Llibres per treballar el bullying
Milers i milers de nens i joves sofreixen bullying al món. Segons l’Estudi Conducta sobre Salut dels Joves en Edat Escolar de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 7,5% dels nens i un 4,3% de les nenes van ser víctimes de l’assetjament escolar. Per si això fos poc, en els últims anys també s’ha incrementat l’índex de menors que pateixen ciberassetjament, la majoria fora del centre escolar.
Per sort, aquest ja és un problema que la majoria d’actors implicats ja han posat sobre la taula. I per posar sobre la taula entenem crear comissions de seguiment i resolució de conflictes, observadors permanents, mediadors i formacions específiques per tal de combatre d’arrel qualsevol indici de bullying.
Una altra de les iniciatives que hem de posar en marxa necessàriament des de l’aula és la prevenció. Una bona manera de fer-ho és a través dels llibres. Avui et volem recomanar una sèrie de títols que us ajudaran
Diversitat familiar
Quantes famílies màgiques hi ha en aquest llibre? Potser tantes com a la vida real! En aquest conte s’hi agrupen moltes famílies, totes iguals i totes diferents. Com s’ho fan les monoparentals? I les tribus? També n’hi ha d’homoparentals i recompostes. Vet aquí un conte molt tendre.
La por de no pertànyer a un grup
Aquest cocodril no és un cocodril qualsevol. De fet, una de les principals diferències que hi ha entre ell i la resta de la seva espècie és que no li agrada l’aigua. Gens ni mica. El que de veritat li agrada és enfilar-se als arbres. Ep, però… és de veritat un cocodril?
Qui és l’Oliver Button? Li diuen nena perquè no li agrada fer les coses que fan la resta de nens. A ell li agrada pintar, passejar pel bosc, disfressar-se i ballar. Quan va començar a anar a classes de dansa va millorar tant que ben aviat es va convertir en una estrella. I els seus companys es van quedar bocabadats.
Com són les persones especials? Com són les persones diferents? Com les jutgem? Aquest conte ens parla sobre el valor de l’amistat i l’escassa importància que hem de donar a les aparences. Així ho fan, almenys, aquestes dues amigues… que se saben estimar malgrat les diferències.
Característiques físiques diferents
La Malena pesava molt, potser massa. A la piscina les nenes se’n reien i van buscar una rima fàcil: balena. Un dia, però, el monitor de natació li va ensenyar un truc i la seva vida va començar a canviar. És un conte perfecte, entranyable, per tractar el tema amb cura, tot fomentant l’autoestima.
Ens fa gràcia que algú tingui les orelles grosses. El cabell súper rinxolat. Que siguem alts, prims o grassonets. A Orelles de papallona trobem la manera de transformar qualsevol cosa que sigui motiu d’escarni en una característica positiva.
Potser primer els va fer riure a tots plegats, però quan en Jan es posava vermell una i una altra vegada ja no hi havia aturador. Com es pot parar el bullying? Aquest conte ens explica la història dels nens i nenes que no són prou forts per afrontar-lo.
A l’escola, a la Nuna li diuen que té cames de flamenc. A ella no li agrada, però la mare té un remei. Són unes ulleres màgiques que li permeten veure que les persones, a vegades, no diuen el que pensen ni pensen el que diuen. Ni tan sols diuen el que pensen que diuen. Una bona història per treballar la resolució de conflictes quotidians.
La de Wonder és una història mítica. El llibre original és un best seller que s’ha transformat en pel·lícula i que també compta amb una versió per a infants. Aquest és especialment recomanable per a nois i noies de Secundària i explica la història de l’August Pullman, un nen que va néixer amb una greu deformació a la cara. La seva incorporació a l’institut no serà fàcil.
En Bruno i en Pedro són molt bons amics i fan moltes coses junts. Però quan en Sergio es va començar a riure d’en Bruno pel seu barret, les coses canvien. En Pedro, per començar, deixa de ser amic d’en Bruno per por de no ser acceptat al grup.
A tots ens costa una mica utilitzar la paraula no amb fermesa. Aquest conte va precisament d’això. De quan el Monstre Gran truca a la porta del Monstre Petit… i de les oportunitats que aquest últim li arriba a donar al primer.
Pot ser que passi. A l’escola hi ha un nen alt i fort que s’aprofita de tothom. Per aconseguir el que vol fa servir la violència, de manera que tota la classe està atemorida. Arriba un dia, però, que un dels companys decideix encarar la situació a través del diàleg i la raó.
Pot la bondat canviar el món? Aquest conte il·lustrat sense paraules de Kerascoët ens diu que sí. La Vanesa torna sola de classe i un company es posa amb ella. Una companya ho veu i decideix que cal fer pinya i no deixar-la sola. Mai, mai.
Ningú sap què li passa a l’Uma. Està trista, moixa i té la mirada perduda. Es passa gran part del dia en silenci. La resposta a la seva angoixa té a veure amb l’assetjament escolar.
En aquest llibre d’Anna Morató hi trobarem tres històries sobre assetjament escolar a les escoles, en les quals també hi ha tres protagonistes: els que pateixen el bullying, els que el provoquen i els que el viuen com espectadors.
Hi ha dos nens grans que molesten en Juli a l’hora del pati i ell no sap ben bé què fer. Pensa que si no diu res i espera que tot passi, es resoldrà. Però, i si parlés amb la mestra o els pares? Aquest llibre permet als infants prendre les dues decisions per saber què passa segons la seva tria.
Una amistat inesperada pot ser una gran ajuda. A l’Abel li passa que quan parla s’entrebanca. Un dia l’assetgen i el fan entrar en un casalot ruïnós, on la gent del poble diu que hi viu el monstre més espantós del món. Aquell suposat monstre es diu Gabriel, un jove que pateix una malaltia. La seva amistat ajudarà a l’Abel i serà capaç de vèncer les seves pors.
Vet aquí una novel·la gràfica captivadora on la Raina és protagonista. Ella vol ser normal, però un dia s’entrebanca i es trenca les dents. El que li espera durant uns mesos serà una autèntica tortura. Serà capaç de superar-ho?
A tots ens hauria agradat ser invisibles alguna vegada. Tots, alguna vegada, hem volgut deixar de ser-ho. Al protagonista d’aquesta història, però, li costa de controlar aquest poder: “de vegades, com més ganes tenia de ser invisible més gent em veia, i en canvi, quan volia que tothom em veiés, al meu cos li agafava per desaparèixer”.