4 min.
Estem segurs que ja coneixes els beneficis de treballar la intel·ligència emocional a l’aula, però… ja has començat a aplicar dinàmiques? Fas alguna cosa pràctica perquè els infants aprenguin a reconèixer i expressar les seves emocions? Et proposem 5 activitats i dinàmiques per començar a treballar les emocions a l’aula.
1. Dibuixem les emocions bàsiques
Aquesta activitat va dirigida per a infants de l’etapa d’infantil i cicle inicial de primària.
Per poder entendre i expressar adequadament les emocions, primer cal reconèixer-les. És el primer pas per començar a regular-les. El que us proposem per començar és dibuixar les emocions bàsiques tot explicant-les. Podeu dibuixar cares amb diferents expressions o bé buscar imatges de persones que les expressin en diaris o revistes. Podeu partir de les següents: alegria, tristesa, por, ràbia, sorpresa i vergonya.
2. Parlem-ne. I tu, com et sents?
Aquesta activitat va dirigida a infants de cicle mitjà i superior de primària i també pot ser transversal per a l’alumnat de secundària, tot adaptant-lo al nivell de maduresa emocional i a les situacions exposades.
Una altra activitat interessant pot ser la d’expressar com ens sentiríem si ens trobéssim en situacions determinades. Plantegeu les circumstàncies (també podeu parlar d’experiències reals viscudes recentment).
Exemples:
– La mestra m’ha felicitat perquè he fet molt bé una activitat que em costava, un nen m’ha pres la pilota, no puc anar d’excursió perquè estic malalt…
– El meu company/a no m’ha ajudat amb un problema de matemàtiques quan li he demanat, m’he sentit malament quan no m’han inclòs en el grup per jugar al pati…
3. Els companys i companyes, la vosta guia
Aquesta activitat va dirigida a infants de primària i joves de secundària.
Per dur a terme aquest joc caldrà que un/a company es posi un mocador als ulls i la resta (en petits grups o per parelles) el/la guiïn a través d’una «carrera d’obstacles». La persona que porti els ulls tapats haurà de confiar en els seus companys per arribar a la meta. És un joc de confiança, amistat i autoestima.
4. Rutines de relaxació
Aquesta activitat va dirigida a infants i joves de tots els nivells. Segons l’edat es pot adaptar i incorporar amb alguna activitat de mindfulness i consciència plena.
Ens aniran molt bé per estar més tranquils després d’haver viscut situacions de tensió i aprendre a encarar les circumstàncies difícils. Podem simular que som un globus per aprendre a inspirar pel nas i a expirar per la boca. Un altre exercici interessant de relaxació pot ser el d’asseure’ns o tombar-nos horitzontalment, tancar els ulls i escoltar música. El/la docent pot ajudar als infants a visualitzar paisatges i accions relaxants.
5. Verbalitzem les qualitats positives
Aquesta activitat va dirigida a infants i joves de tots els nivells.
Us heu dit mai quines són les vostres qualitats més positives? En què sou bons? Què us agrada de vosaltres mateixos? Quina és la qualitat que més valoreu dels vostres companys i companyes? Podeu seure en cercle, utilitzar un mirall i anar-vos-el passant. L’activitat és útil per millorar l’autoestima i desenvolupar sentiments de seguretat.
Altres propostes d'activitats que et poden interessar
5 activitats per treballar l’empatia
L'empatia és la capacitat de saber què li passa a l'altra persona i de comprendre els seus sentiments. En l'entorn de l'aula i en la vida, es tracta d'una emoció bàsica per tal de regular conflictes.
Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo
Cal donar a l'alumnat l'oportunitat de poder gaudir d'altres jocs motivadors, que trenquin la monotonia i fomentin la participació de tots i totes les companyes.