Si us haguéssim de recomanar un o diversos contes per treballar la diversitat i la diferència, tant a l’aula com a casa, no dubtaríem en parlar-vos dels Contes de l’Ona. I això és el que farem en aquesta recomanació especial, a propòsit de la publicació d’un nou episodi de les històries creades per l’Anna Garcia Galceran: L’Ona i la platja.
Novament, i tal com vam fer amb el conte Jo com l’avi de Susana Brieba, Agnès Pla i Eva Guasch, des de SomDocents hem participat en el projecte de micromecenatge per a la publicació d’aquesta nova entrega de les aventures de l’Ona, com sempre gestada amb afecte per l’Anna, a la qual vam tenir la sort d’entrevistar fa uns dies, i amb les boniques il·lustracions d’en Joan Turu.
L’argument
L’Ona és una nena que va amb cadira de rodes i porta un pegat a l’ull. Ara és estiu i l’Ona va a la platja per primer cop aquesta temporada. L’acompanya la família. I què hi farà a la platja? Doncs un munt de coses! Jugar amb la sorra, nedar, buscar petxines i descobrir una nova manera d’entrar a l’aigua. I com que a la vida tot són aprenentatges, la platja també serà per l’Ona i la seva família una gran oportunitat per deixar-se sorprendre indagant sobre les curiositats del fons marí.
Com és la vida dels altres?
Els adults acostumem a mirar la vida d’una manera molt diferent de com ho fan els nens. És la mateixa Anna Garcia Galceran que ens fa aquesta reflexió en una entrevista feta fa uns dies, en la qual vam poder conversar sobre diversitat i diferència. I explica ella: “Les nenes i els nens no tenen por d’afrontar les realitats sinó que el contrari, t’ajuden… en canvi els adults sí que les tenim”.
Des que va començar a anar amb cadira de rodes, l’Anna va copsar que els nens i nenes se la quedaven mirant pel carrer. Segurament també els adults, afegim nosaltres. Per això es va decidir a crear un personatge que anés amb cadira de rodes i portés un pegat a l’ull com ella. Reconèixer la realitat dels altres com a part de la normalitat, per molt diferent que sigui a la nostra, és imprescindible en els temps que corren. I en això tots coincidirem que tant grans com petits necessitem reeducar la nostra mirada.
Tant l’Ona i la platja com la resta de contes de l’Anna són una oportunitat fantàstica per treballar i emfatitzar valors com la tolerància i l’educació. La societat necessita històries com aquestes i començar a l’aula i en família és fonamental per crear adults tolerants, respectuosos i cooperatius de base.
Per què us recomanem L’Ona i la platja?
Per a SomDocents, l’Ona i la platja i Els contes de l’Ona són contes al cor dels quals resideixen tots els valors que ens agrada comunicar i que ens serveixen per construir una societat més com volem.
A més, són un recurs fantàstic per treballar la diferència i la diversitat des d’una òptica divertida i realista, que compta, a més, amb les magnífiques il·lustracions d’en Joan Turu, per tots i totes conegut.
Per altra banda, heu de saber que l’Anna i la Cristina també us poden explicar la història de l’Ona en primera persona. Després de llegir i treballar els contes a l’aula, hi ha la possibilitat de convidar-les a l’escola, institut, centre d’estudis, biblioteca… per fer una xerrada on es parli del procés de creació del personatge de l’Ona, dels contes i de com una petita idea que semblava impossible pot acabar esdevenint un projecte real i fascinant.