SomDocents

Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

 
SD_Jocs_de_pati_per_introduir_noves_dinàmiques_a_lhora_de_lesbarjo

El pati: temps d’esbarjo. Temps de joc. Temps compartit. A l’hora del pati se solen organitzar diferents grups per preferències. Hi ha molts infants que són autèntics afeccionats al joc de pilota, que gairebé sempre es materialitza en el futbol de sempre. Cal, però, donar als alumnes l’oportunitat de poder gaudir d’altres jocs més motivadors, que trenquin la monotonia i fomentin la participació de tots. Nosaltres us en proposem un bon grapat, però n’hi ha molts més. Si us semblen pocs, pregunteu als vostres alumnes i us en donaran moltes més idees ben originals.

1. Jocs de taula gegants. Podem triar-ne un o varis, com el parxís, l’oca, els escacs o les dames. Els jocs de taula tenen molts beneficis: potencien la cooperació, ens fan aprendre a tolerar la frustració, desenvolupen habilitats per a la presa de decisions, treballen la memòria i la concentració. Si a tot això, afegim l’extra que ho podem fer per iniciativa propia i, potser, sent ells mateixos les fitxes, és molt més motivant.

ludo ajedrez

2. Activitats per fomentar la motricitat. Els infants necessiten moviment i després de les grans estones que es troben a les aules, poder-se penjar per les parets o fer un circuit creant un munt d’històries és una de les millors opcions.

Unas niñas jugando en el rocódromo que ha instalado el CEIP Enric Soler i Godes. intervencion en los patios - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

3. Laberints. Una altra opció és dibuixar laberints al pati, no es necessita res més i els infants poden passar una estona ben entretinguda intentant arribar a l’objectiu.

7. laberinto - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo Juegos tradicionales para el patio del cole (35)

4. La biblioteca al pati. Per als amants de la lectura i/o la tranquil·litat, poder seure a l’aire lliure per gaudir d’un bon llibre o fer-ho rodejats d’amics per poder comentar-ho, és màgic.

12f6e 2015 05 142b12.00.34 - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo 2f21c biblioteca2bpatio - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

5. Crear mons en miniatura. Podem deixar un petit espai al pati per construir un petit món perquè els infants imaginin milions d’aventures. Una ciutat amb carreteres per jugar amb cotxes, una ciutat en mig de la natura… les opcions són infinites.

Seriously Fun Sidewalk Chalk Art for Kids to PLAY In - Playing Cars in a Giant Sidewalk Chalk Town - at B-Inspired Mama La imagen puede contener: planta y exterior

6. Tres en ratlla. És un joc tradicional que ja era popular a l’època romana i que avui continua essent un joc de taula clàssic. Pintar a terra el tauler és un gran encert per donar vida a la zona de jocs. Caldrà confeccionar dos equips de tres persones, és clar, i diferenciar-los amb un mocador de color, per exemple. Els mateixos alumnes faran de fitxes. Si només hi ha un tauler (també en podeu dibuixar ràpidament uns quants) haureu de jugar per torns o crear diferents jocs de rotació.

0a60e dsc 0210 - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

7. Terra mar i aire. Un altre clàssic. Algunes escoles han optat per dibuixar-lo fix a terra, de manera que els nens hi puguin jugar lliurement quan vulguin. S’han d’anar col·locant a l’espai de terra, mar o aire segons vagi dient un nen. Aquells que s’equivoquin quedaran eliminats i quan el joc s’acabi, podrem tornar a començar.

e00a1 setruethjrf071 - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

8. Xarranques. Qui no ha jugat a les xarranques? És un altre d’aquells jocs que hem heretat dels nostres avantpassats. Consisteix a confeccionar una escala de números i en anar saltant mentre anem passant per totes les caselles, d’anada i tornada, per recollir la pedra que anem llençant al número que toca. És un joc divertit, entretingut i apte per jugar en petits grups.

cd41c - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo a174f - Jocs de pati per introduir noves dinàmiques a l’hora de l’esbarjo

9. Jocs de préstec. No tots els nens podran jugar al mateix joc, així que és important haver pensat en diferents àrees de joc per a tots. D’aquesta manera, podran rotar sense problemes durant tota l’hora d’esbarjo o qualsevol altre moment de lleure al pati. Tot el que heu de fer és organitzar-vos bé i crear distintes zones. Aquí teniu un bon munt de propostes: bitlles, arrencar cebes, la gallina cega, la corda, les gomes, mikado, les pedretes, l’aranya, set-i-mig, el mocador, cavall fort, etcètera. Si necessiteu material, caldrà explicar bé als infants com utilitzar-lo i recollir-lo.

10. Jocs de rotlle i balls rodons. Si voleu, també podeu aprofitar l’hora del pati per fer jocs de rotlle i balls rodons. En aquest cas es poden fer grups grans i a més de passar una bona estona, aprendreu cançons i gaudireu tots junts cantant i dansant. En aquest document trobareu un munt de jocs amb totes les directrius, partitures i cançons.

Com són els patis a la teva escola? Hi ha poca dinàmica de joc? I si ja heu provat d’introduir canvis, us han funcionat?

Comentaris: