Article de la Muyun Long.
7 min.
Es fa imprescindible apropar els llibres a tot l’alumnat, sobretot a aquells i aquelles que no tenen aquesta oportunitat a casa, per tal d’afavorir així la igualtat d’oportunitats. És per això que cal que a les aules hi hagi un racó de biblioteca amb llibres interessants i documents de diferents tipus a l’abast dels infants.
1. Less is more
Creus que la teva aula és massa petita per deixar un espai per una biblioteca? No és necessari tenir molts i molts llibres. De fet, tenir-ne 20 pot funcionar perfectament. Massa llibres vol dir molta gestió del temps i de l’espai.
2. L'altura de la prestatgeria ha de ser accessible
L’espai per col·locar la biblioteca és important. La part posterior de la classe seria una bona opció perquè el teu alumnat no es distregui. Així durant el descans només s’hauran de girar per trobar-se amb les lectures.
3. Si porten els seus propis llibres, millor
Una bona dinàmica pot ser portar el teu llibre preferit de casa, explicar la seva trama a classe i compartir la lectura amb els companys i companyes. Sabem que no tot són bones lectures, però tots els bons llibres tenen característiques comunes.
4. La biblioteca de l'aula com a extensió de les classes
Si esteu treballant, per exemple, els dinosaures, estaria molt i molt bé que els infants poguessin trobar uns quants llibres sobre T-rex a la biblioteca posterior de l’aula. Aquí pots trobar més consells per mantenis la biblioteca actualitzada.
5. Que flueixin els llibres!
La velocitat de lectura pot ser més impressionant del que penses. Continua actualitzant la col·lecció cada cert temps (el que marquis amb el teu alumnat). A més, després de cada ronda de llibres, pot ser una bona idea crear petits grups de discussió sobre les lectures.
6. Estableix unes normes per a la biblioteca
Que sigui petita no vol dir que no costi temps i/o esforç gestionar-la, per això, un seguit de normes poden ajudar a mantenir el seu ordre. Comenta i estableix les normes amb l’alumnat, per exemple els horaris d’obertura, la quantitat de llibres que es poden agafar de préstec i el temps que poden conservar el llibre.
7. Divideix les tasques
És responsabilitat de tots i de totes l’ordre i l’organització de la biblioteca. Reparar les pàgines esquinçades, etiquetar i classificar els nous llibres, netejar la pols de les prestatgeries…
Aquesta mena de tasques s’haurien de repartir entre l’alumnat, de manera que coneixeran millor com funcionen les biblioteques reals i esdevindran els seus propis bibliotecaris.
8. Crea una targeta de préstec
Si no disposeu d’un sistema de gestió digital avançat, podeu crear la vostra pròpia versió amb paper i bolígraf. Per inspirar-te pots anar a la biblioteca del teu barri per veure com etiqueten els llibres i com gestionen l’historial de préstecs.
9. Participa activament
Deixar que l’alumnat utilitzi i gestioni la biblioteca no vol dir no preocupar-se o no participar-hi. També pots afegir els teus llibres preferits, explicar als infants perquè ho són i crear dinàmiques entre ells i elles perquè diguin la seva.
10. I les revistes?
Les revistes també són una bona lectura i a vegades se’ns oblida aquest suport. Hi ha revistes de tota mena i poden ajudar a complementar el temari que estiguin treballant a classe. A més, hi ha revistes com Namaka que ajuden a introduir i a tractar temes tabús com la sexualitat, els cossos, els conflictes bèl·lics i la por a la mort.
Altres articles sobre lectura i biblioteca escolar
3 consells per crear una biblioteca a l'aula
La biblioteca de l'escola o de l'aula no pot ser un magatzem avorrit ple de llibres. Ha de ser un espai que inspiri i animi a la lectura.
10 tips per impulsar la lectura
Sembla obvi pensar que segons l’edat de l’infant, preferirà una lectura o altra. Hem de tindre en compte el seu desenvolupament físic i mental.