SomDocents

Valoració del curs: t’has preguntat com estàs?

Valoració del curs 22-23

Article de Luna Poncelas.

Des de fa ben poc es parla de remoure emocions i d’intel·ligència emocional com a factor de protecció vers els trastorns mentals.

 

Segurament com a docents ens hem preguntat quines estratègies podem aplicar a les aules i quins recursos podem ensenyar al nostre alumnat per enriquir el seu bagatge emocional, per ajudar-les a gestionar les seves emocions i, en definitiva, per saber afrontar el dia a dia amb tant èxit com sigui possible.

La valoració del curs implica valorar el teu estat anímic

Les docents ens hem format per poder impartir les matèries amb un grau d’expertesa suficient, ens hem format per aprendre sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i ens seguim formant de manera continuada.

 

A més a més, en diferents formats totes hem estat usuàries del sistema educatiu. Però estem fent el mateix procés amb la salut emocional? Estem treballant a partir de la nostra experiència o ens quedem només amb el material teòric? 

 

La proposta d’avui va en aquesta línia. Et pot servir per valorar com ha anat el curs, com t’has sentit durant aquest i també per encarar l’inici del següent. 

T’has preguntat com estàs? T’has permès sentir-te feliç? Cansada? Frustrada?

Exercici pràctic per a l’autoconeixement

A banda de les eines per a l’aula, portem una sèrie d’exercicis per reflexionar al voltant de tot això, perquè és molt difícil parlar de salut mental i benestar emocional amb infants i adolescents, si primer no hem fet un exercici d’introspecció.

La pràctica que més ens acosta o ens facilita és el mindfulness o l’atenció plena, aquí podeu trobar molts recursos per realitzar exercicis d’atenció plena, aplicables per a infants, però també per a docents com tu. 

 


Us deixem amb una pauta per trencar el gel i començar aquest procés d’autoconeixement.

 

En primer lloc, necessites un espai tranquil i una mica de temps per a tu. Ara recorda un moment que t’hagis sentit bé, i un moment que hagis fet sentir bé a algú. 

  • Quines sensacions t’acompanyaven en aquell moment?

 

Ara recorda una situació on t’hagis sentit malament, i hagis fet sentir malament a algú. 

  • Com ho recordes? Quines sensacions tenies en aquell moment?
  • Has ajudat a algú en una situació complicada?
  • I tu? Acceptes ajuda? Demandes ajuda?

 

Preguntes d’introspecció

  • Qui ets per a tu? Com et definiries?
  • I com creus que et veuen els altres?

I per acabar...

Les respostes a aquestes preguntes t’han de servir per poder valorar en quin punt estàs, com et trobes, si estàs més receptiva o menys, segurament si podrem treballar des de l’assertivitat o necessitem un espai més individual. Aquest és un inici, si creus que necessites un treball més profund no dubtis en cercar el suport i l’ajuda professional.

 

I ara per acabar, com et sents avui?

Altres articles que et poden interessar

Oposicions docents a Catalunya

Oposicions docents a Catalunya

L’oposició és un procés de selecció que serveix perquè les persones en edat activa puguin accedir a llocs de treball de l’Administració. Per això, el procés es basa en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat.

novetats per al curs 22-23

Novetats per al curs 2022-23

No hem parat d’ampliar el nostre catàleg de cursos arribant a la xifra actual de més de 50 en constant actualització. Busquem l’excel·lència formativa en cada correcció i en cada activitat proposada.