SomDocents

Favicon Blog de SomDocents

5 activitats per a millorar la psicomotricitat

SomDocents. Activitats psicomotricitat

Les habilitats de motricitat són bàsiques per al desenvolupament dels infants. Els avenços en aquesta àrea els ajuden a experimentar i aprendre, així com a desenvolupar la seva intel·ligència. Aquesta es basa en quatre eixos fonamentals: la coordinació visomotriu, la motricitat facial, la motricitat fonètica i la motricitat gestual.

Existeixen moltíssimes activitats que podeu dur a terme, tant a l’aula com a casa, per ajudar als infants a millorar la seva psicomotricitat. Totes les activitats s’han de basar en el respecte a la maduresa i el desenvolupament de cada nen, la intervenció de fora cap a dins i la potenciació de l’espontaneïtat i la creativitat. A continuació us en plantegem cinc de bàsiques:

  1. Tombats bocaterrosa i per parelles, els nens es passaran la pilota fent-la botar, sense botar-la i rodant. L’activitat pot tenir una durada de 10 minuts. Necessitareu una pilota. Es treballa el to.
  1. Inflarem un globus i entre tots, intentarem mantenir-lo suspès només amb l’aire dels nostres pulmons. Només necessitareu globus i podreu dur a terme l’activitat durant 15 minuts. Serveix per treballar el control de la respiració.
  1. Col·locarem una fila d’anelles grans a terra i tot escoltant una cançó, hi saltarem dins amb els peus junts com una granota. L’activitat pot tenir una durada de 10 minuts. Necessitareu anelles, un equip de música i la cançó que hàgiu triat. Ens servirà per treballar el control postural.
  1. Poseu-vos en fila índia i toqueu al company de davant la part del cos del costat que indiqui el mestre. Per aquest exercici no necessitareu material i podreu desenvolupar-lo durant 10 minuts. És bàsic per treballar la lateralitat.
  1. L’última activitat que us recomanem per treballar la psicomotricitat consisteix a llegir o inventar-se un conte mentre els alumnes representen les accions narrades, les quals han de ser coordinatives. Es recomana que l’activitat tingui una durada de 15 minuts. No necessitareu material, més enllà d’un conte, si necessiteu llegir-lo.

Per ampliar el ventall d’activitats, us recomanem consultar aquest recurs d’Xtec amb diferents programes i temporalitzacions o bé les eines de psicomotricitat en l’àrea d’Educació Física a l’Educació Infantil del Ricard Sendra.

Com ho feu vosaltres? Quines activitats us resulten més útils?

Comentaris: