Resposta als reptes que planteja l'escola actual

L'escola actual planteja molts reptes, un d'ells és el d'oferir accés a una educació de qualitat per a tots els infants i un altre és el canvi de mirada de la persona adulta cap a l'infant i cap a la manera d'ensenyar.

4.6

(15 opinions)

289

289 docents formats

Imatge del curs Resposta als reptes que planteja l'escola actual
65
Properes convocatòries
Aquest curs inclou
  • 30 hores

  • 100 % en línia, ASÍNCRON

  • Ed. Infantil i Primària

  • Tutoritzat per Jennifer Doncel

  • Reconegut Departament Educació

Properes convocatòries
Aquest curs inclou
  • 30 hores

  • 100 % en línia, ASÍNCRON

  • Ed. Infantil i Primària

  • Tutoritzat per Jennifer Doncel

  • Reconegut Departament Educació

Il.lustració entranyable que acompanya el curs Resposta als reptes que planteja l'escola actual

Ens situem en un curs on el seu primer objectiu és ubicar als i a les docents en una societat canviant i com l'escola no ha de mantenir-se impermeable ni inherent a l'evolució constant del seu context immediat exterior. Al llarg del curs es fa palès d’aquesta interacció i relació tan estreta i directa entre escola i societat. Una societat dinàmica, que evoluciona constantment i que aporta noves variables i estímuls a la vida diària escolar. Aquesta situació planteja la necessitat de canviar visions, d'adaptar-se i readaptar-se com a sistema escolar per tal de fer front als reptes que la societat va deixant entreveure.

Al llarg dels tres mòduls, es donarà una visió de l'educació ajustada als nous reptes de la societat i s'aportaran orientacions àmplies i detallades per reflexionar i respondre als dubtes i inquietuds que ens aniran sorgint com a docents de l'escola actual. Es treballarà el concepte de disseny educatiu i es reflexionarà sobre com l'espai físic que envolta a la comunitat educativa transmet missatges molt clars sobre la manera de fer que impera a l'entorn escolar. Es presentaran materials i propostes per fomentar la reflexió adaptada i ajustada a les necessitats i interessos de l’alumnat que conforma el grup-classe. Es tractarà el tema de l'avaluació i de l'observació com un procés rellevant per detectar necessitats i instaurar estratègies de millora. Es donaran pautes i estratègies, tot incentivant la reflexió, sobre la importància del joc, de l'experimentació i el protagonisme de l'infant en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge, apostant per una adequada gestió i organització de l'aula, centrada en la promoció de microespais. Construirem, entre tots i totes, idees, propostes, materials i activitats, sense deixar de banda que el procés de redissenyar l'aula ha d'anar acompanyat d'un rol docent basat en l'acompanyament, l'observació, i una mirada de respecte cap a l’infant.

Finalment, remarcarem com situacions i reptes nous com les NTIC, la necessitat d'incorporar a les famílies en el procés escolar, la detecció precoç de trastorns i com atendre a la diversitat i les noves circumstàncies sanitàries com el coronavirus reclamen a l'escola innovar-se i incorporar canvis com a motor per donar resposta al moviment continu de la societat.

Aquest és el teu curs

perquè aconseguiràs...

  • Conscienciar sobre com l'espai físic transmet clars missatges sobre com serà el procés d'ensenyament-aprenentatge.

  • Acompanyar el disseny de nous espais educatius amb una visió de l'educació centrada en l'alumnat.

  • Abordar un disseny d'espais escolars sota un procés de reflexió que s'adapti als nous reptes de la societat (Covid, NTIC, famílies, atenció a la diversitat....).

  • Sensibilitzar sobre la importància d'adaptar l'organització i la gestió de l'aula per atendre als nous reptes que es plantegen a la societat actual.

  • Analitzar la relació estreta entre societat i escola i empoderar-nos per aportar estratègies a la resolució de nous moments o situacions socials.

  • Aportar estratègies d'organització i gestió a l'aula adequant-nos al principi de flexibilitat i tenint en compte els interessos i necessitats del grup-classe.

