Aquesta publicació és la segona part de l’article Transsexualitat, una condició innata de la Clara Romero, tutora de SomDocents.
4 propostes per visibilitzar la transsexualitat
A continuació fem propostes per treballar la transsexualitat a classe i, sobretot, parlar-ne i fer-la visible.
- Dur a terme activitats per treballar la diversitat de cossos i gustos, oferint als infants un dibuix d’una silueta sense sexe determinat i que puguin pintar i dibuixar el què vulguin, tan si consideren que és nen o nena, no cal que ho determin.
- Dinàmica de disfresses o roba diversa perquè cada infant pugui gaudir posant-se la roba que vulgui.
- A través del llibre “Visca les ungles de colors!” mostrar que per gustos els colors! Cadascú pot pintar-se les ungles del colors que vulgui i gaudir.
- Podem posar al terra un mural de paper (força gran), formar parelles i que s’estirin per torns al terra perquè puguin resseguir la silueta del company o companya i, així, elaborar un gran mural de diversitat i fer reflexions.
2 llibres recomanats per treballar la transsexualitat a infantil i primària
Per acabar, dins la gran varietat de contes i llibres per treballar una perspectiva coeducativa, lliure d’estereotips i rols de gènere, més de 70 contes en el blog de Nati Bergedà, podem trobar dos històries molt interessants “Cua de sirena” o “Tris, trans”. També tracten aquest tema a la revista infantil Namaka núm. 28, que va de cossos magnífics.
Tris, nuestro protagonista, un niño de 4 años, últimamente se siente algo confuso y está empezando a hacerse preguntas. A través de la observación del mundo que le rodea, llegará a la comprensión y aceptación de sí mismo. («Trans-formarse no solo es normal, sino natural»).
Autora: Tatiana Iglesias Bordoy.
Editorial: Gunis editorial.
Una cosa o l’altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humá o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?
Autores: Alba Barbé i Serra i Sara Carro Ibarra.
Il·lustracions: Joan Turu Editorial: Edicions Bellaterra
Aquests dos contes poden ser un bon fil conductor per dur a terme una reflexió amb els nens i nenes en relació a la diversitat afectivosexual, coeducació, acceptació de cossos i la transsexualitat.
Podem explicar als infants que hi ha persones que neixen nen o nena però que no es senten bé amb aquest sexe, que es senten del sexe oposat. Que pot ser que necessiti canviar el seu nom i, més endavant, el seu cos per sentir-se feliç, però sempre serà decisió d’ell o ella i quan ho decideixi.
Tothom som lliures i ens hem d’estimar tal qual som i respectar als nostres companys i companyes.