SomDocents

5 activitats per introduir l’aprenentatge basat en projectes

5_activitats_aprenentatge_basat_projectes

Article de la Eva Martínez Francés (@pasodeinfantilaprimaria), mestra en educació infantil i primària.

10 min.

L’aprenentatge basat en projectes (ABP) és una de les estratègies metodològiques més motivadores, atractives i significatives per l’alumnat. D’aquesta manera aconseguim relacionar els seus coneixements previs amb les seves noves adquisicions.

Proposem aquestes 5 activitats i alguns consells bàsics per començar a desenvolupar l’ABP.

1. Escoltar l'alumnat: de les seves converses surten els millors projectes

Exemple real: Patrulla 4 potes

Aquest projecte va començar escoltant una conversa a l’assemblea quan una nena, passades les dates nadalenques, va comentar que li havien regalat un gos. En aquest moment tots volien un gos.

Un altre infant, en escoltar la història, va dir:
«Sabeu les cures que necessiten? Cal treure’ls a passejar tres vegades al dia, portar-los al veterinari, comprar menjar, banyar-los…»

Quan van escoltar totes les responsabilitats molts van canviar la seva idea de tenir un gos a casa, però de sobte una altra nena va dir:

«I si… cuidem als gossos dels altres? Els passegem, juguem amb ells, els banyem. Les famílies estan molt ocupades i de vegades no pot atendre’ls com es mereixen.»

Amb aquesta pregunta va néixer LA PATRULLA QUATRE POTES. Aquest fou el resultat de l’escolta activa en els interessos del meu alumnat. Molts dels projectes sorgeixen arran d’escoltar les seves converses, en assemblees, en patis, en el passadís o quan estan treballant. És en aquest moment «entre amics» se senten més còmodes i mostren els seus interessos.

Després el treball del/la docent és tirar aquest fil de conversa, interessar-se pel que ha escoltat, preguntar-los i amb totes les dades que ens donen convidar-los a crear un projecte.

2. Successos inesperats, notícies d'última hora i actualitat​

Alguns projectes sorgeixen de moments inesperats o de situacions fortuïtes. Per exemple: ens vam veure sorpresos pel temporal Filomena, una borrasca que va omplir de neu gairebé tot el nostre país.

El fenomen va impactar al nostre alumnat i va despertar preguntes i interessos. A més, aquests elements no els podem deixar passar, ja que són provocadors de motivació, indispensables per l’aprenentatge significatiu.

Com vam incloure Filomena a la programació?

A partir de Filomena vam estudiar els estats de l’aigua, les províncies més afectades pel temporal, vam jugar amb gel per primer cop, vam aprendre a utilitzar la neu per a escriure o acolorir, vam crear ecosistemes hivernals, així com analitzar els perills de la neu i les conseqüències negatives que havia ocasionat.

Per tant, és possible desenvolupar part del nostre contingut curricular gràcies a un succés no programat. En aquest cas, Filomena va aparèixer a les nostres vides i la vam a adaptar a la nostra programació.

3. Idea provocada: projecte mèdics

A vegades necessitem desenvolupar determinats temes per provocar l’interès. En aquest cas el projecte no naixerà de la motivació dels infants, però sí que despertarà inquietuds, preguntes i nous interessos…

Per això hem de fer un esforç extra en totes les activitats prèvies de motivació, ja que durant aquesta aconseguirem enganxar l’alumnat cap al tema desitjat.

Exemple real:

Vaig realitzar un projecte de metges al col·legi Internacional Ánfora, en el qual vam haver de decorar la classe com si fos una consulta mèdica, posar a la mascota del doctor i presentar-me amb un davantal amb les parts del cos humà.

Havia de donar aquest contingut en la meva programació i encara no havia sorgit aquest interès pels i les alumnes. En arribar a classe es van quedar fascinats, era com entrar en la consulta dels seus pediatres, hi havia de tot: farmaciola, sala d’espera amb revistes, una llitera, la taula de la doctora, una prestatgeria amb caixes buides de medicaments, una llista d’espera per a anar cridant, bates de personal mèdic i targetes amb el seu nom…

4. Efemèrides: Dia del llibre (Sant Jordi)

Al llarg de l’any existeixen uns dies en el calendari que tenim per costum celebrar: Dia de la Pau, de la Igualtat, dels Drets de la Infància, festivitats de la nostra localitat…

Totes aquestes efemèrides poden desenvolupar-se, explicar-se i treballar-se per projectes.

 

Compleixen tots els requisits: desperten l’interès dels infants, els motiva a participar i a implicar-se, desenvolupa coneixements i adquireixen aprenentatges significatius, a més estan relacionats amb el seu context i ambient més directe.

En el cas del dia de Sant Jordi podem coneixent i treballar històries amb contes i marionetes pels més menuts, descobrir personatges en diferents contexts històrics i relacionar-los amb els estils de vida actuals.

En el cas dels més petits i petites, cada dia podem treballar una part del conte i anar plasmant-lo en una activitat:

Inventar un altre final.
Crear una biografia dels personatges.
Situar geogràficament el castell.
Realitzar marionetes dels personatges.
Confeccionar escuts amb el seu cognom.

I totes aquestes activitats plasmar-les en un producte final com podria ser aquest lap book com aquest:

2021 05 14 10 06 02 escuchar a los alumnos abp.docx documentos de google - 5 activitats per introduir l’aprenentatge basat en projectes

5. Adaptacions de llibres curriculars: crear projectes dels temes recollits

En alguns centres utilitzen llibres de text i no volen deixar de fer-ho, però també senten interès per l’ABP. No passa res. Tot pot relacionar-se i coordinar-se.

Exemple real

A Ciències Socials de 5è de primària en el col·legi Internacional Ánfora, em tocava donar l’empresa. Vam llegir el tema, executar les activitats, els esquemes d’aprenentatge, els mapes mentals… i els alumnes es van quedar amb ganes de més. Així que vam decidir treballar cadascun dels apartats que tenia el llibre de text a través d’un projecte. Creant cadascun la seva pròpia empresa. Els passos vam ser:

– Crear un estudi de mercat: entrevista, estadístiques…
– Triar un nom, un logotip i un eslògan.
– Dissenyar pressupostos per a clients.
– Realitzar publicitat per a diferents mitjans: un anunci de televisió, una revista o un programa de ràdio.

Tot aquest material s’anava guardant en un DOSSIER, a manera de llibre d’empresa, de tal manera que també els era d’utilitat per a repassar els continguts.

Quan realitzem la prova d’assoliments d’aquest tema, es va veure que els coneixements havien estat adquirits de manera òptima, ja que el seu aprenentatge havia estat real i vivenciat a partir de les seves pròpies empreses.

2021 05 14 10 03 39 escuchar a los alumnos abp.docx documentos de google - 5 activitats per introduir l’aprenentatge basat en projectes

 

Altres propostes d'activitats que et poden interessar

10 activitats per treballar la perspectiva de gènere a l'aula

10 activitats per treballar la perspectiva de gènere a l’aula

La base de l’educació en igualtat està en la formació d’una actitud crítica des de la infància. No hem d’infravalorar aquesta etapa, ja que des del naixement es constitueix la identitat de gènere de la persona.

SD_Blog_5_activitats_matematiques_agilitat_Mental

5 activitats matemàtiques per treballar l’agilitat mental

Aquestes activitats que proposem són adaptables a tots els nivells de primària i secundària.