7.002 docents formats
30 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Ed. Infantil i Primària
Tutoritzat per Lorena Aguilera López
Reconegut Departament Educació
30 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Ed. Infantil i Primària
Tutoritzat per Lorena Aguilera López
Reconegut Departament Educació
L’objectiu principal del curs és acompanyar al personal docent en el coneixement de la metodologia d’ambients apostant pels principis que caracteritzen l’escola viva i activa i afavorint la creació d’una educació innovadora i de qualitat.
La finalitat del curs és conscienciar sobre la necessitat d’iniciar un canvi en la manera de fer i sentir l’educació perquè la mirada a l’infant sigui respectuosa i inclusiva i s’afavoreixi el desenvolupament global de l’alumnat.
El curs s’inicia amb la presentació d’unes bases que permeten començar un procés d’innovació per tal d’abandonar el funcionament de l’escola tradicional i centrar-se en l’assoliment dels principis que caracteritzen l’escola nova gràcies als ambients. Per entendre amb més detall aquesta metodologia, es donen a conèixer les seves principals inspiracions i influències pedagògiques, les quals constitueixen una base teòrica imprescindible per entendre i aplicar els ambients a la pràctica dins els centres educatius.
També es mostren els aspectes clau per la creació d’aquesta proposta educativa i es posa èmfasi en els agents involucrats, l’organització del temps, els espais, els materials i el mobiliari emprat. A més, es dona una especial atenció a aspectes com l’acompanyament respectuós, la pedagogia de la curiositat, la llibertat i l’autoconeixement per tal de desenvolupar un aprenentatge global centrat en els interessos i les necessitats reals de l’alumnat.
La bellesa d’acompanyar en el creixement personal, de deixar ser i fer des d’una mirada respectuosa també s’ha de veure reflectit a la programació didàctica i al disseny dels ambients creats. Per tant, es comparteixen estratègies per la creació dels ambients i per la planificació d’una programació que ha de permetre l’observació i la reflexió per aconseguir una millora contínua.
Finalment, es tracten els moments quotidians i els diferents tipus d’ambients perquè el personal docent pugui impulsar les seves pròpies propostes gràcies a tots els coneixements assolits al llarg del curs.
Conèixer els principals conceptes del treball per ambients per poder impartir docència seguint aquesta metodologia amb un enfocament global.
Adquirir consciència de la necessitat de repensar l'educació actual mitjançant el desenvolupament de metodologies innovadores i actives que afavoreixen el creixement integral de l'alumnat.
Aprofundir en el coneixement dels ambients a partir d'un recorregut per les principals inspiracions i influències pedagògiques i del descobriment de les seves característiques principals i els agents involucrats.
Construir una base teòrica i pràctica per la creació d'ambients al centres educatius tot partint d'una visió innovadora, globalitzadora i inclusiva.
Revisar la planificació, la creació, el funcionament i l'avaluació dels ambients des d'una mirada acollidora, d'acompanyament i respectuosa que potenciï la visió d'una escola viva i activa.
Incorporar experiències de centres educatius que utilitzen els ambients com a metodologia d'aprenentatge i recopilar materials i propostes per apropar-se a una realitat educativa de qualitat.
Mòdul 1. Repensar l'educació actual
El procés d'innovació educativa (La innovació al centre educatiu; Fases del procés innovador)
Els canvis educatius: una necessitat real (de l'escola tradicional a l'escola nova)
L'educació viva i la pedagogia activa
Pràctiques educatives de qualitat: els ambients
Inspiracions i influències pedagògiques per la creació dels ambients (Els precursors de l'Escola Nova; Principals representants de l'Escola Nova; Defensors de la pedagogia llibertària,autors i autores Contemporánies)
Mòdul 2. Una proposta d'escola vivai activa: els ambients
Aspectes clau pel desenvolupament de la metodologia per ambients (Principis de la intervenció educativa; Metodologia i característiques principals)
Agents involucrats que donen sentit a la creació d'ambients (L'equip educatiu; Els i les protagonistes de l'aprenentatge; Les famílies: part imprescindible en la visió d'una escola viva i activa)
Estructura organitzativa dels ambients (La temporització; L'arquitectura del centre escolar)
El mobiliari i els materials (Mobiliari adaptat, accessible i funcional; La selecció dels materials: tipus i oportunitats d'aprenentatge; La renovació i la flexibilitat dels materials oferts)
Les normes de funcionament
Mòdul 3. Un dia a l'escola: la realitat dels ambients als centres educatius
Avantatges pedagògics
Estratègies per a la creació d'ambients (edat, interessos i necessitats de l'alumnat; Programació didàctica i disseny d'ambients; Observacions, reflexions diàries i formació permanent)
Imaginem una escola viva i activa centrada en la metodologia per ambients (Moments quotidians; Proposta d'ambients segons l'etapa educativa)
Documentació i millora contínua
148
30 h.
Propera convocatòria del 3 al 24 de febrer de 2025
4.206
30 h.
Propera convocatòria del 3 al 24 de febrer de 2025
572
40 h.
Propera convocatòria del 3 de febrer al 3 de març de 2025
303
30 h.
Propera convocatòria del 3 al 24 de febrer de 2025