Hi ha moltíssimes coses – massa – que les persones no fem bé. Només cal aturar-se i fixar-s’hi una mica: les guerres que no s’aturen, els infants que pateixen, els animals que es maltracten, la Terra que emmalalteix… Qui en són els responsables?
Pot ser que en algun moment pensis que no hi podem fer res, que en aquest món capgirat un petit gra de sorra no hi fa res. Al contrari: l’educació i la cultura són eines poderosíssimes que poden contribuir a la construcció de noves generacions millors. Nosaltres no hi perdem la fe, per això avui et recomanem deu llibres que (n’estem segures) poden canviar el món.
Aquesta és la història magnífica i emocionant d’un arbre i d’un nen que creixen plegats. És un clàssic de Shel Silverstein que no passarà mai de moda, mentre hi hagi motius per seguir parlant d’amistat, generositat i amor, per les persones i el medi ambient.
Quan ens plantegem la necessitat de cuidar el planeta, també ens hem de plantejar tenir cura dels seus habitants més dèbils: els animals. Aquesta brillant obra és un inventari d’animals en perill d’extinció, que en mostra les singularitats i increïbles característiques. Imprescindible per cultivar la sensibilitat cap als altres éssers, companys de planeta.
Hi ha contes que ens fan sentir que hi ha coses que estan canviant. Què pensen els altres de mi? És important? Què penso jo de mi mateixa? Es pot agradar als altres i sentir-me bé al mateix temps? Totes aquestes preguntes queden suspeses a l’aire després de llegir Guapa i són un magnífic punt de partida per parlar d’autoconcepte i d’autoestima.
Són tendència les històries de dones que han fet coses particulars o bé especials. La mujer del retrato és un còmic que explora aquest camí, però que ho fa amb naturalitat, per contribuir a millorar l’autoconcepte de les nenes, oferint-los un referent molt poderós: el de Concepción Arenal. Ho fa, però, mirant la vida des de la infància: que és on es gesten les vides possibles, amb un relat autèntic i gens idealitzat.
Que les coses canviïn pels animals depèn quasi sempre de nosaltres, les persones. La història del Ferdinando de Munro Leaf és un clàssic entre els clàssics: la d’un toro que s’estima més olorar les flors que participar en corrides. Publicat l’any 1936, a Espanya fou un llibre prohibit. A l’Alemanya de Hitler el van cremar. Mahatma Gandhi va dir que era el seu llibre favorit. Algú encara dubta que aquest sigui un llibre que pot canviar el món?
“Oliver – li deia el pare -, sembles una nena! Vés a jugar a beisbol o a futbol o a bàsquet. A qualsevol joc de pilota”. És una de les obres més conegudes de Kalandraka, perquè les coses canvien: l’Oliver no practica esports ni els jocs que habitualment s’associen als nens. Contra els estereotips també es millora el món: Tomie DePaola és un fantàstic antídot.
Respectar les persones, respectar els animals. Aquest àlbum de Gabi Martínez és una joia, on infants i adults descobriran el rastre d’un animal simbòlic. És una bonica manera d’aprendre sobre la relació que els habitants de cada lloc tenen amb els animals, les maneres de cuidar-los, perseguir-los o recordar-los.
Aquesta és una realitat que defugen moltes persones i entitats amb responsabilitat. Responsabilitat de fer, ajudar i no permetre. Segons l’Organització Internacional de la Migració, al món hi ha 258 milions d’immigrants. Migrantes d’Issa Watanabe és un àlbum sense paraules en el qual un grup d’animals fugen d’un bosc nocturn sense fulles. Silenci. Només cal observar.
Es pot construir una bona amistat entre dues persones diferents? Un nen i un ós són els protagonistes d’aquesta història, que ens explica com els dos protagonistes encaren les situacions quotidianes des de punts de vista diferents. Què passa quan he de fer una cosa per un altre que no m’agrada o exigeix de mi cert esforç? Cooperar és millorar.
Ja us l’hem recomanat alguna vegada, però ens veiem en la quasi obligació de tornar-ho a fer. Las Varamillas de Camille Jourdy és una obra que recull totes les emocions, sensacions i gestes que tenen els llibres anteriors. És un bosc per a jugar, experimentar, fer amics, gaudir… És una festa amb forma de llibre on ballar d’alegria i començar a fer camí, optimistes i generoses, cap a un món millor.
Altres articles que et poden interessar
10 llibres per iniciar-se en el món de la neuroeducació
La neuroeducació és l'estudi del funcionament del cervell durant el procés d’ensenyança i d’aprenentatge. Els estudiosos fan recerca sobre de quina manera es desenvolupa i reacciona el cervell als estímuls.
3 característiques que tenen els bons llibres
Tothom vol trobar EL LLIBRE. Tots i totes les docents volem llegir bona literatura, bona lectura per nosaltres i també bona lectura per al nostre alumnat. Però com podem respondre què és un bon llibre? Què el fa bo?