SomDocents

5 activitats per trencar barreres culturals amb música

5_activitats_trencar_barreres_culturals_amb_musica

Article de la Vanessa Sola (Habiaunavezeduca), mestra d’educació infantil.

7 min.

La nostra societat és heterogènia, plural i multicultural. Recau la influència en l’àmbit educatiu, ja que fa que ens hàgim de replantejar el sistema per possibilitar noves finalitats educatives.

L’educació intercultural el que pretén és afavorir el diàleg entre les diferents cultures i la música és un bon mitjà per treballar el respecte, l’intercanvi, l’acceptació i compartir un espai comú.

1. Des d'on sono?

Depenent del cicle on es treballi es pot triar una o diverses cultures. En el cas d’educació Infantil, per aprofundir més, en triarem només una. És molt recomanable escollir la cultura que estigui més representada dins l’aula. I treballar-ne una a cada trimestre.

Per iniciar aquesta proposta, escollirem una audició per treballar aquesta cultura. Asseurem als infants i els hi posarem sense anomenar quina treballarem. Un cop escoltada podem llençar les següents preguntes:

«Què us recorda alguna cosa aquesta audició? Que reconeixeu alguns dels instruments?», «D’on pot ser aquesta música?», «Que us transmet aquesta cançó?»

Un cop esbrinada la cultura a treballar, tornarem a posar l’audició i deixarem que els infants la ballin i la gaudeixin. En finalitzar, ensenyarem els instruments que caracteritzen l’audició i en direm els noms perquè els puguin reconèixer.

2. Viatgem!

Ens ubiquem! Tota persona necessita ubicar-se per tal de poder ordenar millor les seves idees. És important mostrar als infants què estem treballant i on està situat. Per això, utilitzarem el mapa per a visualitzar els països dels nostres companys de classe, o si més no, la cultura que estem treballant.

Com ja he dit abans, la música és un mitjà de comunicació i de coneixement. Triarem una cançó bressol popular d’aquesta cultura. A continuació els cantarem la cançó de bressol o els hi posarem de fons mentre facin alguna altra tasca.

«Ostres!! Que reconeixeu alguna paraula?», «Quin idioma és aquest?», «Que sabeu que vol dir aquesta cançó?», «Quin instrument està sonant?»

Seguidament, intentarem aprendre-la i ballar-la tots junts.

3. Fem que sonin!

Necessitem manipular per aprendre i interioritzar. Per això, buscarem i portarem a l’aula diferents instruments que caracteritzin aquella cultura o país. Perquè sigui molt més proper podem demanar als infants provinents d’altres cultures que portin instruments o objectes que els identifiqui. Així els treballarem presencialment, en parlarem d’ells i n’aprendrem les qualitats de cadascun.

4. Unim amb música!

Per a poder dur a terme aquesta activitat necessitarem els instruments de la darrera activitat i també els instruments propis de la nostra cultura. És important que cada infant en tingui un, ja que tothom ha de fer sonar l’instrument i formar part d’aquesta audició.



La música és un recurs molt valuós i en aquestes sessions és el motor que està fent que aquests infants coneguin una mica més d’on ve el seu company de classe. Per això, els instruments els ha unit per crear una peça de música amb instruments que representen les dues cultures. És important que la mestra guiï la sessió i intenti combinar els sons i els torns. Es pot gravar i al final de curs entregar amb la resta de cultures treballades.

5. Enviem un tresor!

La música és el tresor més valuós per trencar barreres culturals. Amb aquesta activitat proposo aprofitar les TIC i connectar amb alguna escola del país que estem treballant i enviar un missatge realitzat pels mateixos infants i regalar l’audició que han creat tots els alumnes.

Altres articles que et poden interessar

SD_blog_5_activitats_llenguatge_musical

5 activitats per aprendre llenguatge musical

L’educació musical és una àrea molt important per l’etapa infantil i primària, ja que millora la capacitat com la concentració, l’abstracció i la memòria. També la motricitat fina i l’autoconcepte.

5 activitats rítmiques per animar la participació en l’aula

5 activitats rítmiques per animar la participació en l’aula

L’expressió rítmica pot aparèixer de manera espontània o preparada: quan caminem, quan juguem, quan parlem, quan ens emocionem, quan ens avorrim o quan ens divertim.