SomDocents

10 contes de por per a infants

10 contes de por per a infants

8 min.

Article de la Cecília Hill.

La por és una emoció bàsica i necessària, que ens connecta amb altres emocions, com el pànic, la fòbia, el terror, el recel, la vulnerabilitat… Segons els científics, la por ens relaciona amb l’emoció davant d’una situació real i imminent, que ens posa en perill. És una mena d’alarma que s’activa quan detectem la presència d’una amenaça

Habitualment responem fugint. És el més lògic: volem evitar aquella situació que ens posa en perill. Però, fugim sempre? Per què hi ha cinema de terror, relats de por? I el més curiós, per què ens fascinen? Segons Paul J. Patterson, professor a la Universitat Estatal de San José (Estats Units), “el gènere de terror es dirigeix a les nostres pors arquetípiques.

Ens posem a la pell dels personatges i posem en marxa allò tan important: l’empatia. Al mateix temps, la tensió ens enganxa i el misteri ens fascina. Per això avui ens hem proposat trobar fins a deu contes de por per a nens i nenes. I aquí els tens. Són de por! 

1. Un sopar de por

Comencen amb un conte de por, però absolutament divertit. Un sopar de por és la curiosa desfilada d’una colla de personatges sinistres: un vampir, una bruixa, un fantasma i molts altres, tots reunits en un sopar fastigós. Els nens s’ho passen d’allò més bé llegint-lo. 

2. Com fer-se amic d’un fantasma

Com fer-se amic d’un fantasma és un àlbum meravellós de la il·lustradora Rebecca Green. No fa por, és veritat, però planteja una història fantàstica sobre l’amistat i els fantasmes. L’hem explicat una i mil vegades als nostres infants i sempre en queden meravellats.

3. El gran llibre de la por

Més fets extraordinaris? Més experiències al·lucinants? Som-hi, però ara de la mà dels clàssics. El gran llibre de la por és una compilació de vint relats més un per a infants i joves, signats pels més grans escriptors de la història de la literatura: Dickens, Bécquer, Polidori, Poe, Stevenson Maupassant o Lovecraft, entre molts altres. 

4. La casa encantada

I pels més petits? La casa encantada ens ha semblat una proposta fantàstica, amb unes il·lustracions precioses, en taronja, negre i blanc (pel llençol del fantasma). En aquest petit àlbum l’escenari és una casa molt gran i molt vella dels afores de la ciutat, que amaga una sorpresa esgarrifosa… I vosaltres, teniu por dels fantasmes?  

5. Els contes de fantasmes de l’avi

Quina aventura, aquesta! A Els contes de fantasmes de l’avi es conten tot un seguit d’històries terrorífiques. I fan por, molta por. Esquelets, bruixes, aranyes, boques, fantasmes, homes llop… Serem capaços de trobar la casa, calentona i a resguard de tots aquests éssers monstruosos?

6. Mortina

Fan de les sagues? La de Mortina és magnífica. Aquesta col·lecció de Bàrbara Cantini és una delícia pels infants que gaudeixen d’allò més amb les aventures fantasmagòriques. A la Mortina li agradaria tenir amics de la seva edat amb els quals jugar i passar-s’ho bé, però podria espantar a la gent.

7. Dolents

Quins són els personatges que ens fan més por? Els Dolents? Doncs aquí els tens a tots reunits: un llop, un ogre i una bruixa. Aquí ells són els protagonistes! En aquest bosc misteriós et revelaran tots els seus secrets. Una meravella d’àlbum il·lustrat amb unes pàgines immenses!

8. Thornhill (Orfenat de noies)

Thornhill (Orfenat de noies) és una novel·la per a joves. Aquest és un orfenat encantat on el terror no ve dels fantasmes, sinó de les nenes que dormen al teu costat. Només obrir-lo, notareu un calfred.

9. Els imaginaris

Continuem amb una altra novel·la, Els imaginaris. D’aquesta diu el cineasta J.A.Bayona: “He tingut la sort de descobrir un gran llibre que m’hagués encantat llegir de petit”. En Rudger és el millor amic de l’Amanda, però en Rudger no existeix. És el que s’anomena ‘un amic imaginari’.

10. Misteri a la muntanya Calavera

La nostra selecció de contes de por per a nens i nenes acaba amb una novel·la juvenil: Misteri a la muntanya Calavera, d’Elisenda Roca. Una família es reuneix en una masia per estiuejar, però en aquesta hi ha la Cirera, una dona una mica estranya, que diu que és una bruixa. Els esperen mil aventures: i fan esgarrifar!

Altres recomanacions que et poden interessar

10 llibres per canviar el mon

10 llibres per despertar consciència a les noves generacions

L’educació i la cultura són eines poderosíssimes que poden contribuir a la construcció de noves generacions millors.

10 llibres sobre neuroeducacio

10 llibres per iniciar-se en el món de la neuroeducació

A través de la neuroeducació, els estudiosos fan recerca sobre de quina manera es desenvolupa i reacciona el cervell als estímuls que més endavant seran coneixements adquirits.