5 min.
Les habilitats de motricitat són bàsiques per al desenvolupament dels infants. Els avenços en aquesta àrea els ajuden a experimentar i aprendre, així com a desenvolupar la seva intel·ligència. Aquesta es basa en quatre eixos fonamentals per a millorar la psicomotricitat: la coordinació mà-ull, la motricitat facial, la motricitat fonètica i la motricitat gestual.
Existeixen moltíssimes activitats que podeu dur a terme, tant a l’aula com a casa, per ajudar als infants a millorar la seva psicomotricitat. Totes les activitats s’han de basar en el respecte a la maduresa i el desenvolupament de cada infant, la intervenció de fora cap a dins i la potenciació de l’espontaneïtat i la creativitat. A continuació en plantegem cinc de bàsiques:
1. Pilota
Tombats de bocaterrosa i per parelles, els infants es passaran la pilota fent-la botar, sense botar-la i rodant. L’activitat pot tenir una durada de 10 minuts. Necessitareu una pilota. Es treballa el to.
2. Globus
Inflarem un globus i entre tots i totes, intentarem mantenir-lo suspès només amb l’aire dels nostres pulmons. Només necessitareu globus i podreu dur a terme l’activitat durant 15 minuts. Serveix per treballar el control de la respiració.
3. Anelles
Col·locarem una fila d’anelles grans a terra i tot escoltant una cançó, hi saltarem dins amb els peus junts com una granota. L’activitat pot tenir una durada de 10 minuts. Necessitareu anelles, un equip de música i la cançó que hàgiu triat. Ens servirà per treballar el control postural.
4. Fila índia
Poseu-vos en fila índia i toqueu al company/a de davant la part del cos del costat que indiqui la mestra. Per aquest exercici no necessitareu material i podreu desenvolupar-lo durant 10 minuts. És bàsic per treballar la lateralitat.
5. Accions narrades
L’última activitat que us recomanem per treballar la psicomotricitat consisteix a llegir o inventar-se un conte mentre l’alumnat representa les accions narrades, les quals han de ser coordinatives. Es recomana que l’activitat tingui una durada de 15 minuts. No necessitareu material, més enllà d’un conte, si necessiteu llegir-lo.
Per ampliar el ventall d’activitats, us recomanem consultar aquest recurs d’Xtec amb diferents programes i temporalitzacions o bé les eines de psicomotricitat en l’àrea d’Educació Física a l’Educació Infantil del Ricard Sendra.
Altres articles que et poden interessar
Figures geomètriques per treballar la psicomotricitat fina
La psicomotricitat es pot definir com l’actuació de l’infant davant unes propostes que impliquen el domini del seu cos, la motricitat i la capacitat d’estructurar l’espai.
La importància de la psicomotricitat
No va ser fins ben avançat el segle XX quan les diferents corrents de pensament van incorporar la psicomotricitat com a part fonamental per al desenvolupament de l’individu.