SomDocents

Què entenem com a dieta saludable?

Que entenem com a dieta saludable

Què entenem com a dieta saludable?

Els aliments de la dieta ens proporcionen energia i nutrients que són necessàries tant per cobrir les necessitats de l’organisme per viure com per créixer i desenvolupar-se de forma correcta. Així, els nutrients contribueixen a mantenir un bon estat de salut i benestar. Per això, una bona alimentació és clau per al desenvolupament òptim dels infants, tant físicament com neurològicament.

L’alimentació en la primera infància i en edat escolar impacta directament en el desenvolupament del nen o nena i en la seva futura salut. Per això és prioritari que els infants rebin una alimentació correcta, ja que tant la malnutrició, sigui per sobrealimentació com per desnutrició, repercuteix en la seva salut a curt i a llarg termini. En el nostre entorn, tenim un problema de sobrealimentació i una sobre exposició d’aliments no adequats per la salut, com els productes ensucrats.

Les enquestes alimentàries realitzades en el nostre entorn mostren que els infants realitzen una ingesta molt baixa hortalisses, fruites, llegums i cereals integrals, i, en canvi, una ingesta elevada de carn i derivats, productes ultraprocessats amb un alt continguts en sal, grasses no saludables i sucres afegits (1).

Hem de tenir en compte que l’acte de menjar no és només un procés nutritiu, sinó que també és un acte social i cultural i proporciona plaer. Durant l’etapa escolar es comencen a instaurar hàbits alimentaris, siguin bons o dolents, que perduraran tota la vida. Per això, l’alimentació a l’escola i als menjadors escolar són una oportunitat més per educar bons hàbits i introduir una alimentació saludable als i les alumnes.

Els grups d'aliments en una dieta saludable

Una dieta saludable ha de ser equilibrada i variada. En el nostre entorn un model de dieta saludable és la dieta mediterrània que es caracteritza per un consum major d’hortalisses, fruita de temporada, llegums, fruits secs, cereals, tubercles i oli d’oliva, un consum moderat de làctics, peix i ous i un menor consum de carn.

La típica eina utilitzada fins ara era la piràmide nutricional, on els aliments de major freqüència es troben a la base de la piràmide i els que s’haurien de menjar amb menor freqüència es troben a la punta de la piràmide, i així es van distribuint tots els aliments. Un exemple és la piràmide de NAOS (Estratègia per la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat) del Ministerio de Sanidad y Consumo (2).



Figura de la piràmide:

Actualment, una eina més útil per dissenyar menjar saludables és seguir el model del plat de Harvard i és fàcilment aplicable als menjadors escolars. El dinar és el menjar central i sol ser el més important en quantitat i varietat d’aliments. Una forma correcta de dissenyar aquest menjar de forma equilibrada i adequada és seguir aquest model.

El model del plat consisteix a dividir el plat en 3 parts:

  • La meitat del plat s’ha d’omplir amb vegetals que poden ser crus o cuinats, o d’ambdós tipus, i contra més varietat millor.
  • Un quart del plat s’ha d’omplir amb proteïna saludable com peix, carn (preferiblement carn blanca i limitar la carn vermella i processada) o llegums.
  • El quart que queda s’ha d’omplir amb fècules, cereals o grans integrals, com patata, arròs integral o pasta integral. Tot s’hauria d’amanir amb oli d’oliva verge extra.
  • Si es vol fer postres, la millor opció és una peça de fruita.

imagen blog - Què entenem com a dieta saludable?

Aquest mateix model es pot aplicar al menjador que segueixin la pauta del primer plat, segon plat i postres. En aquest cas, el primer plat correspon a la quantitat de vegetals de la meitat del plat i el segon seria la quantitat de proteïna amb un acompanyament de fècules o cereals integrals.

 

És important tenir en compte que les quantitats s’han d’adaptar a l’edat de l’alumnat i sempre respectar la seva sensació de gana expressada, no s’ha de forçar a menjar més del que l’infant senti.

Esmorzars i berenars a les escoles

El moment dels esmorzars i els berenars que es realitzen a les escoles abans d’iniciar les activitats extraescolars també són finestres d’oportunitat per millorar els hàbits saludables de l’alumnat. Des de les escoles es pot fomentar el consum de snacks saludables i evitar el consum diari d’entrepans d’embotits o brioixeria. 

Alguna idea d’esmorzar i berenar saludable són la fruita, els fruits secs o la fruita seca, làctics, entrepans de base vegetal o formatge o pa de pessic o galetes casolanes. 

 

 

A la següent publicació entrarem més en detall de les possibles estratègies que es poden dur a terme des de l’escola per fomentar esmorzar i berenar més saludables. 

Referències

  1. Agencia de Salud Pública de Cataluña. La Alimentación Saludable en la Etapa Escolar. (2020). 
  2. Ministerio de Sanidad y Consumo et al. Guía de comedores escolares. (2008).

Comentaris: