SomDocents

Recomanació: The Bad Kids

D’aquesta brillant pel·lícula documental els que en saben diuen que podria ajudar a inspirar a una nova generació de mestres. També en diuen moltes altres coses bones, com ara que es tracta d’una cinta emocionant, immersiva, perspicaç… Potser hauries de provar de veure-la, oi? 

  • Títol original: The Bad Kids

  • Any: 2016 

  • País: Estats Units

  • Gènere: Documental 

  • Direcció: Keith Fulton, Lou Pepe

  • Durada: 101 minuts

    La pots veure a: Netflix, Amazon i iTunes (és possible que encara no estigui disponible al nostre país, però podeu activar les alertes per rebre una notificació tan bon punt es pugui veure).

     

    Web: http://www.thebadkidsmovie.com/ 

The Bad Kids, que en la seva traducció al català seria ‘Els nois dolents’, té com a protagonistes als professors d’una escola de secundària del Desert de Mojave, als Estats Units. La seva manera de veure les coses i d’abordar els problemes és de tot menys convencional, perquè de fet, els seus alumnes tampoc ho són, de tradicionals. Tots tenen dificultats, problemes – grans i greus – i minsos recursos econòmics i personals per afrontar-los. 

 

The Bad Kids és una cinta, en aquest cas documental, que se suma als grans clàssics que han contribuït a fer gran la figura del mestre que no és només mestre, sinó guia. Que inspira i ajuda posant-hi l’ànima. 

Una altra peli de docents poc convencionals?

Sí, aquesta pel·lícula també ens recorda a la figura del profe especial, el mestre que inspira, el docent que s’entrega en allò que fa, posant-hi els cinc sentits i l’ànima, i que posa les oportunitats a l’abast d’aquells que més les necessiten. 


Estem pensant en Els nens del cor (2004), El club dels poetes morts (1999), La classe (2008), l’Indomable Will Hunting ( 1997) o la mítica Rebel·lió a les aules (1967). En aquest cas, però, i una mica com a La Clase (Entre les murs) de Laurent Cantet, aquesta és una pel·lícula documental on s’expliquen històries reals de nois i noies que volen fugir de situacions difícils o, senzillament, córrer per atrapar un petit somni que per a molts de nosaltres pot ser quotidià, però que per a ells resulta francament impossible.

Per què us recomanem The Bad Kids?

Els hi van posar l’etiqueta de nois dolents i ara no se la poden treure. Passa sovint, oi? Les realitats en alguns dels nostres centres poden ser tan crues com les que es relaten en aquest documental. A vegades no cal anar fins a Mojave. Per això us hem volgut recomanar The Bad Kids. 

Confiem en el nostre potencial com a docents i això mateix és el que ens convenç que les etiquetes no poden sentenciar la vida d’una persona. En aquest centre educatiu de Mojave els problemes es resolen d’una manera particular, poc convencional. I és així perquè el seu equip docent té per objectiu canviar la vida dels seus alumnes. 

 

En aquest sentit, l’empatia és una eina fonamental que els ajuda a guanyar habilitats, neutralitzar els efectes paralitzadors de la pobresa i renéixer, talment com l’Au Fènix, amb la voluntat de combatre. Per la vida! 

Comentaris: