561 docents formats
40 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Ed. Infantil
Tutoritzat per Jennifer Doncel García
Reconegut Departament Educació
40 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Ed. Infantil
Tutoritzat per Jennifer Doncel García
Reconegut Departament Educació
El joc lliure és innat, és aprenentatge vivencial, adaptació i acomodació al món que ens envolta i una activitat plaent en si mateixa. Sorgeix d’un estímul intern i proporciona el plaer de la pròpia competència. És font d’aprenentatge i, a més a més, permet a la persona adulta entendre l’infant com una persona autònoma, competent i capaç.
L’objectiu principal del curs és acompanyar els docents en la reflexió de la pròpia tasca educativa i en el coneixement del desenvolupament del joc autònom per tal d’afavorir l’organització de l’espai i el material i per aprendre a respectar els interessos reals i les necessitats autèntiques dels infants. D’aquesta manera, s’aconsegueix afavorir una educació de qualitat, respectuosa i inclusiva. Es donarà una atenció especial a l’acompanyament respectuós, a deixar fer per deixar ser, a la neuroeducació i a l’observació.
Conèixer el desenvolupament dels infants i del joc lliure pot ser una eina per poder organitzar la programació didàctica, per millorar la creació d’ambients o per reflexionar sobre la tasca educativa.
La finalitat del curs és conscienciar sobre la importància de donar sentit a la concepció de l’infant capaç i, a partir d’aquí, crear els espais i acompanyar els infants tenint més eines i recursos.
Impartir docència amb un enfocament global partint del joc com a font de plaer i desenvolupament.
Afavorir la creativitat, l’atenció i l’interès dels infants.
Construir una base teòrica i pràctica per poder crear entorns de joc de qualitat.
Oferir eines per acompanyar el joc autònom.
Conèixer les etapes de desenvolupament del joc.
Oferir eines i recursos per poder observar i avaluar.
Treballar per col·laborar en el disseny, la revisió i l’avaluació de propostes d'intervenció a l’aula tot atenent al projecte educatiu del centre.
Mòdul 1. Origen del joc lliure
Una mica d’història: Reflexionem sobre el procés d’innovació educativa - Quin paper té el joc autònom en la innovació educativa? - Origen del joc lliure. Emmi Pikler
Aclarim conceptes: Què és el joc lliure?: Beneficis del joc lliure
Cultura d’infància: Com veiem l’infant - Com és el cervell en la infància - Com veiem l’entorn - Joc i moviment van separats? LA motricitat fina i la motricitat gruixuda s’han de treballar de forma separada?
La importància dels objectes que envolten l’infant
Mòdul 2. El desenvolupament del joc
El desenvolupament del joc: La manipulació i la relació amb els objectes dels nadons durant el primer semestre - La riquesa de les formes de manipulació del nadó durant el segon semestre - Activitats que precedeixen la construcció - Construcció i desenvolupament del joc a partir del segon any de vida - El desenvolupament del joc conjunt dels infants - El joc simbòlic i les construccions - Investigacions
Resum del desenvolupament del joc
Mòdul 3. El paper de la persona educadora
El paper de la persona adulta: Empatia – El paper de la persona adulta en el joc dels infants (Com acompanyar el joc lliure en les diferents etapes, Jocs en els que l’infant necessita l’adult, Moments de cures i joc) - Normes i límits com a marc de seguretat
Espais de joc
Criteri a l’hora de triar objectes: Quins materials oferim - Què expliquem amb els objectes que tenim? - Com presentem el material de joc?
Mòdul 4. La importància de documentar i observar
Què és l’observació?: Per a què serveix? - Què observar en el joc dels infants?
Com donar valor al joc lliure a través de l’observació?: Com traslladar la importància de l’activitat autònoma a les famílies? - Documentació - Avaluació
Com la documentació ajuda a observar i a la inversa
Com recolzar els infants que estan inactius o tenen dificultats a jugar de manera autònoma?
El joc lliure ofereix una mirada inclusiva en l’educació?
6.907
30 h.
Propera convocatòria del 2 al 23 de desembre de 2024
105
40 h.
Propera convocatòria del 2 al 30 de desembre de 2024
4.193
30 h.
Propera convocatòria del 2 al 23 de desembre de 2024