Article de la Marta Perxachs (@_moulallengua)
Abans de començar, hem de tenir clar que la figura del docent avui en dia no és la mateixa que la de fa uns anys. Això és degut, primerament, al fet que tenim accés a molta informació en un sol clic i a noves metodologies d’aprenentatge. Si ens prenguéssim la tasca del docent com a transmissors d’informació, ja no faríem falta. Així doncs, el rol del professor/a ha de ser de guia educatiu.
Per altra banda, també és molt necessari que siguem partícips de la integració de la tecnologia en l’àmbit educatiu, així els nostres estudiants aprendran i desenvoluparan les seves habilitats racionals, memorístiques, motrius, tecnològiques, etc.
Com a docents seria convenient que ens mostréssim amb una actitud d’investigació per trobar eines que puguem utilitzar a classe i escapar del funcionament clàssic.
Introducció a la classe invertida
Es tracta d’una modalitat d’aprenentatge semipresencial o mixt (blended learning), que pretén utilitzar dues estratègies: la presencial i la virtual i traient el màxim profit de cadascuna d’elles.
Aquest model pedagògic transfereix la feina de determinants processos d’aprenentatge fora de l’aula i empra el temps presencial de classe, juntament amb l’experiència del docent (guia), per facilitar i potenciar altres processos d’adquisició i pràctica de coneixements dins l’aula. Resumidament: es proposa que els alumnes estudiïn i preparin les lliçons fora de classe per a , posteriorment, trobar-se a l’aula per resoldre dubtes, s’interaccioni, es debati, es treballi, etc. sobre el tema en concret.
Tal com s’ha comentat línies amunt, gràcies a les «noves tecnologies» (i no tan noves), els dispositius, les eines de les quals disposem… És una manera de treballar molt factible.
Posem un exemple: per què en lloc de fer una classe magistral sobre literatura medieval, no els suggerim als estudiants que visualitzin un vídeo a Edpuzzle sobre el tema, contestant unes preguntes inicials que ens serviran d’eina d’avaluació a tall de Formulari KPSI inicial?
Abans ja hem mencionat Edpuzzle, una de les eines digitals Flipped per excel·lència, però us l’exposo a continuació juntament amb tres eines més per tal d’iniciar-se en una metodologia d’aula invertida i una proposta d’aplicació directa. Tot i que segur que ja les coneixeu!
4 eines TIC per posar en pràctica la classe invertida
Edpuzzle es tracta d’una aplicació web gratuïta i molt intuïtiva dins de les metodologies d’aula invertida (Flipped Classroom) que permet ser utilitzada per a fins educatius.
Amb EdPuzzle es poden seleccionar vídeos des de diverses plataformes, editar-los i seleccionar el fragment que vulguem i, a partir d’aquí, crear el nostre propi vídeo i introduir i intercalar en ell qüestionaris d’avaluació del visionat, notes d’àudio, comentaris, explicacions i preguntes.
De les respostes obtingudes dels estudiants, els professors poden revisar les estadístiques proporcionades per la plataforma per a avaluar l’aprenentatge o el visionat realitzat.
Aplicació a l’aula:
- Avaluació inicial sobre un tema
- Vídeo-Qüestionari per a fer a casa de deures
- Vídeos amb aclariments per part del professor/a
- Avaluació final sobre un tema
Google Classroom és una eina gratuïta destinada exclusivament al món educatiu. La seva missió és la de permetre gestionar una aula de manera col·laborativa a través d’Internet, sent una plataforma per a la gestió de l’aprenentatge. Totes les opcions d’aquesta eina estan associades a un compte de Google, de manera que tant el professor com els estudiants hauran de tenir el seu Gmail, i el seu compte de Google actuarà com el seu identificador.
Et permet gestionar les classes en línia, i pot utilitzar-se tant per a l’aprenentatge presencial, també per a l’aprenentatge 100% a distància, o fins i tot per a l’aprenentatge mixt. Es podran crear documents, compartir informació en diferents formats, posar data reunions i realitzar-les virtualment. Els alumnes també podran accedir des de qualsevol dispositiu a les seves classes, les seves anotacions o les seves tasques assignades.
L’eina permet l’assignació de tasques de manera selectiva, permet compartir documents amb totes les classes, i facilita l’organització de la informació en generar estructures automàtiques de carpetes per a organitzar els recursos.
La seva aplicació a l’aula pot ser, entre d’altres:
- Crear classes participatives
- Controlar les tasques de l’alumnat
- Augmentar la comunicació entre els docents i l’alumnat
- Compartir treballs en línia i treballar de manera col·laborativa
FlipGrid és una aplicació en línia gratis (només en anglès) que permet proposar activitats en les quals les respostes són vídeos curts fàcils de fer. Podem durar fins a 5 minuts i ser vistos per molta més gent gràcies a un fòrum audiovisual. L’app està disponible per a Android i iOS.
FlipGrid és senzilla d’utilitzar per a professors, estudiants/alumnes i participants en general, ja que és molt intuïtiva i la seva interfície recorda a la d’Instagram, per això els agrada a molts adolescents. Per al seu funcionament, haurem de distingir entre: “grids” i “topycs”.
El podem aplicar a l’aula de la següent manera:
- Resum d’un recurs
- Ressenya o opinió d’una lectura
- Lectura en veu alta
- Booktrailer
- Expectatives d’inici de curs
- Valoració final del curs
- Debat/opinió sobre un tema
Loom és una eina que et permet gravar la teva pantalla i, també, gravar-te usant la càmera frontal del teu dispositiu. Es pot utilitzar Loom per a fer l’explicació d’un contingut i compartir l’enllaç amb els teus estudiants. També pots fer-lo servir per a fer un tutorial explicatiu d’un tema concret. A mi m’agrada fer-lo servir, per exemple, per a donar un vídeo- feedback d’algunes activitats.
Per últim, m’agradaria comentar que és molt important que tinguem present que, si ens introduïm en aquesta metodologia, no cal que comencem a utilitzar de cop totes les eines digitals que tinguem a l’abast. Cal defensar el «menys és més» i usar aquelles que tinguin una interfície senzilla i que siguin poc complicades d’utilitzar.
D’eines sobre formularis i preguntes amb múltiples opcions n’hi ha moltes: Socrative, Mentimeter, Kahoot, Quizziz… I és cert que totes tenen coses en comú, però també cadascuna té les seves particularitats. En tot cas, no abusem de les eines digitals. Com deia el meu pare: «poc i bo».
Articles sobre la gestió de l'aula
Planificació d'una classe
Sembla una cosa òbvia, però no ho és tant. És més important recordar i assumir que la programació és viva i que està subjecta a canvis.
Sistemes de sancions i recompenses
Una gestió d'aula implica el clima de treball i la relació amb els estudiants. Això es pot regular de diverses maneres, com ara establint límits, creant vincle amb els adolescents, etc.