SomDocents

Especial 8M: 9 dones mestres, 9 referents

sd article 8m blog - Especial 8M: 9 dones mestres, 9 referents

Celebrem un nou 8 de març amb la certesa que no serà l’últim i que encara tenim molt camí per davant, també en l’àmbit de l’educació, que és el més important i que ens permet transmetre als nens i nenes, homes i dones del futur, el llegat de les que van lluitar per nosaltres. 

Totes i tots tenim dones referents. Dones que ens inspiren a casa, en la nostra professió, en la família, la literatura, la ciència, la cooperació… Però, qui són elles? I per què? En aquest 8 de març, també atípic, parlem amb mestres de l’àmbit de l’educació, que ens donen un nom: el de la seva dona referent i ens expliquen per què les ha marcat per sempre.

1. Nati Bergadà

La meva dona referent és Jane Goodall. És una científica britànica que va néixer el 3 d’abril de 1934 a Londres. És antropòloga, primatòloga i etòloga. Es considera una de les majors expertes del món en ximpanzés, gràcies als estudis sobre les interaccions socials i familiars d’aquests primats al Parc Nacional de Gombe Stream (Tanzània). La Jane és la fundadora de l’Institut Jane Goodall i membre del comitè del Projecte dels Drets No Humans des de la seva fundació el 1996.

I ella, per què? La Dra. Goodall es va doctorar a la Universitat de Cambridge el 1965 i ha dedicat la seva vida a l’estudi dels ximpanzés. Una dona científica en una època on els acadèmics eren principalment homes. La Jane va aplicar un enfocament diferent i innovador a l’estudi dels ximpanzés: va anar a conviure amb ells, en lloc d’estudiar-los en captivitat, com s’havia fet tradicionalment. La seva recerca va determinar entre altres coses que els ximpanzés no eren vegetarians o que el seu llenguatge està compost per més de 20 sons diferents. Gràcies a la seva tenacitat, el 1968 va aconseguir que el govern de Tanzània convertís en parc natural la Reserva de Caça de Gombe Stream on es pot observar la socialització dels ximpanzés en llibertat. La Jane és una gran defensora dels drets dels animals i coneixedora de la complexa realitat africana. Lluitadora, perseverant, constant, innovadora, valenta i decidida… un autèntic referent per a totes les dones.

Per acabar, us deixo una frase de la Jane: «Els ximpanzés viuen en ambients similars als dels ancestres humans. Una millor comprensió dels valors adaptatius del comportament dels ximpanzés ens pot aportar informació valuosa sobre com es va conformar el nostre propi comportament al llarg de l’evolució». Jane Goodall (1986).

2. Maestra Alohaleta 

Quan vaig llegir la pregunta de quina era la meva dona referent ho vaig tenir ben clar: la Trini, la meva mare i és que no només és una referent en l’àmbit familiar i personal, sinó que també ho és en l’àmbit laboral.

Per la seva senzillesa i naturalitat amb la qual és capaç de cuidar i fer costat a les persones que estima. És de poques abraçades i petons, però a la seva manera és capaç de fer-te sentir la persona més estimada i especial del món. Patidora de mena quan marxo de viatge a l’altra punta del món, però amb l’habilitat de dissimular-ho perfectament només per seguir-me veient feliç i entusiasmada. Sempre amb la veritat per davant, si una cosa no li sembla bé la diu, amb respecte, però de manera clara i directa. Forta i valenta, sempre fent-se valer i mai deixant-se trepitjar per ningú. Entusiasta amb la seva feina i, tot i estar a prop de jubilar-se, segueix pensant, buscant i plantejant activitats motivadores pels seus alumnes com si fos el primer dia, demostrant així que una altra educació és possible i que no és qüestió d’edat sinó d’actitud!

Per tot això i més puc dir que la meva mare és el meu gran referent i que sóc com sóc gràcies a tots els valors que ella m’ha transmès. Tant de bo arribés a ser tan bona persona i mare com ho és ella.

maestra alohaleta - Especial 8M: 9 dones mestres, 9 referents

3. Crea, juga i educa 

Hola! Jo sóc la Mireia Manubens, creadora del perfil d’Instagram “creajugaieduca”. Sóc mama d’una petita de dos anyets, mestra d’educació especial, d’educació infantil i logopeda. Enamorada de la creativitat, apassionada de la formació continuada i il·lusionada per seguir aprenent i creixent tan personal com professionalment. Tinc la gran sort que des de fa dotze anys em dedico a la meva gran passió, l’educació especial. 

Actualment treballo a una escola d’educació especial per a petits herois i heroïnes de la primera infància (dels 4 mesos a 6 anys). He reflexionat molt sobre quina resposta donar davant la pregunta de quina és la meva dona referent i la veritat és que en l’àmbit personal i familiar en tinc tantes que no seria capaç de respondre amb una en concret. 

Les meves dones referents són aquelles que tinc al meu voltant, que lluiten cada dia per un món millor, més igualitari, just i equitatiu. Aquelles dones que pensen en créixer i a ser millors en tots els aspectes sense haver de trepitjar a ningú. Gràcies mama, Anna, Clara, Hanna, àvia Maria i Pepa, Montse, amigues… vosaltres sou les meves referents i m’omple d’orgull tenir-vos al meu costat. 

En l’àmbit professional també hi ha dones que han canviat l’educació i gràcies a elles ara creiem en una educació diferent, més igualitària, lliure, justa i respectuosa, on totes les nenes i els nens i tenen cabuda. Però si hagués de dir un nom, donaria les gràcies a Elisabeth E. Farrell, ja que va lluitar pels drets dels infants amb necessitats educatives especials. Amb la seva lluita va demostrar que tots els infants tenen dret a ser educats, donant importància a les capacitats de cada un d’ells i no regint-se pel coeficient intel·lectual (que tant es parlava en aquell moment). Gràcies, Elisabeth E. Farrel per demostrar que una altra educació és possible, per donar valor, veu  i importància a tots els infants i per creure en tots ells i elles.

