SomDocents

Els millors llibres sobre volcans per treballar aquests dies a l’aula

01 els volcans interior popup - Els millors llibres sobre volcans per treballar aquests dies a l'aula

L’erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa de La Palma ens ha deixat des d’ahir amb els ulls com taronges. L’última vegada que aquest fenomen es va produir al nostre país va ser l’any 1971, quan el volcà Teneguía va entrar en erupció. Així és fàcil que, malgrat en zones volcàniques com són les Illes Canàries hi hagi un coneixement més profund sobre vulcanologia, la majoria de nosaltres siguem grans desconeixedors de la matèria

Per tot això i perquè, ja ho haureu notat, des d’ahir els infants no paren de fer preguntes i observen – tan meravellats com nosaltres, per cert – l’incomparable espectacle de la natura que és un volcà en plena erupció, hem preparat una selecció especial de llibres i contes sobre volcans que us ajudaran a tots plegats a entendre i explicar per què el Cumbre Vieja ha decidit despertar del seu son.

1. Els Volcans, de Patricia Geis

Aquesta proposta de Combel ens encanta, perquè és perfecta per als infants desperts a la curiositat. De fet, veureu que està recomanat a partir de sis anys i que és un bàsic per entendre les característiques del planeta i dels volcans, producte de l’agitació que s’està produint constantment a l’interior de la Terra. A dins del llibre hi ha un pop-up fantàstic per observar i ubicar les diferents parts del volcà. Bellament il·lustrat i editat, com sempre fa Combel.

2. Pop-Up de volcanes, de Fleur Daugey i Tom Vaillant

Si buscaves un llibre impressionant sobre volcans, l’acabes de trobar. Com el seu propi títol indica, Pop-Up de volcanes és una obra fantàstica i plena de pop-ups per a nens i adults curiosos. A través de les seves pàgines, assistirem a un viatge espectacular fins a l’interior dels volcans, però no només això. També reviurem l’experiència dels volcans en erupció a Pompeia, Hawai i Japó. Coneixerem llegendes, mites i ens acostarem a la professió de vulcanòleg. Les il·lustracions són fantàstiques i els textos, també.

3. Atlas de volcanes para niños, de Pavel Gabzdyl

Hi ha pocs fenòmens naturals a la Terra que provoquin tanta admiració en els humans com els volcans. No hi fa res que estiguin en erupció o profundament adormits: ens atrauen i terroritzen des de temps immemorials. La proposta de Pavel Gabzdyl és un atles explicatiu que respon a les preguntes bàsiques d’infants i adults sobre volcans. Per què escupen foc? D’on ve el magma? Què és la lava? El llibre inclou sis pàgines desplegables amb moltíssima informació sobre volcans. El primer pas per convertir-nos en vulcanòlegs de debò.

4. Terremotos y volcanes para los más curiosos, de Fernando Simonetti y Gabriela Baby

Són preguntes que posen els pèls de punta i les trobem totes reunides aquí. Terremotos y volcanes para los más curiosos de Fernando Simonetti y Gabriela Bay és un llibre molt interessant, que explica què hi ha al centre de la terra, per què tremola el cel, com es formen els volcans o què són les illes volcàniques. Ho fa a través de les preguntes i d’un embolcall gràfic fantàstic que, a manera d’infografia, aconsegueix comunicar clarament informació bàsica sobre el fenomen dels volcans.

5. Viaje a lo alto de un volcán con Ratón, de Frank Viva

I finalitzem aquesta roda de recomanacions amb una altra proposta d’allò més original. Es tracta de Viaje a lo alto de un volcán con Ratón de Frank Viva, un conte on un humà i un ratolí s’endinsen en l’aventura de pujar al cim del volcà Etna. Es tracta d’una història molt simpàtica, amb unes il·lustracions i grafisme fantàstics, que el van fer mereixedor del Premi Cybils l’any 2012. Dins del conte hi trobem, a banda d’un xic de literatura, explicacions molt gràfiques sobre les característiques dels volcans. És perfecte per a nens més petits. 

I després… construïm el nostre propi volcà!

Aquesta setmana serà la dels experiments volcànics a les aules, d’això no en tenim cap dubte! Hi ha maneres d’organitzar-ne un fàcilment, amb bicarbonat i vinagre com a elements bàsics. Però si no us voleu complicar o voleu proposar-ho a les famílies, National Geographic té a la venda un set STEM per fabricar el nostre propi volcà. 

Poden construir el volcà en família, pintar-lo i posar-lo en erupció, a través d’una sèrie de materials inclosos en el paquet. El millor de tot és que compta una guia d’aprenentatge que ens permetrà organitzar una curiosa explosió, però també un reguitzell de paraules clau i conceptes que els infants interioritzaran fàcilment. A més, el kit de l’experiment no és gens de car. Preu: 12 €

Comentaris: