SomDocents

10 recursos manipulatius per treballar les mates a infantil

SD_blog_recursos_manipulatius_mates

5 min.

Els recursos manipulatius a l’àrea de matemàtiques són perfectes per a l’aprenentatge, però sobretot, perquè els infants es converteixin en autèntics protagonistes d’aquest procès vital. A continuació, us presentem deu propostes de recursos manipulatius per treballar les matemàtiques a les aules d’Educació Infantil.

1. Trobar els elements iguals

A través d’aquesta activitat els i les alumnes estimularan la discriminació visual, adonant-se de les similituds i les diferències. Es tracta de preguntar sobre les característiques que diferencia un mateix objecte d’un altre i l’alumnat ho haurà de verbalitzar.

Per exemple, si posem en mig d’una rotllana 5 mitjons diferents, podrem dir que uns porten sanefes, altres rodones, el color que els defineix…

I tot això amb elements quotidians que faran despertar l’interès dels infants.

2. Més gran que, més petit que...

A través de material manipulable com plastilina l’alumnat pot experimentar longituds i mesurar-les. Una opció és simular serps de plastilina de diferents mides per comparar-les. Com a docents proposem que feu preguntes respecte de les longituds que hagin creat per comprovar que entenen l’activitat.

3. Supermercat a l'aula

Aquesta activitat pot convertir-se en tot un projecte que després pot romandre a l’aula com a racó. A més del joc simbòlic i el llenguatge, també es treballen les matemàtiques. Conèixer el valor dels bitllets i monedes i les quantitats i mesures són alguns dels continguts que es poden treballar.

4. Crear figures geomètriques a partir d'un model

De manera manipulativa els alumnes poden conèixer les característiques de les formes geomètriques. Les activitats que es poden realitzar són molt diverses: fer les figures amb material flexible com la plastilina a partir d’una imatge, formar-les amb pals a partir d’un model, encaixar la figura en el dibuix corresponent o fer trencaclosques per formar-ne una.

5. Simetria amb peces de LEGO

Aquest és un recurs amb múltiples aplicacions per als aprenentatges de petits i adults. Per treballar la simetria els infants han de reconèixer la figura (poden ser figures geomètriques de fusta) i la seva posició per després reproduir-la amb les peces LEGO.

6. La peixera

L’objectiu d’aquesta activitat és que els alumnes reconeguin i relacionin els nombres del 0 al 9. S’utilitzen diverses imatges de peixeres amb diferents quantitats de peixos a dins. Es tracta de fer recompte, però també podeu jugar a explicar una història sobre els peixos que hi són dins i a què endevinin la quantitat de peixos que hauria d’haver-hi dins la peixera en acabar-la. Pot ser una història sobre peixos viatgers, d’aquesta manera entraran i sortiran peixos de la peixera i hauran d’estar molt atents per saber quants queden al final de la història.

7. Kandinsky, una obra d'art col·lectiva

Després de visionar alguns quadres de l’obra de Kandinsky, es demana a l’alumnat la seva participació per a l’elaboració d’una obra d’art col·lectiva. L’observació els permetrà deduir la presència de cercles i quadrats i parlar-ne farà que utilitzin vocabulari matemàtic: gran, mitjà, petit, quadrat, molts, pocs… A continuació, obriran una capsa de cartó plena de cercles. Les possibilitats són infinites: joc lliure, classificació dels cercles per mides, colors i seriacions.

En altres sessions poden treballar amb aquestes figures per crear la seva pròpia composició i després, unir-la amb la dels altres companys.

8. El joc de les caixes

Aquest joc permetrà als infants familiaritzar-se amb l’espai i les dimensions. S’instal·laran a la classe diverses capses de cartó grans amb les quals podran interactuar lliurement, posant-se a dintre i jugant a fet i amagar.

Des de la nostra posició de docents caldrà fer-los preguntes:

  • Creieu que hi cap la Marta a dins d’aquesta caixa? I l’Eloi?
  • Quants nens i nenes poden posar-se aquí dins?

A banda de treballar el vocabulari matemàtic, utilitzaran els nombres i faran recomptes.

9. Sumes

Es poden utilitzar diferents procediments de comptatge per trobar el resultat d’una suma. Treballar les operacions, en aquest cas la suma, de manera manipulativa és una gran ajuda perquè els i les alumnes acabin interioritzant aquest procés a través de la vista i el tacte.

10. Continuar la sèrie

A l’última activitat es treballa el pensament lògic matemàtic. Reproduir una sèrie, cercar la seva continuïtat, cercar-ne l’error i deduir els models són alguns dels procediments que podem treballar. D’aquesta manera l’alumnat aprendrà a identificar les similituds i les diferències de les peces per després classificar-les.

Altres articles que et poden interessar

5_recursos_manipulatius_matematicas_primaria

5 recursos manipulatius per treballar les matemàtiques a primària

Molts professionals matemàtics i pedagogs són de l’opinió que per aprendre sempre cal manipular, tocar i jugar.

Aplicacio de les matematiques a la vida real

L’aplicació de les matemàtiques a la vida real

Durant moltes generacions les matemàtiques han sigut una de les àrees que crea més tensió i estrès a l’escola, fins i tot i hi ha persones que senten un cert rebuig cap aquesta àrea.