4. Mestracris

A la Facultat vaig conèixer per primera vegada a Maria Montessori. Des de llavors, la tinc com a gran referent del camp pedagògic, tant en l’àmbit escolar com en l’educatiu en el context familiar. La història de Montessori em va captivar des del primer moment; una dona que va trencar les barreres i expectatives de gènere quan es va inscriure a una escola tècnica per a homes amb la idea de convertir-se en enginyera. 

Més tard, va canviar d’idea i va començar a estudiar medicina. Italiana de naixement, va ser la primera dona metgessa i educadora coneguda per la seva filosofia educativa. Els seus principis pedagògics es basen en el desenvolupament natural de les aptituds dels infants per mitjà de l’exploració, el descobriment, el joc, la imaginació i la pràctica. 

Assegurar bons materials i espais enriquidors que facilitin l’aprenentatge a través de la interacció amb l’entorn. Considero que Maria Montessori va ser, és i continuarà sent una dona molt important en l’àmbit pedagògic. Moltes escoles infantils avui dia parteixen dels principis Montessori per a crear espais de convivència i aprenentatges significatius. A casa, molts pares, opten per voler educar els seus nens amb les idees que Maria Montessori proposava; considerant la independència i autonomia de l’infant com a clau del seu desenvolupament.

5. Noemí Supermaestra

La meva dona referent és la meva mare. Ja sé que és una mica típic, però la meva mare és una dona que s’ha fet a si mateixa. Va deixar d’estudiar quan era molt petita per fer-se càrrec dels seus germans i de les coses pròpies de la casa. Modista de professió, és creativa i amable. Ella és “mare” de tot el món, sempre està pendent de tothom. 

La meva mare és la meva referent com a dona, perquè gràcies a ella la meva germana i jo som persones vàlides per nosaltres mateixes, grans dones preparades per la vida. 

noemi supermaestra - Especial 8M: 9 dones mestres, 9 referents

6. Batecsdemestra

Les meves dones referents són les germanes Agazzi. Rosa i Carolina van ser dues germanes pedagogues italianes que van treballar en l’àmbit de l’educació infantil amb nens i nenes fins als 6 anys. Elles van desenvolupar un mètode d’ensenyament que es basa en la llibertat, l’espontaneïtat, la creativitat i l’experiència personal dels nens i nenes i en el seu dia a dia. 

A més, l’ensenyament ha de cobrir tots els aspectes del nen basant-se en el principi de globalització, deixant al nen que conegui per la seva pròpia naturalesa, desenvolupant d’aquesta manera la seva autonomia. El paper de l’educador serà observar acuradament al nen o nena i ajudar-los en allò que necessitin. Tant les germanes Agazzi com Maria Montessori han estat referents per a mi en la meva formació com a mestra. 

Intento aplicar aquest tipus de metodologia a la meva aula i amb els infants, ja que és la metodologia amb la qual em sento més còmoda i això és el que també vull provocar en els meus i les meves alumnes. També voldria destacar que m’agrada treballar a partir de l’amor, l’afecte i la tendresa. Un infant que t’estima i se sent estimat està preparat per aprendre tot allò que li vulguem plantejar.

7. The Big Bag Teacher

Hi ha tantes dones que bé podrien ser referents, en tots els camps, mundialment conegudes o properes a nosaltres, del nostre dia a dia… Si n’hagués de dir una, seria difícil, però destacaria, sense cap mena de dubte, a les que han lluitat per una societat més humana, més justa, més pacífica i, fins i tot en alguns casos, menys terrorífica. 

Jo anomenaré a Teresa de Calcuta, Jody Williams, Ellen Johnson-Sirleaf, Malala Yousafzai, Nadia Murad Basee Taha, reconegudes amb un Premi Nobel de la Pau per la seva tasca humanitària, per aconseguir la prohibició de les mines antipersonals, per la seva lluita pels drets de les dones, per la lluita de l’educació dels nens i nenes o per la seva lluita incansable per erradicar la violència sexual, emprada com arma en guerres i conflictes armats. Dones tan diferents, però que m’inspiren i em representen per igual i són, per a mi, grandíssimes referents. 

Tot el meu reconeixement i gratitud i, si se’m permet, que aquest espai sigui un homenatge per a elles i, per extensió, a TOTES. 

8. Maestra Koala

La meva dona referent és la meva mare, dona treballadora. Que m’ha ensenyat, sobretot, a posar-me en el lloc de l’altre, a observar amb una altra mirada i a treballar per aconseguir la meva meta, sense importar el camí ni els obstacles. Gràcies a ella i a totes les dones que han estat, d’una manera o una altra, a la meva vida sóc la dona que sóc ara. 

Trossets i retalls de dones treballadores que amb les seves paraules i gestos han fet de mi una dona lluitadora i inconformista. Una mestra que mira els seus alumnes com a mi m’han mirat les dones de la meva vida. 

maestra koala - Especial 8M: 9 dones mestres, 9 referents

9. Maestra en marcha

Com a docent, la dona que més m’ha influenciat i la meva referent ha sigut la Maria Montessori per la seva actitud, vocació i implicació en l’educació, per haver lluitat pels drets de totes les dones i per les ganes que tenia i demostrava tenir per canviar el món.

Considero que ha fet aportacions molt positives al sistema educatiu com: l’autonomia dels alumnes, la importància de cuidar l’ambient de l’aula, la implantació del joc com una eina educativa més, el foment l’autoeducació i els seus materials pedagògics. He après molt d’ella i de la seva manera de veure el món i l’educació.