Les escoles i instituts ja són oberts i els docents es posen en marxa per tal de reprendre allò que al març d’aquest mateix any va finalitzar abruptament. Els alumnes no van poder tornar a les aules i els docents van treballar amb tota la voluntat per tal d’oferir tot el suport i acompanyament de què foren capaços. Fins i tot en la distància.
Ara sembla que no hi ha marxa enrere. Un nou curs escolar, més incert que mai, s’inicia amb la voluntat que les classes puguin ser totalment presencials. No obstant això, tot el que vam avançar en digitalització durant el confinament ara no pot quedar en res.
De fet, i mentre no tinguem una solució en forma de vacuna, el més natural és que hàgim de conviure amb el virus, quarantenes i possibles confinaments. Per tot això, cal tenir les eines a mà i mirar de descobrir nous recursos que ens puguin ajudar en cas d’urgència o com a complement a tot allò que fem en format presencial.
A continuació, un seguit de recomanacions d’eines que no poden faltar als docents que comencen ara el nou curs escolar per mantenir el contacte, agilitzar la comunicació i ajudar als alumnes. Som-hi!
Fer videotrucades
Les videotrucades s’han convertit en una eina indispensable durant tot el confinament. De fet, encara avui les continuem utilitzant per fer reunions i posar-nos al dia, evitant al màxim les reunions massa nombroses. És molt possible que algunes ja les coneguis, especialment Zoom, que ha estat una de les més utilitzades en els últims mesos. Però també tens Jitsi, Google Meet, Microsoft Teams, Discord o Gruveo. Prova-les i tria la que millor s’adapti a les teves necessitats i circumstàncies. Algunes, com ara Meet o Teams, són perfectes per fer classe a una gran quantitat de persones connectades.
Organitzar recursos
Quan ens vam confinar, vam haver de gestionar moltíssima informació. Quan vam començar amb les tasques, els dies es van fer més llargs i se’ns feia de nit amb les mans al teclat. L’organització va ser clau i molts docents van descobrir eines, les quals els resultaran de molta ajuda per gestionar grups, sigui de manera presencial o virtual. Fes una ullada a aquestes solucions: Evernote, Diigo, Wakelet, Pearltrees, Symbaloo o Padlet.
Treballar amb PDF
Pot ser que per a molts, treballar amb arxius en format PDF sigui el seu pa de cada dia. Però per a d’altres, parlar-los d’aquest tipus de documents és agafar-los desprevinguts. Aquest format d’arxius és molt pràctic i segur, de manera que hauries d’aprendre a treballar-hi. Hi ha diferents programes que poden ajudar-nos a crear PDF, però també a convertir-los a altres formats i a l’inrevés. Et proposem algunes opcions (també per treballar en línia) com són I Love PDF, Small PDF, PDF2GO, PDFPro o PDFescape.
Avaluar
Avaluar no ha estat mai fàcil, però quan ha tocat fer-ho a distància, encara menys. Sabies que existeixen eines que poden ajudar-te amb aquesta tasca? Algunes també ofereixen la màgia de la interacció en les presentacions dels docents, tests i altres utilitats per formalitzar l’avaluació. Us en proposem alguns exemples: Pear Deck, GoConqr, Edulastic o Classkick, tots amb infinitat d’aplicacions per a diferents nivells.
Crear enquestes
Conèixer l’opinió o posar a prova els coneixements dels alumnes és fonamental per a dur a terme l’avaluació. També per adaptar els continguts, anar marxa enrere, seguir endavant o ampliar els programes. Per crear enquestes i qüestionaris podem emprar eines com PlayPosit, Vialogues, Hapyak, Edpuzzle o Educaplay.
Crear esquemes
Un esquema ben fet pot convertir-se en un veritable salvavides. Ho tens clar de veritat? Crear esquemes o mapes pot ser molt efectiu, tant per a docents com per alumnes. Als primers els pot anar genial per servir el contingut, però en el cas dels segons, dosificar i organitzar la informació en un esquema els pot resultar molt útil per aprendre i comprendre. Quins recursos tenim per a fer-ho? Doncs pren nota: MindUp, Mindomo, Mindmeister, Popplet o Coogle.
Crear infografies
I com d’útils poden resultar les infografies? En aquest cas, també per alumnes i docents, hi ha diferents programes digitals que poden servir-nos per elaborar infografies. Aquestes ens ajudaran a posar en clar molta informació, contar històries i presentar tota mena de dades. Si no tens ni idea de grafisme, no te’n preocupis. Aquestes eines estan fetes precisament per això, així que sense coneixements de disseny gràfic pots crear unes infografies de deu. Fes una ullada a Canva i a la seva pàgina de plantilles noves per fer infografies, Befunky, Piktochart, Genially, Infogram o Creately.
I per a tu, quines són les eines que has descobert durant el confinament i sense les quals ja no podries viure? Comparteix-les amb la comunitat docent!