Continguts del curs

  • Mòdul 1. Disseny de nous espais educatius

    • L'aula, l'espai com a transmissor de missatges i motor d'aprenentatge

    • Aportacions teòriques dels processos d'aprenentatge per iniciar un disseny òptim d'espais educatius

    • A l'abordatge d'un disseny òptim de nous espais (disseny i procés de reflexió, dos variables estretament unides; criteris i principis bàsics del disseny d'espais educatius).

    • El material educatiu: aprofundiment sobre el concepte i classificació

    • Teoria de les peces soltes i la necessitat de crear espais rics de creativitat

    • Avaluació del disseny de l'espai educatiu (la importància de l'avaluació de l'espai físic de l'aula; el procés d'avaluació de l'ambient d'aprenentatge. Fases per millorar el disseny actual de l'aula; estratègies i instruments d'avaluació sobre el disseny d'espais educatius).

  • Mòdul 2. Organització i gestió de l'aula a través del joc lliure i l'experimentació. Quin ha de ser el rol del docent en aquestes noves condicions?

    • El joc i l'experimentació com a motor d'aprenentatge.

    • Generació de microespais contemplant el joc i l'experimentació (espai d'art: l'art del procés. Creació d'un petit aterlier; espai de llengua, comunicació i grafisme; biblioteca d'aula; zona d'experimentació i joc sensorial a l'aula; espai de construcció; vida pràctica a l'aula; microespai lògic i matemàtic: espai físic de joc simbòlic; espai per al cos i moviment).

    • El rol docent a l'escola actual (la comunicació i mirada cap a l'alumnat; com promoure l'autonomia de l'infant; iniciem el camí cap a la gestió de conflictes; acompanyar la gestió de les emocinons; els límits com a forma de cura; la importància d'observar i documentar processos).

  • Mòdul 3. Múltiples reptes que planteja la societat. Com fer-los front?

    • Per una bona escola en temps de coronavirus o com afrontar i adaptar-se a canvis inesperats (què hauria d'aprendre l'escola de lal situació actual?; Acompanyar l'alumnat, les i els docents i les famílies en la nova situació. Gestió de les emocions; experiències, estratègies i recursos per treballar la situació causada per la COVID-19 a les aules; estratègies de treball per a un possible nou confinament).

    • La societat canviant i les noves tecnologies (l'ús de les tecnologies en educació; el rol del o de la docent en l'ús de les tecnologies; aportacions del currículum a l'ús de les NTIC a l'aula; experiències, estratègies i recursos per incorporar les NTIC a l'aula).

    • La família com a part essencial del procés.

    • L'atenció a la diversitat i la inclusió.

Què diuen els i les nostres alumnes?

Anna Llauradó Valbuena

5 de maig 2022

Aquest curs m'ha semblat molt interessant. S'han treballat aspectes tan importants com les noves metodologies, l'atenció a la diversitat, la visió i actuació dels docents davant els alumnes, la relació amb les famílies, les noves tecnologies, etc. Hem compartit experiències i hem obtingut recursos per tal d'adaptar l'escola als reptes i canvis que van succeint en la societat. Un curs molt enriquidor i gratificant.

Jordi

2 de gener 2024

És un curs molt ben estructurat. Dona resposta a tot allò que l'educació ens demana actualment als i les docents. La tutorització magnífica. Us recomano aquest curs perquè val molt la pena.

Josep Maria

25 de juliol 2023

He après molt fent aquest curs. El curs estava molt preparat amb continguts molt adequats per a poder-los treballar. També és un curs que m'ha ajudat molt.

Antònia Maria Mercadal Corominas

27 de juliol 2022

Estic molt contenta d'haver fet aquesta formació amb vosaltres. Molt bona organització, planificació, pataforma clara i entenedora i molt bona tutora. Molt maca, trempada i molt empàtica en tot moment. El preu de la formació molt raonable! Moltes gràcies per tot. Tonyi

Marta

23 de juliol 2022

M’ha agradat molt aquest curs, en diversos sentits. He repassat i après enfocaments, conceptes, i perspectives de treball a l’aula. La tutorització ha estat molt bona! I molt motivadora!!! Genial

Núria

23 de juliol 2022

He trobat aquest curs molt interssant, (tant els continguts, materials com el plantejament del curs). He aprés molt i m´ha servit per reflexionar sobre la meva pràctica. Els comentaris de la meva tutora (Jennifer) han estat molt motivadors i li agreïxo molt.

Cursos relacionats