El terme ja ressona com imprescindible en les nostres aules i és una sort que els docents hàgim obert els ulls a aquesta nova oportunitat per educar en la igualtat. Fins ara coneixíem l’educació mixta. Ara ens topem amb la coeducació, un concepte que inclou diversitat, reconeixement, visibilització i llibertat.
La nostra herència és la que és, per això necessitem desaprendre i aprendre de nou. Els nens i les nenes d’avui volen ser i respectar als ciutadans de ple dret del futur. Per això, avui et recomanem 10 llibres sobre coeducació que no et pots perdre.
Quan tenim una filla o un fill no sabem com seran ni l’una ni l’altre. Com a pares, mares i docents pensem que hem d’intentar no limitar-los, ni imposar una manera de fer que impedeixi el seu ple desenvolupament. D’això ens parla la Núria Solsona, en un llibre interessantíssim, amb pròleg de la Marina Subirats.
La proposta d’Almudena García ens agrada perquè és una introducció valenta a les maneres de fer alternatives en el món de l’educació. Potser estaria bé començar per aquí! Montessori, Waldorf, Reggio Emilia… Cada vegada hi ha més centres que aposten per treballar per projectes o en comunitats d’aprenentatge. Com encaixa la coeducació aquí?
No podia faltar en aquest llistat de bibliografia recomanada sobre coeducació el volum de la Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB i experta en aquesta temàtica. Què vol dir ser nen? Què vol dir ser nena? Segurament coses molt diferents que poc tenen a veure amb el que significava en el passat.
En aquest llibre, Xabier Iturbe aprofundeix en les característiques que defineixen la sexualitat infantil, les conductes més peculiars, els desitjos i els pensaments més originals. Es tracta d’una bona base que aborda, especialment en els capítols finals, com poden participar docents i familiars en la posada en marxa d’un projecte de coeducació sexual de nenes i nens.
Moltes vegades tenim ben clara la teoria, però ens costa trobar recursos per posar-la en pràctica a l’aula. Aquesta obra de Carmen Gil inclou 16 contes especialment pensats per a tots aquells docents que vulguin educar en la igualtat. Tots compten amb activitats dirigides, tant per a Infantil com per als tres cicles de Primària.
Les desigualtats de gènere són tan presents a la nostra societat com a l’aula. Per això la coeducació és un tema transversal, fonamental per incloure en els projectes educatius de totes les etapes i cicles acadèmics. Aquest material didàctic d’Estrella Ryan i Soledad Lemus us resultarà de gran ajuda.
Una altra obra de Marina Subirats, en aquest cas coescrita amb Amparo Torné, posa de manifest (també a través del seu títol) que la gestió i l’ús dels espais pot condicionar poderosament i perpetuar les diferències de tracte entre els individus en funció del seu sexe. La reconstrucció dels espais als centres també és una assignatura pendent.
Una altra aportació interessant és la d’Isabel Carrillo i el seu equip, on a través d’aquest volum posa la lupa en el fet que la desconstrucció dels gèneres no acaba de penetrar en les pràctiques educatives dels centres. Des d’aquestes pàgines analitzen el sistema educatiu actual i proposen repensar la realitat a través de pedagogies vinculades a l’equitat i la no-violència. Fonamental!
Tornem a la pràctica de la coeducació a través del llibre de Xavier Bonal, on s’examinen les actituds del professorat davant de la coeducació i es descriuen diferents propostes d’intervenció. Quines són les dificultats per assolir una educació igualitària? Aquesta és una descripció teòrica i empíricament contrastada sobre possibilitats i obstacles reals.
L’última recomanació que us fem és un quadern publicat per primera vegada l’any 1988. L’escull de temps no fa perdre vigència a aquest petit gran volum que parla i ofereix consell sobre com traslladar la proposta coeducadora al pati, un espai on les distincions per sexe encara són massa evidents.
Altres articles que et poden interessar
10 activitats per treballar la perspectiva de gènere a l’aula
La base de l’educació en igualtat està en la formació d’una actitud crítica des de la infància. No hem d’infravalorar aquesta etapa, ja que des del naixement es constitueix la identitat de gènere.
Com podem treballar la transsexualitat a classe?
Aquesta publicació és la segona part de l’article Transsexualitat, una condició innata de la Clara Romero, tutora de SomDocents. En aquest article trobareu 4 propostes per treballar la transsexualitat.