Article de l’Iris Batallé (@pizarradecolores).
6 min.
Com a docents, a l’hora d’intervenir de forma eficaç a l’aula amb qualsevol dels nostres alumnes, haurem de partir de la premissa bàsica de contemplar totes i cadascuna de les diferents característiques que aquests presenten, adaptant el nostre procés d’ensenyança-aprenentatge.
L’atenció és un procés complex, relacionat amb activitats com seleccionar informació rellevant, mantenir l’atenció de forma constant o executar una activitat evitant distraccions.
El dèficit d'atenció no implica una incapacitat total per mantenir l'atenció, però requereix un esforç major
Els infants poden tenir molta dificultat en l’atenció de situacions en les quals l’estimulació és lenta i monòtona. Mantenir l’atenció en situacions d’aquesta mena els produeix una fatiga major que a la resta d’alumnes. És per això que avui porto 5 recursos o activitats visuals per alumnes amb dèficit d’atenció:
1. Ens organitzem?
L’organització de les tasques a realitzar els ajuda a seqüenciar i els serveix de guia en la realització de les activitats. És ideal que tinguin un horari visual per dur a terme aquestes activitats i els ajudi a planificar-se.
Podeu elaborar vosaltres amb els i les vostres alumnes i si no en teniu, aquí a l’enllaç teniu la plantilla que jo utilitzo:
També seria positiu tenir un panell visual a l’aula per seqüenciar les tasques que es realitzen a classe. Hem de tindre en compte que han de ser curtes, estructurades i motivadores.
Podeu utilitzar un elaborat per vosaltres mateixos/as, mitjançant post-its a la taula o si voleu podeu utilitzar la plantilla per plastificar i col·locar-la a la taula de l’alumne. Aquí us deixo l’enllaç que utilitzo, a mi em resulta molt útil:
2. Missatge secret
Amb aquest joc treballarem l’atenció sostinguda, el treball en equip i el pensament creatiu.
El joc consisteix a formar diversos equips i crear missatges secrets. Cada equip haurà de crear diferents símbols per cada lletra de l’abecedari.
Després, amb cada clau, escriuran un missatge que hauran de desxifrar altres equips. Aquí us deixo l’enllaç per crear el vostre missatge secret:
3. 1,2,3… ATENCIÓ!
Aquesta activitat permet treballar i potenciar la capacitat d’atenció i concentració. Consisteix a identificar la posició i el color de cada boleta i anar col·locant-les segons els colors a la làmina d’exemple. Es poden crear làmines amb diferents objectes o dibuixos segons els interessos del nostre alumnat.
4. Llibres de recerca
Hi ha llibres que són molt entretinguts i divertits, i a més fomenten la capacitat de concentració, potencien la percepció visual i desenvolupen l’atenció dels nens i nenes.
A més, hi ha molts llibres i podem partir de la motivació del nen o la nena per exercitar l’atenció. A través d’aquests llibres poden buscar objectes o personatges.
Aquests són alguns exemples:
– On està el Wally? Martin Handford.
– Busca i troba de viatge. Lillli l’Arrange.
– El món d’en Konrad. Busca y encuentra. Jan Von Holleben
– En Tom viatja en el temps. Fatti Burke.
– ¿Dónde está el unicornio? Paul Moran y Maria Angulo Fernández.
5. Jocs clàssics
I per últim, no oblidem que amb els jocs clàssics també podem treballar la concentració i l’atenció com poden ser els puzzles, les sopes de lletres, les 7 diferències, memorys…
O també altres jocs de tendència com poden ser: “Qui és qui?”, “Dobble” o “Jungle Speed”.
Altres propostes d'activitats que et poden interessar
5 activitats per treballar les unitats, les desenes i les centenes
Els nombres són la base de les matemàtiques, per això cal entendre i comprendre l’ordre dels nombres i la seva composició.
5 activitats matemàtiques per treballar l’agilitat mental
Aquestes 10 activitats estan enfocades a primària i inclouen material descarregable per aplicar directament a l'aula.