SomDocents

Gestió de la frustració en les activitats creatives

Gestió de la frustració en les activitats creatives

Article de la Lorena Aguilera, tutora de SomDocents

L’exigència és una bona companya en els projectes creatius?

Segons Carracedo (2007), doctora en psicologia, la creativitat és la capacitat humana per la innovació, i es caracteritza per la seva originalitat, flexibilitat, fluïdesa, i per ser generadora d’idees innovadores. Partint d’aquesta definició es pot justificar la necessitat de què a les escoles es desenvolupi la capacitat creativa sense exigències, ja que fer-ho dificultaria que l’infant pugui ser lliure per expressar i crear segons les seves preferències, motivacions i idees pròpies.

Cloninger (2003), professora de psicologia, defineix l’exigència com la sensació derivada d’un bloqueig del comportament dirigit a una meta, deixant insatisfeta una necessitat. Així doncs, exigir un resultat concret quan el que realment s’ha de valorar és el procés creatiu, influirà negativament en el fet que l’infant pugui gaudir de l’activitat artística i en satisfer les necessitats pròpies. Al contrari, se centrarà a acomplir les expectatives de la persona adulta, en aconseguir que el resultat sigui el més semblant possible al producte ofert i això sense adonar-nos pot crear frustració per no aconseguir els resultats desitjats.

I si la frustració neix de l'infant?

Al cas anterior, la persona adulta té un paper important amb relació a les seves actuacions, ja que d’ella dependrà que l’infant pugui desenvolupar les seves capacitats creatives evitant la sensació de frustració. No obstant això, també pot passar que sigui l’infant qui en la creació artística se senti frustrat per no assolir els seus objectius o les seves expectatives inicials.

Article gestió de la frustració a visual i plàstica

Recomanacions per gestionar la frustració artística en infants

En cas d’infants que senten frustració artística derivada de les situacions anteriors algunes recomanacions per gestionar-la poden ser les següents:

En el moment en què apareix la frustració:

    • Acompanyar a l’infant i identificar el motiu de la seva frustració. No és necessari preguntar-li directament, la mirada observadora de la persona adulta durant aquest procés és clau.
    • Valorar aspectes de les creacions artístiques relacionades amb la capacitat mostrada per l’infant durant el procés ( estaves molt implicat/da, motivat/da, sembla que t’agrada dibuixar…)
    • Valorar les produccions artístiques, però evitant la formulació de frases com «Molt bé», «Que bé ho has fet»… Encara que no ho pensem també estem jutjant segons les nostres percepcions. Per exemple, es poden oferir espais dins l’aula per a penjar i compartir les creacions realitzades.

Actuacions dins l’aula per evitar que torni a aparèixer la frustració:

    • Crear espais de creació artística dins l’aula. Per exemple, un racó d’art o un ambient artístic, on puguin anar segons les seves necessitats i interessos.
    • Evitar que els processos artístics es realitzin únicament a l’àrea de plàstica i que estigui integrat a l’aula de forma transversal i globalitzada.
    • Oferir un gran ventall de referents sobre allò que es vol dibuixar evitant la perpetuació dels estereotips.
    • Donar a conèixer autors i autores del món artístic i les seves creacions.
    • Descobrir diferents tècniques artístiques i experimentar amb elles.

Propostes d'activitats

Us proposem tres activitats per treballar la intel·ligència visual i espacial en clau de competències bàsiques artístiques i culturals:

  1. Pinta’t per dins i per fora!
  2. Interpretació i anàlisi de les obres de Picasso
  3. Pinta la silueta

Aprofundiment en la creació i gestió d’activitat creatives

Els cursos “Aplicació de l’educació visual i plàstica a l’aula” i “Educació visual i plàstica: una nova mirada educativa” han estat creats amb la intenció d’oferir una gran varietat de propostes, materials i recursos per desenvolupar estratègies que afavoreixin aquesta mirada capaç d’acompanyar als infants en la descoberta de les seves capacitats artístiques des de la llibertat i el plaer per crear i gaudir de l’art. Si has arribat fins aquí, t’espero dins dels cursos, segur que seran del teu interès!

Altres articles que et poden interessar

3 apunts per entendre que es el joc lliure

3 apunts per entendre què és el joc lliure

Ens hem llençat a fer un curs sobre el joc lliure. Abans de res, has de saber que aquest curs està enfocat a l’etapa d’infantil (0-6 anys).

I_langles_a_infantil_que

I anglès a infantil, què?

Heu sentit mai la típica pregunta: I anglès a infantil, què? Nosaltres l’hem escoltat i segurament també l’haurem formulat més d’una vegada.