SomDocents

Recomanació: ¿MAU IZ IO?

sd recomanacio llibre mau iz io - Recomanació: ¿MAU IZ IO?

Com et sona aquest títol? Com a mínim sembla xinès o una llengua ben allunyada de la nostra, oi? Bé, doncs no és cap idioma que ara mateix parlin les persones. ¿MAU IZ IO? és una obra magnífica, que l’any 2017 es va emportar el Premi al Millor Àlbum Il·lustrat, atorgat pel Gremi de Llibreters de Madrid. 

És, sense cap mena de dubte, un àlbum il·lustrat sorprenent, que ens obre la finestra a un món màgic de criatures ben quotidianes. Sí, aquí hi apareixen formigues, escarabats, aranyes, marietes i molts altres insectes que parlen el seu idioma propi. 

Aquesta obra de Carson Ellis és una veritable delícia, que heu de conèixer i explorar amb ulls, cor i cap de petit, perquè ja us ho garantim: agradarà a tota la família. Però, i si l’explorem una mica de més a prop? 

L’univers de Carson Ellis 

És senzillament al·lucinant. Carson Ellis és una il·lustradora estatunidenca d’allò més cèlebre, que ja ens va sorprendre amb la seva obra Mil hogares (Alfaguara, 2015) i que ha publicat diverses vegades a The New York Times o The New Yorker. Ha il·lustrat àlbums infantils d’allò més exitosos i no perd el fil en aquest món seu tan difícil i plaent a la vegada. Només cal fer un petit passeig per la seva web per adonar-se que el seu món no és un món corrent, sinó una col·lecció d’espais màgics on els lectors se sentiran plenament identificats. 

Carson viu en una granja a Oregon (Estats Units) amb Colin Meloy, el seu company, músic d’una banda indie. També amb els seus dos fills, dos gats, dues llames, dues cabres, una ovella, catorze gallines, una família de mussols i un munt de granotes arbòries. Aquest particular univers en el qual habiten segurament tingui una part molt important d’aprenentatge de la vida natural, que es reflecteix en aquesta obra que avui us recomanem: ¿MAU IZ IO?

¿MAU IZ IO?, com parlen els insectes? 

Ser animal no és fàcil. La supervivència a la natura és un repte diari per a totes les espècies. Ens agrada veure-les lliures, però aquesta llibertat es paga amb un peatge prou costós: cal espavilar-se per viure. I els insectes ho tenen molt pelut. 

Carson Ellis ens convida a fer d’observador en un món que no necessita res més que la nostra mirada. Les formigues, les marietes, els escarabats, les aranyes o bé els espiadimonis són protagonistes d’una aventura bonica, tendra i una mica tràgica, que a la vegada és un relat de la vida senzilla d’aquests animalons. 

Tots ells fan esforços titànics dia rere dia per sobreviure sense que nosaltres ens n’adonem. Però, en quin idioma parlen? És estrany, és divertit… però, a més, és útil: perquè contribueix a fer que la vida segueixi el seu curs. 

Per què us recomanem ¿MAU IZ IO?

No hi ha un únic motiu pel qual us recomanem ¿MAU IZ IO? Per començar, no cal dir que la qualitat de l’obra és una de les principals raons per les quals no heu de deixar de comprar-lo o demanar-lo a la vostra biblioteca. Us ajudarà a procurar una biblioteca de qualitat per als vostres alumnes i fills, amb la qual educareu el gust estètic i el criteri, però també posareu en safata el gust per una bona lectura i la contemplació de contingut gràfic bonic i de qualitat. Qui es pot resistir al plaer de deixar-se endur per la bellesa d’allò que veu i sent? 

A més, ¿MAU IZ IO? és un àlbum que obre les portes a la contemplació, a la vida en calma, a l’observació pura. Permet que, a través de les aventures i desventures dels insectes, així com del seu llenguatge (inventat?), el lector explori un univers tan real com desconegut. Ens hem aturat a pensar-hi?

Conversareu sobre la vida dels insectes, el valor de l’esforç, la constància i la importància de preservar el seu món, tan ric i tan fràgil alhora.

Hi queda algú aquí? O ja heu sortit tots a buscar-lo? Sigui com sigui, no us el perdeu. Anoteu: 

¿MAU IZ IO?!

Fitxa tècnica: 

  • Nombre de pàgines: 48
  • Editorial: Barbara Fiore Editora
  • Idioma: –
  • Enquadernació: cartoné
  • ISBN: 978-84-15208-88-4
  • Any d’edició: 2017
  • Preu: 16 €