SomDocents

Educarme: Exercicis de comunicació per infants amb dislèxia

sd igtv blog educarme - Educarme: Exercicis de comunicació per infants amb dislèxia

La dislèxia és un trastorn d’aprenentatge que afecta principalment les habilitats implicades en la lectura i l’escriptura.

Els nens i nenes que presenten aquest trastorn el seguiran presentant quan es facin grans, no desapareix, però sabem que amb una intervenció precoç i de qualitat disminuirà la seva gravetat. És per això que des de l’àmbit familiar com escolar podem intervenir de moltes maneres per treballar en aquest sentit.

A continuació us presento algunes activitats senzilles que podeu dur a terme en qualsevol d’aquests dos àmbits i, a més d’aprendre, segur que us faran passar una bona estona.

1. Quantes síl·labes veus?

Direm un nombre de síl·labes, per exemple, dues. A continuació cadascú ha de dir una paraula de dues síl·labes d’algun element que estigui veient i seguim el mateix ordre fins que no en veiem més. Si tenim possibilitat, ens podem anar desplaçant per augmentar el camp de visió o la perspectiva i així trobar més paraules.

Podem jugar de manera competitiva o cooperativa. En el primer cas, anirien quedant eliminats els jugadors a mesura que es queden sense paraules, en el segon cas, intentaríem entre tots i totes fer la llista més llarga possible. Podem jugar-hi diversos dies i intentar augmentar el nostre rècord.

Observacions: un bon lloc és quan anem en cotxe. En canvi, si juguem en una habitació on no hi ha moltes possibilitats de trobar paraules, podem jugar amb làmines visuals.

2. Cadenes de paraules

Juguem a encadenar paraules. Seguim un ordre on cadascú ha de trobar una paraula que comenci amb l’última síl·laba del que ha dit l’anterior. Per exemple: cadi-ra, ra-to-, li-bèl·lu-la, la-boratori…

El joc s’acaba quan cap dels jugadors és capaç de continuar amb una paraula.

Podem jugar de manera oral o podem oferir imatges de les paraules i que els infants les hagin de lligar de manera ordenada.

3. Paraules esbojarrades

Li demanem a l’infant que substitueixi una síl·laba d’una paraula per una altra síl·laba. Per exemple, substitueix la quarta síl·laba de biblioteca per “ma”: bibliotema. A continuació podem jugar a inventar el significat de la nova paraula. Per exemple: és una biblioteca que només té llibres d’un sol tema.

També podem jugar amb les lletres i els fonemes seguint el mateix sistema. Per exemple, canviar la tercera lletra per la “p”: biplioteca. O també a ometre, per exemple, omet la tercera lletra: bilioteca.

És un joc molt divertit que a més de treballar la consciència fonològica fomenta la imaginació.

4. Omplir buits escoltant

Diem paraules als infants substituint una de les síl·labes per el so “m”. Els infants, escoltant, han de dir quina síl·laba faltaria al lloc del so de la lletra ema. Per exemple: fe-li-…-tat. Falta la síl·laba “ci”.

5. Frases esbojarrades

S’assembla una mica a l’activitat de paraules esbojarrades, però en aquest cas treballarem amb frases senceres i paraules. Es tracta de jugar amb els elements de la frase. Podem fer diverses activitats:

–          Ometre una de les paraules de la frase. Per exemple: elimina la tercera paraula de la frase: “Avui he anat al parc”. Aquesta oració quedaria: “Avui he al parc”.

–          Substituir la paraula per una altra. Per exemple, substituïm “anat” per  “lluna”. La frase quedaria: “Avui he lluna al parc”.

–          També els podem demanar que allarguin les oracions (no cal que sempre l’allarguin per darrere).

Observacions: abans de començar jugar a aquest joc haurem de practicar comptant les paraules de les oracions, els infants escolten com els diem una oració i ens han de dir quantes paraules té. Si ens trobem que l’infant presenta dificultats en aquest primer nivell, una estratègia és dir la frase i avançar una passa en cada paraula. Una vegada assolit aquest nivell podem jugar al joc proposat que seria el segon nivell. 

Autora: Educarme

Comentaris: