SomDocents

Oposicions docents a Catalunya

Oposicions docents a Catalunya

Si ja tens en el teu poder el títol del grau de magisteri o el màster universitari de formació per al professorat, en el cas de secundària, pots entrar a formar part de la borsa d’interins per treballar com a docent. Una altra opció que tens al teu abast és opositar. 

 

L’oposició és un procés de selecció que serveix perquè les persones en edat activa puguin accedir a llocs de treball de l’Administració. Per això, el procés es basa en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat.

 

A través d’una sèrie d’exàmens, s’avalua la competència dels candidats i en funció de la puntuació, s’estableix l’ordre dels candidats. El que hom pot aconseguir a través d’una oposició és una plaça fixa com a docent.

On trobo la informació sobre les oposicions?

En els espais oficials. En primer lloc, et recomanem estar alerta a la pàgina d’ingrés i accés a cossos docents del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, en l’apartat de Convocatòries. Aquí hi podràs consultar aspectes generals i concrets que t’ajudaran a posar en marxa els preparatius: 

 

 

També hi trobaràs informació sobre el Màster de formació del professorat, els estudis d’orientació professional per adquirir les competències necessàries per a exercir la docència a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), batxillerat i formació professional. 

Què passa si no vull opositar?

Aprovar unes oposicions és garantia d’obtenir una plaça fixa per tota la teva vida laboral. Això és, sense cap mena de dubte, una garantia laboral important. A més, les retribucions tampoc són les mateixes. Podeu consultar les taules retributives per als docents no universitaris aquí

 

Si no vols opositar, treballaràs en interinatge. Això vol dir que no tindràs una plaça fixa i tampoc aconseguiràs la retribució que pugui obtenir un docent amb oposicions. Sigui com sigui, començar com a docent interí és important per aconseguir punts si en el futur vols presentar-te a unes oposicions i assolir una millor posició en l’ordre dels candidats. 

I si suspenc les opos?

No seràs el primer ni l’últim a qui li passa. Suspendre unes oposicions és molt natural. De fet, hi ha persones que ho han intentat diverses vegades fins a aconseguir el seu objectiu: aprovar-les i obtenir una plaça fixa com a funcionari. És normal, però, que després de tot l’esforç invertit sentis certa frustració (o fins i tot molta). Sigui com sigui, la nostra recomanació és que no llencis la tovallola i et posis en marxa per al següent pas. 

Quin és el següent pas?

Sense cap mena de dubte, desconnectar. Si acabes de rebre la notícia, caldrà que et concedeixis un temps per acceptar-ho i fer una bona anàlisi de la situació. Pensa que ara ja tens experiència en això de presentar-te a unes oposicions i que la pròxima vegada que ho intentis res et serà nou. 

 

Estigues atent a les següents convocatòries, que es publicaran a la pàgina d’ingrés i accés a cossos docents. Aquí hi trobaràs tota la informació que necessites. Et recomanem que abans de posar-te en marxa de nou amb els preparatius: 

 

  • Analitzis els errors comesos 
  • Busquis noves maneres de preparar-te
  • Refacis la teva estratègia 
  • Et deixis ajudar per persones que ja han passat pel mateix

A la que ve ho aconseguiràs. Endavant!  

Aquí pots trobar més de 50 cursos reconeguts que serveixen com a mèrits per a oposicions.

Altres articles que et poden interessar

acreditar perfils professionals

Com acreditar els perfils professionals docents

Segur que n’has sentit parlar. Els perfils professionals són una realitat des de l’any 2014, a partir de la posada en marxa de la Llei d’Educació (LEC) i el decret de plantilles.

novetats per al curs 22-23

Novetats per al curs 2022-23

Seguint amb aquest compromís amb la qualitat i varietat, posem en marxa una nova experiència de formació basada en una eina puntera en la formació en línia.