SomDocents

5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

sd igtv blog pizarradecolores - 5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

Nova col·laboració! Gaudiu moltíssim dels 5 recursos visuals per alumnes amb dèficit d’atenció que ens porta l’Iris Batallé de @pizarradecolores.

Com a docents, a l’hora d’intervenir de forma eficaç a l’aula amb qualsevol dels nostres alumnes, haurem de partir de la premissa bàsica de contemplar totes i cadascuna de les diferents característiques que aquests presenten, adaptant el nostre procés d’ensenyança-aprenentatge. 

Això que es diu en tan poques línies, no és feina fàcil, hauríem d’utilitzar sempre materials i tècniques que parteixin dels seus interessos i motivacions, a fi de facilitar la significació del seu procés d’aprenentatge. 

En aquest sentit, a l’hora de planificar recursos pel nostre treball amb alumnes amb dèficit d’atenció, resulta interessant que, a més de ser motivadors, aquests siguin útil per treballar l’atenció, l’organització i la planificació. 

L’atenció és un procés complex, relacionat amb activitats com seleccionar informació rellevant, mantenir l’atenció de forma constant o executar una activitat evitant distraccions. El dèficit d’atenció no implica una incapacitat total per mantenir l’atenció, però requereix un esforç major. Els nens i nenes poden tenir molta dificultat en l’atenció de situacions en les quals l’estimulació és lenta i monòtona. Mantenir l’atenció en situacions d’aquesta mena els produeix una fatiga major que a la resta d’alumnes. És per això que avui porto 5 recursos o activitats visuals per alumnes amb dèficit d’atenció:

1. Ens organitzem?

L’organització de les tasques a realitzar els ajuda a seqüenciar i els serveix de guia en la realització de les activitats. És ideal que tinguin un horari visual per dur a terme aquestes activitats i els ajudi a planificar-se.

Podeu elaborar vosaltres amb els i les vostres alumnes i si no en teniu, aquí a l’enllaç teniu la plantilla que jo utilitzo:
https://drive.google.com/file/d/1eggISYRiy_FmMbZI1bN-D6C5OOOmv0q2/view?usp=sharing

image - 5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

També seria positiu tenir un panell visual a l’aula per seqüenciar les tasques que es realitzen a classe. Hem de tindre en compte que han de ser curtes, estructurades i motivadores.
Podeu utilitzar un elaborat per vosaltres mateixos/as, mitjançant post-its a la taula o si voleu podeu utilitzar la plantilla per plastificar i col·locar-la a la taula de l’alumne.
Aquí us deixo l’enllaç que utilitzo, a mi em resulta molt útil: 

https://drive.google.com/file/d/10JunxZBvvx84F59YP2R3yjB_KE4BM-QO/view?usp=sharing

image 1 - 5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

2. Missatge secret

Amb aquest joc treballarem l’atenció sostinguda, el treball en equip i el pensament creatiu.

El joc consisteix a formar diversos equips i crear missatges secrets. Cada equip haurà de crear diferents símbols per cada lletra de l’abecedari.

Després, amb cada clau, escriuran un missatge que hauran de desxifrar altres equips. Aquí us deixo l’enllaç per crear el vostre missatge secret:

https://drive.google.com/file/d/1fKqK6q87cMpmLykF9O0yIGEDfgqf8mj-/view?usp=sharing

image 2 - 5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

3. 1,2,3… ATENCIÓ!

Aquesta activitat permet treballar i potenciar la capacitat d’atenció i concentració. Consisteix a identificar la posició i el color de cada boleta i anar col·locant-les segons els colors a làmina d’exemple. Es poden crear làmines amb diferents objectes o dibuixos segons els interessos del nostre alumnat. A continuació teniu l’enllaç per descarregar les làmines d’aquesta activitat:

https://www.pizarradecolores.com/post/atención

image 3 - 5 recursos per alumnes amb dèficit d’atenció

4. Llibres de recerca

Aquest llibre és molt entretingut i divertit, i a més fomenta la capacitat de concentració, potencia la percepció visual i desenvolupa l’atenció dels nens i nenes.
Hi ha molts llibres i podem partir de la motivació del nen o la nena per exercitar l’atenció. A través d’aquests llibres poden buscar objectes o personatges.
Aquests són alguns exemples: 

– On està el  Wally? Martin Handford.
– Busca i troba de viatge. Lillli l’Arrange.
– El món d’en Konrad. Busca y encuentra. Jan Von Holleben
– En Tom viatja en el temps. Fatti Burke.
– ¿Dónde está el unicornio? Paul Moran y Maria Angulo Fernández.

5. Jocs clàssics

I per últim, no oblidem que amb els jocs clàssics també podem treballar la concentració i l’atenció com poden ser els puzzles, les sopes de lletres, les 7 diferències, memorys…
O també altres jocs de tendència com poden ser: “Qui és qui?”, “Dobble” o “Jungle Speed”.

Espero que us ajudin aquests recursos visuals per poder treballar i potenciar amb els i les vostres alumnes l’atenció i la concentració. 


Iris Batallé Vallejo
PIZARRADECOLORES
www.pizarradecolores.com 

Comentaris: