SomDocents

Creació de l’hort escolar: un pas cap al Desenvolupament Sostenible

Hort escolar desenvolupament sostenible

Els horts escolars són espais d’aprenentatge sostenible que permeten als infants desenvolupar actituds de responsabilitat, adquirir hàbits d’alimentació més saludables i treballar conceptes per desenvolupar el pensament ecològic. 

 

Per tal de garantir l’aprenentatge significatiu, la seguretat i l’èxit del nostre hort (que no es morin les hortalisses abans de collir…) hem vist la necessitat de formar als i les docents pas a pas per tal de crear i corregir un hort escolar, realitzar els manteniments de manera ecològica amb infants o seleccionar les hortalisses que plantarem en funció de les seves necessitats, entre d’altres molts aspectes importants.

Sostenibilitat a través de l’horticultura escolar

Cada vegada som més conscients de la importància de cuidar i mantenir el nostre planeta, tenim els ODS, les Escoles Verdes, associacions ecologistes que visiten les escoles i un llarg etcètera, però de vegades ens oblidem de la frase «pensa globalment, actua localment«.

Com a docents les dues grans accions amb què podem iniciar el canvi cap a la sostenibilitat són la reducció de residus i l’horticultura escolar. Essent aquesta segona la que, generalment per desconeixement, ens resulta més complicada de dur a terme.

Però cal entendre l’hort escolar no com un espai aïllat on únicament dur a terme les tasques de l’hort, sinó com a un espai vivencial i significatiu on l’alumnat pot aprendre de manera interactiva i directa en contacte amb elements reals.

Desenvolupament sostenible a lescola 1 - Creació de l'hort escolar: un pas cap al Desenvolupament Sostenible

Educació per al desenvolupament del pensament ecològic

Com bé hem dit abans, necessitem que el nostre alumnat desenvolupi el pensament ecològic i nosaltres som una peça clau. Però per aconseguir-ho cal que els i les docents estem ben formats per així generar activitats segures on en tot moment sapiguem què estem fent i per a què ho estem fent. D’aquesta manera traurem el màxim profit al nostre espai escolar destinat a l’horticultura.

A més, el fet d’estar formats ens ajuda a valorar un espai del centre que molts cops està infravalorat, però que pot servir com a punt d’identitat i primer pas cap al desenvolupament sostenible.

Aplicació pràctica als centres i a les aules

Hem sentit la necessitat de crear un curs de formació específic d’hort escolar per tal de dotar als i les docents amb les estratègies, els recursos i el coneixement necessaris per fomentar l’aprenentatge significatiu i segur dins de l’hort de l’escola.

Aquest curs té un enfocament pedagògic que ajudarà als i les docents a introduir l’hort com un espai d’aprenentatge de la vida quotidiana del centre on fomentar els hàbits d’alimentació saludable, el pensament ecològic i l’aprenentatge vivencial i significatiu de manera transversal.

Altres articles que et poden interessar

10 llibres per canviar el mon

10 llibres per despertar consciència a les noves generacions

Hi ha moltíssimes coses – massa – que les persones no fem bé. Només cal aturar-se i fixar-s’hi una mica: les guerres que no s’aturen, els infants que pateixen, els animals que es maltracten, la Terra que emmalalteix…

És culpa nostre el canvi climàtic? 3 propostes per a l'aula

És culpa nostra el canvi climàtic?

Hi ha informes científics que en donen la culpa als humans. I sí, som nosaltres els principals causants del que s’anomena ‘escalfament global’. Els informes de Nacions Unides indiquen que el problema té un origen humà al 95 %.