5.501 docents formats
30 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Tots els nivells
Tutoritzat per Carlos Jiménez
Reconegut Departament Educació
30 hores
100 % en línia, ASÍNCRON
Tots els nivells
Tutoritzat per Carlos Jiménez
Reconegut Departament Educació
El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) és un trastorn d'origen neurobiològic que afecta dues àrees principals: la comunicació i la interacció social i en la flexibilitat cognitiva i conductual. Aquestes afectacions esdevenen una manera diferent de percebre i comprendre el món que els envolta.
Seguint el paradigma d'una escola inclusiva, la presència d'alumnat TEA a les aules ha augmentat significativament, un de cada quatre alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu tenen un diagnòstic de TEA. En aquest sentit, es fa evident la necessitat de formació per part de la comunitat educativa.
L'objectiu principal del curs és aprofundir en la comprensió del funcionament cognitiu, social i emocional de l'alumnat amb TEA i proporcionar estratègies i pautes d'actuació directa a l'aula. Pretén donar a conèixer eines i recursos per adaptar l'entorn escolar, elaborar respostes educatives individuals i garantir l'accés i la participació a nivell acadèmic i social d'aquest alumnat.
Comprendre la concepció actual del TEA com a trastorn dimensional i heterogeni i entendre les principals teories explicatives.
Aprofundir sobre el perfil cognitiu de l'alumnat amb TEA per comprendre la seva percepció i comprensió de l'entorn a nivell cognitiu, social i emocional.
Identificar i reconèixer els principals signes d'alerta del trastorn per a cada etapa evolutiva.
Conèixer el procés diagnòstic i les principals proves que s'utilitzen per a la seva detecció, així com els principals models i programes d'intervenció per TEA.
Proporcionar estratègies i recursos per a cada etapa escolar, amb l'objectiu de facilitar la participació de l'alumnat TEA en les activitats escolars i en les relacions socials amb els seus iguals.
Oferir pautes metodològiques per adaptar l'organització, la gestió de l'aula i atendre de forma òptima les necessitats educatives de l'alumnat amb TEA.
Conscienciar sobre l'atenció a l'assetjament escolar i sensibilitzar al grup classe enfront de les diferències i la riquesa de la diversitat.
Potenciar un bon ús de les TIC per a l'adquisició d'aprenentatges i donar a conèixer aplicacions útils per treballar amb l'alumnat TEA.
Mòdul 1. Concepte, detecció i perfil cognitiu del TEA
Què és el Trastorn de l'Espectre Autista? (Definició i prevalença, Dimensions afectades: criteris diagnòstics DSM-5)
Teories explicatives de TEA ( Teoria de la ment, Teoria del dèficit de coherència central, Teoria del dèficit en la funció executiva i teoria de la intersubjectivitat)
Manifestacions i perfil cognitiu de l'alumnat amb TEA (Percepció, comunicació i llenguatge, flexibilitat cognitiva i comportamental, interacció social i perfil psicològic i cognitiu)
Detecció: principals signes d'alerta de TEA (diagnòstic i proves de cribratge i models i programes d'intervenció)
Manifestacions de TEA en les noies.
Mòdul 2. Estratègies d'intervenció a l'aula
Necessitats educatives de l'alumnat amb TEA (perfil NESE i dificultats d'accés al currículum)
Modalitats d'escolarització i recursos per a l'alumnat amb TEA.
Intervenció educativa per a l'alumnat amb TEA (resposta educativa general al centre i a l'aula i suports bàsics per l'ensenyament aprenentatge)
Resposta educativa per etapes (educació infantil, educació primària i educació secundària)
Mòdul 3. Sensibilització, el pati i les TIC
Atenció a l'assetjament escolar.
Mesures preventives d'assetjament escolar (sensibilització del grup d'iguals, cercle d'amistats i aprenentatge cooperatiu)
Intervenció en les hores del pati (el joc i fomentar un espai segur)
Les TIC en la intervenció educativa de l'alumnat amb TEA (aplicacions per a l'alumnat amb TEA i vulnerabilitat: ús responsable de les xarxes socials)
Relació escola i família
267
40 h.
Propera convocatòria de l'1 al 29 de novembre de 2024
126
40 h.
Propera convocatòria de l'1 al 29 de novembre de 2024
6.856
30 h.
Propera convocatòria de l'1 al 22 de novembre de 2024
4.434
30 h.
Propera convocatòria de l'1 al 22 de novembre de 2024