins a un total de vuit, que són els perfils disponibles.
A més, a través del Pla d’Educació Digital a Catalunya, els docents tindran cinc anys per acreditar les competències digitals, la qual cosa també els donarà més punts a les oposicions.
Altres articles que et poden interessar
Articulate 360: l’eina d’autor per a la millora de l'experiència d’aprenentatge
Hem fet una aposta decidida de transformació dels nostres continguts per adaptar-los a la manera actual de relacionar-nos amb la tecnologia.
5 aplicacions tecnològiques gratuïtes per a l'organització de les tasques docents
Necessitem organitzar-nos la feina d’una manera àgil i eficient. 📲5 apps gratuïtes imprescindibles per organitzar-te i programar les classes.