Article de la Paula Bonilla (@enticada2.0)
3 min.
Fa uns mesos vaig veure una notícia bastant preocupant i impactant al telenotícies: un menor va estar hospitalitzat durant dos mesos a un servei de psiquiatria per passar-se més de 20 hores jugant al Fortnite. Va oblidar-se de fer coses tan bàsiques com dutxar-se, menjar o canviar-se de roba per tal de jugar.
Aquest és només un dels molts exemples que passen avui en dia a la nostra societat. Quantes persones pateixen de nomofòbia (fòbia a quedar-se sense mòbil)? Quantes són capaces de tornar-se a casa a mig camí perquè se l’han deixat endollat a la calaixera?
L’addicció a les pantalles és una cosa real i que ja s’està donant a molts indrets. I nosaltres, com adults, què hi podem fer? Primer de tot, detectar el grau d’addicció. Hi ha plataformes que permeten determinar-lo per mitjà d’un test amb preguntes com per exemple:
- No faig les coses que haig de fer perquè m’entretinc amb el mòbil?
- Em preocupa molt que el dispositiu es quedi sense bateria?
- El mòbil és el primer que miro en llevar-me i quan me’n vaig a dormir?
- Reviso constantment les notificacions del meu telèfon mòbil?
Hi ha molts infants addictes als mòbils, però que realment no són conscients. Per això, és molt important limitar el temps d’exposició. Existeixen una gran quantitat d’aplicacions gratuïtes que ens permeten delimitar aquest temps o que ens milloren la concentració. A continuació, parlarem sobre 4 elles.
Aquesta extensió de Chromebook monitoritza els hàbits de navegació i et permet establir un límit per organitzar el temps que passes a la web. És un excel·lent recurs per gestionar el temps i per a poder concentrar-te en allò que és realment important.
Aquesta app serveix per a monitoritzar el temps que invertim utilitzant altres apps del mòbil. Genera estadístiques i alertes positives i negatives depenent del temps que les utilitzis.
L’aplicació Forest ens ajuda a estar concentrats mentre es va creant un bosc en miniatura. Si obres una pestanya o una app que no sigui Forest, l’arbre morirà; mentre que si compleixes els temps que tu mateix has establert (de no tocar el mòbil), aquest creixerà. A més, cada arbre virtual es converteix en donacions per plantar un arbre real.
L’última app que recomanem és Helpmefocus. Aquesta app és ideal per a combatre l’addicció al mòbil i fomentar la capacitat de concentració al treball escolar. Permet bloquejar l’ús de les aplicacions que més distreuen a l’usuari i, quan aquest intenta accedir-hi, envia frases motivadores per tal de mantenir el focus a l’activitat que està intentant realitzar.
Altres articles que et poden interessar
Bones pràctiques amb les TIC per fomentar l’ús responsable
En aquest article parlarem sobre l’exposició a les pantalles, sobre l’oversharing (una pràctica molt habitual en infants i joves) i sobre bones pràctiques educatives amb les TIC.
5 activitats TIC de programació bàsica amb dispositius
En aquest article parlem sobre la programació bàsica al cicle Inicial de primària amb dispositius electrònics.