SomDocents

5 activitats per treballar les lectures obligatòries

SD_blog_5_activitats_per_treballar_lectures_obligatories

Article de la Marta Perxachs (@_moulallengua).

5 min.

En molts centres es dedica una hora a la setmana a la lectura des de les matèries de llengües. En d’altres, en canvi, es dedica mitja hora al dia a aquest procés des de qualsevol assignatura. També hi ha centres que funcionen d’una altra manera o segueixen un pla lector diferent. El cas és que la lectura és obligatòria en una edat que és difícil de trobar bons lectors, malgrat que n’hi hagi algun i llegir tinguis molts beneficis.

Cada curs, el professorat intenta trobar lectures motivadores, que agradin als alumnes, que els obri un món nou i que gràcies a aquest fet agafin un hàbit lector. De totes maneres, mai plou a gust de tothom ni sempre és fàcil aquesta tasca perquè comporta una gran responsabilitat. També és cert que moltes vegades un llibre funciona molt bé en un grup i no té tan bona acollida en un altre. Depèn de molts factors.

En aquest sentit, també entrem en el gran debat dels departaments encarregats a escollir la lectura obligatòria: triem abans un llibre que s’apropi als interessos del nostre alumnat, que sigui més aviat -diguem-ne- fàcil de llegir, poc feixuc… o bé tirem pels clàssics que sabem que mai fallen i que alguna vegada a la vida tothom ha de llegir? Alerta, deixeu-me aclarir que això no vol dir que aquest segon tipus no sigui ni interessant, ni difícil de llegir, ni que no mostri gens d’interès per part dels alumnes. Espero que se m’entengui.

En resum: no és gens fàcil triar una lectura obligatòria. I deixeu-me que aprofiti l’avinentesa per dedicar un moment a la mateixa reflexió de l’hàbit lector per part del professorat, que mai sobra comentar-ho.

 

En tot cas, hi ha una lectura obligatòria que s’ha de realitzar abans no acabi el trimestre i, en una aula, no només es llegeix i no hi ha cap mena de feedback, sinó que es realitzen unes tasques de comprensió lectora, de profunditzar en la lectura, etc. i aquí, com sempre, cada maestrillo tiene su librillo, però en aquest article es proposen 5 activitats per treballar les lectures obligatòries de manera lúdica a secundària.

Edat recomanada: A totes les etapes de l’educació secundària i adaptables a primària
Durada: Al llarg de la lectura (el temps que tingueu per dedicar-li a l’aula)

Material: Depèn de l’activitat: una capsa, un ordinador, l’espai de l’aula o el pati de l’institut.

Intel·ligències múltiples: Intel·ligència lingüística

Objectius

  • Fomentar el gust per la lectura
  • Crear un hàbit lector

1. Knowlling literari

Es demana a l’alumnat que reuneixi els elements més transcendentals de la història amb objectes de classe o que portin de casa i facin una fotografia real des de dalt. També es poden centrar en un personatge en concret de la lectura i desenvolupar-lo de manera visual. Quan hi ha la fotografia feta, es pot demanar que sintetitzin un breu resum de la composició per treballar l’expressió escrita.

2. Caixa d'objectes

Es tracta d’una dinàmica similar a la del knolling, però aquesta vegada en 3D. Cada alumne i alumna ha de portar a l’aula la seva pròpia caixa temàtica que contindrà elements relacionats amb la lectura. A vegades es poden centrar en un únic personatge i, a mesura que van fent l’explicació, els oients han d’anar lligant caps per esbrinar de quin personatge tracta la caixa del company/a. Així doncs, en aquesta activitat es treballa l’expressió oral en l’exposició dels objectes.

3. Els 4 cantons

És una tècnica dinàmica per fer un test de comprensió lectora un cop ha finalitzat el capítol o la lectura en general. Marquem una “resposta” a cada cantó de la classe o del pati de l’institut. Per exemple: “sí”, “no”, “potser”, “no ho tinc clar”. El professorat se situa al mig de l’aula i va fent preguntes a l’alumnat relacionades amb la lectura, de tal manera que ells hauran d’anar caminant/corrents al lloc on creu i s’ha marcat tal resposta. 

Per exemple: “és cert que la protagonista fa un viatge a Venècia amb els seus oncles?”. Si fos que sí, tothom hauria de dirigir-se a la zona marcada com a “sí”. Si algun alumen dubta, és moment de fer les explicacions corresponents, entre ells i elles a tall de debat. En aquesta activitat haurem de tenir present l’efecte dominó. I és que a vegades no saben la resposta i simplement copien els companys…

4. Fake test

De les més típiques, segurament. Per què no ens inventem una conversa falsa entre personatges? I per què no entre tu i un personatge de la lectura? Podem seguir la història, podem canviar el final, podem canviar petits detalls de la història. Això sí, aquesta activitat és un 2×1: es treballa tant la comprensió lectora com l’expressió escrita.

5. Portafoli de lectura

Es pot fer amb un Google sites, en una presentació convencional, en una plantilla de Canva, en un blog, etc. Es tracta d’anar comentant la lectura capítol a capítol. Però no busquem només un resum d’allò que han llegit, sinó que cada alumne i alumna poden afegir-hi el que vulguin: sentiments o reflexions que li han vingut al cap quan hem llegit tal cosa, poden enllaçar una cançó, un mapa per situar la història, etc. creativitat al poder!

Amb aquestes idees, intentem enganxar aquells alumnes que a casa no tenen aquest hàbit. Potser podem aconseguir que, com a mínim, no pensin que llegir pot ser avorrit. I aquells que ja el tenen, que puguin seguir gaudint d’aquest procés.

Altres articles que et poden interessar

10 llibres sobre neuroeducacio

10 llibres per iniciar-se en el món de la neuroeducació

Últimament, es parla molt sobre neuroeducació, però per a molts de nosaltres aquesta encara és una disciplina nova.

Gestió de l'aula - Part 1: Planificació d'una classe

Gestió de l’aula – Part 1: Planificació d’una classe

La gestió d’aula són totes aquelles accions i decisions que pren un docent per crear un bon ambient de treball. I també per mantenir-lo, que és molt important.