Article de l’Anna Moreno (@thebigbagteacher)
10 min.
La importància de la gestió emocional es fa cada dia més evident. No cal fer grans projectes sinó petites propostes o dinàmiques freqüents i constants. Per treballar l’educació emocional, hi ha objectius bàsics que hem d’anar assolint:
- Identificar emocions.
- Percebre les emocions que succeeixen al nostre voltant, mitjançant els signes pels quals es manifesten.
- Comprendre les emocions.
- Expressar les emocions d’una forma ajustada.
- Iniciar-se en la consciència emocional per tal de poder anticipar-se o posar-se en posició de realitzar tècniques de gestió de les emocions.
- Regular les emocions.
En definitiva, adquirir unes competències emocionals que ens ajudin a augmentar les nostres habilitats per a un millor ús d’aquestes.
Algunes dinàmiques i propostes encaminades a tot aquest procés podrien ser les següents.
1. Cursa de relleus
Objectiu: Augmentar el vocabulari emocional
Normalment, el vocabulari dels nens i nenes és molt pobre, els hi costa expressar les seves emocions fora de les sis emocions bàsiques. L’objectiu és sortir d’aquestes 6 emocions.
- En primer lloc, fem petits grups i els seiem en cadires o a terra, però un darrere l’altre.
- Agafen la plantilla i un llapis.
- Cal escriure 3 emocions (consensuar el nombre) i passar la llista al company de darrere.
- Les emocions que es repeteixin amb altres equips, no puntuen!
Qui tindrà més emocions?
2. Sota el mateix sol
Objectiu: Agrupar les emocions secundàries que ens envolten, interpersonalment o que sentim a nivell intrapersonal
Aquesta proposta és un bon exemple per mostrar com és possible agafar una activitat de qualsevol material i adaptar-la al context emocional.
Igual que fem amb el sol de les operacions matemàtiques on a dins d’aquest escrivim un número i els infants han d’escriure als raigs les operacions que donin el número, en aquest cas hauran d’escriure emocions. És fàcil de traslladar.
- Agafarem un sol i posarem una emoció bàsica: alegria, tristesa, ira, por, fàstic o sorpresa.
- Han d’escriure en els raigs de sol, les emocions secundàries que coneguin, ja sigui per sentir-les a un/a mateix/a o perquè la perceben en els altres.
- Es pot fer en petits grups i comparar els resultats.
Seria interessant combinar-ho amb música i així treballar des de la calma. En aquesta activitat és important el temps, no tenir pressa.
3. El telèfon espatllat
Objectiu: Comprendre les emocions dels altres
Es pretén buscar un format més seriós, on empatitzar amb el company o companya.
1. Fem una fila on tots miren en direcció a l’últim.
2. El primer/a de la fila agafa una targeta i haurà de representar mitjançant expressió facial i corporal aquesta emoció al company/a que estigui davant.
3. La resta no els veuen, ja que queden d’esquena, de manera que hauran d’expressar l’emoció i es tornarà a girar cap endavant. No es pot parlar.
5. La segona persona interpreta l’emoció, toca l’esquena de la tercera… I torna a fer el procés fins a arribar a l’última.
6. L’últim infant dirà quina emoció és i si coincideix amb la targeta.
Podem fer equips de 5 nois i noies. Quin grup l’ha endevinat?
Cal fer targetes amb les emocions que vulguem treballar. Després podem parlar sobre els matisos de les emocions i com es manifesten.
4. La bresca de les emocions
Objectiu: Augmentar la consciència emocional per tal de poder anticipar-se o posar-se en posició de realitzar tècniques de gestió de les emocions
Una de les grans competències emocionals, és la conscienciació emocional que juntament amb la regulació emocional, són pilars fonamentals dins de la gestió de les emocions.
Amb la bresca de les emocions podem anar fixant-nos en les emocions que ens envolten, tant en nosaltres mateixos/es com en els altres.
A cada emoció que detectem durant el dia, pintaran un hexàgon.
A cop d’ull veurem quines emocions ens envolten per la gamma de colors.
És necessari parar i observar per augmentar la consciència interpersonal, fixant-nos en les emocions que fluctuen a l’aula. Després podem comparar les bresques amb tota la classe. Una alternativa és utilitzar qualsevol mandala. L’objectiu és poder identificar de forma visual els colors predominants.
5. Respiració conscient
Objectiu: Treballar la respiració, sentint el nostre cos, per tal d’arribar a un estat d’equilibri i benestar
Una de les tècniques més fonamentals de la regulació emocional és la respiració. L’hem de treballar i hem de ser capaços de recórrer a la tècnica quan la nostra energia es dispari o sentim que entrem en un estat emocional que no volem o ens comportarà conseqüències negatives.
Aquest recurs és un petit material bàsic per al racó de la calma o racó de la respiració que pot ser de gran ajuda per conèixer el nostre cos.
6. Ruleta de les emocions
Objectiu: Identificar, comprendre i poder expressar les emocions i les seves característiques
Aquest és un recurs bàsic dins del treball de l’educació emocional.
- Per poder fer petites dinàmiques.
- Per triar de forma aleatòria una emoció.
Les propostes són il·limitades:
- Explicar les característiques.
- Fer mímica.
- Endevinar què fa el company o companya.
- Comprendre l’emoció expressada.
A les rodes en blanc podem posar uns petits velcros i així podrem enganxar i desenganxar rodones amb diferents emocions i poder canviar la funció de forma fàcil i ràpida.
Serà la nostra gran aliada. Només s’ha de posar un clip a sobre o un llapis per fer-ho rodar!
Altres activitats que et poden interessar
5 activitats per trencar barreres culturals amb música
L’educació intercultural el que pretén és afavorir el diàleg entre les diferents cultures i la música és un bon mitjà per treballar el respecte, l’intercanvi, l’acceptació i compartir un espai comú.
5 activitats per treballar l’empatia
En l’entorn de l’aula i en la vida, l'empatia és una emoció bàsica per tal de regular conflictes i aportar el millor de nosaltres a la convivència.