SomDocents

7 beneficis del llenguatge digital en educació

SD_blog_7_beneficis_llenguatge_digital

Els infants d’avui ja no neixen amb un pa sota el braç. Ara ho fan amb un mòbil o bé una tauleta. Però no tots. Si tenim en compte el que diuen els experts, i segons les conclusions publicades a The Lancet Child & Adolescent Health, els infants han de dormir entre 9 i 11 hores, fer almenys una hora diària d’exercici i passar menys de dues hores d’oci amb pantalles. 

Partint d’aquesta recomanació, avui hem volgut donar una ullada a tots els avantatges que ens ofereix el llenguatge digital en el camp de l’educació. Els llenguatges que formen part del digital són molts: el llenguatge interactiu, l’audiovisual, el sonor, el social o fins i tot de la programació. I tots, en la seva justa mesura i en el context adequat, com ara l’aula, poden resultar molt profitosos.

Aquests són els beneficis del llenguatge digital en educació: 

1. S’adapta a les diferents necessitats dels alumnes. No tots aprenem al mateix ritme, ni tenim una mateixa predisposició per a l’aprenentatge. El llenguatge digital facilita l’accés a imatges (visual), vídeos (visual i auditiu), cançons (auditiu), mapes conceptuals, continguts interactius (lector/escriptor), projectes, experiments (kinestèsic). 

2. Motiva, engresca i atrau. Això no és nou, però ara disposem de molts més suports i formats per despertar la curiositat dels alumnes. Pel·lícules, curtmetratges, animacions, cançons o jocs ens poden resultar d’allò més atractius. 

3. Facilita la tasca docent. Aquesta diversitat de materials fa que els docents ho tinguem més fàcil a l’hora d’explicar conceptes, siguin senzills o complicats. Aquests ens aporten un valor afegit que difícilment aconseguiríem sense el llenguatge digital. 

4. Condueix a la recerca. Una cosa ens porta a una altra. El llenguatge hipertextual ens permet accedir a moltíssimes fonts i mitjans. Aquest procés de consulta ens ajuda a descobrir automàticament coses noves, continguts interessants i eines d’allò més útils. 

5. Promou les competències digitals. I ho fa d’una manera natural. A més a més, l’experiència serveix per entrenar als alumnes perquè sàpiguen seleccionar i discriminar informació.

6. Facilita el treball autònom. La informació sempre és al seu abast i això vol dir que la poden consultar sempre i en qualsevol moment. És una bona manera d’aconseguir autonomia per tornar a les fonts sempre que ho considerin necessari, encara més si és fruit de l’interès personal. 

7. Desenvolupa el pensament lògic i matemàtic. El llenguatge de programació també forma part del llenguatge digital, una sèrie de codis indispensables avui. Aprendre els fonaments bàsics de la programació pot ser molt interessant per treballar diferents conceptes matemàtics, així com per resoldre problemes tot emprant la lògica.

Comentaris: