5 min.
Quan parlem de recursos manipulatius per reforçar, completar i dirigir l’aprenentatge de les matemàtiques acostumem a pensar en recursos adequats per a les primeres edats. Lluny d’això, molts professionals matemàtics i pedagogs són de l’opinió que per aprendre sempre cal manipular, tocar i jugar. Pensem en grans referents com Maria Montessori, Pere Puig Adam o Maria Antònia Canals, els quals consideren que els recursos manipulatius són ideals tant en les primeres edats, com a primària i secundària.
1. Regletes numèriques de Maria Antònia Canals
Són un recurs magnífic per fer càlcul mental, sumar, restar, multiplicar, dividir, calcular arrels quadrades, visualitzar propietats (commutativa, associativa i distributiva) o per treballar la superfície i el volum. Seria interessant que adquiríssiu les que us proposem o bé les regletes Cuisenaire.
2. Dòmino
És una eina molt present en les aules de primària. El joc pot resultar útil per a la descomposició de nombres i operacions com la suma. Aquí teniu diferents plantilles per treballar les sumes de les fitxes de dòmino, sumes de dòmino, dòmino per imprimir i plastificar i dòmino en blanc.
3. Blocs lògics
Tenen diferents aplicacions i utilitats, en paquets de 48 peces sòlides, generalment de fusta o plàstic, són molt manipulables. Cada peça presenta quatre variables diferents: color, forma, dimensions i gruix. Podem dur a terme infinitat d’activitats, incloent-hi joc lliure, presentació de blocs, jocs de famílies, a fet i amagar, seriacions, jocs de memòria, etcètera.
4. Fraccions
Els cubs de fraccions, normalment en paquets de 60 peces, inclouen unitats senceres, meitats, terços, quarts, sisens, vuitens, dotzens i vint-i-quatrens. Es tracta d’un material manipulatiu recomanat a partir dels 8 anys, perquè permet treballar el concepte de fraccions, fraccions equivalents i fer operacions amb fraccions.
5. Cossos geomètrics amb volum
També per utilitzar a partir dels 8 anys, els cossos geomètrics. N’hi ha de fusta, però també en trobareu de plàstic, que es poden omplir. Són fantàstics per practicar les mesures i experimentar amb diferents volums i superfícies.
També podeu descarregar-vos aquest imprimible amb figures geomètriques conegut com a Tangram.
Materials per treballar les matemàtiques a primària
El joc del tangram
El joc consta de set peces: un quadrat petit, un romboide i cinc triangles (dos de grans de la mateixa mida, un mitjà i dos petits també de la mateixa mida).
El joc del mall matemàtic
Qui va dir que no es pot aprendre matemàtiques amb jocs? Proposem aquesta adaptació d’un joc de taula perquè pugueu repassar les operacions matemàtiques.
Altres articles que et poden interessar
Aplicació de les matemàtiques a la vida real
Durant moltes generacions les matemàtiques han sigut una de les àrees que crea més tensió i estrès a l’escola, fins i tot i hi ha persones que senten un cert rebuig cap aquesta àrea.
Logicomatemàtica a educació infantil: Construïm una ciutat
Aquesta proposta es pot incorporar a l’aula dins d’un racó per tal que, de forma lliure, els infants comencin a interactuar i experimentar amb el material.